O dată cu trend-ul de întoarcere către natural produsele apicole au revenit și ele în rutina de consum. Tot mai mulți români revin la consumul de miere, iar derivatele sunt adevărate medicamente produse de niște vietăți de un centimetru lungime. Viața acestora, a albinelor, și întreg procesul de producere al mierii, sunt interesante, iar cei mici sunt mereu curioși în ceea ce le privește. Așa că niște apicultori din Hamba s-au gândit să deschidă un fel de școală de apicultură, unde copiii vin să învețe despre albine și munca lor, dar unde vin și cei mari, care doresc să se specializeze în ceea ce înseamnă apicultura.
Asociația Melikoleg – școala de apicultură
Apicultori sunt mulți în România, dar mulți dintre ei nu au descoperit încă toate tainele acestei ocupații. Așa că Wilhelm Tartler, un medieșean cu state vechi în ale apiculturii, s-a gândit să îi învețe pe cei interesați. ”Fiind la rândul meu apicultor, mi-am dat seama că lipsește o asociație de acest fel, așa că am înființat-o. De aici apicultorii pot afla noutățile. Trebuie să ne punem și noi în România la punct cu ce e nou în acest domeniu, pentru că suntem în urmă față de alte țări”, spune Wilhelm Tartler, președintele Asociației Melikoleg.
Cursuri despre albine
Seminariile pentru apicultori au loc în vechea școală din Hamba. ”Capacitatea sălii este de 100 de persoane, dar am avut seminarii la care au venit și 160 de apicultori. Ne-am dezvoltat în timp, iar interesul apicultorilor este din ce în ce mai mare. Cursurile încep în octombrie și se organizează până în aprilie”, spune președintele asociației.
La aceste seminarii apicultorii află noi modalități de îngrijire a albinelor și detalii despre cum să obțină cea mai bună miere. ”Avem cursuri despre sănătatea albinelor, creșterea mătcilor, apiterapie, procesarea mierii și comercializarea ei”, spune Wilhelm Tartler. Seminariile sunt ținute de specialiști apicultori din România, Germania, Danemarca, Austria, Elveția.
”Ziua albinelor” un proiect pentru copiii orfani
Asociația Melikoleg nu promovează beneficiile produselor apicole doar în rândul adulților, ci această educație trebuie să înceapă de la vârste mai mici. De aceea, la Hamba, pe perioada verii, se organizează mini excursii pentru copii. ”Avem un proiect pentru copiii din centrele de plasament, dar și pentru copiii din școli. Vin aici în grupuri și timp de o zi învață și observă albinele și ceea ce fac ele”, spune Wilhelm Tartler.
Copiii sunt foarte încântați că pot vedea pe viu ceea ce au citit sau au văzut în documentare. ”Avem o stupină demonstrativă unde copiii observă activitatea albinelor. Într-o centrifugă transparentă, care nu e deschisă, micuții observă tot procesul de producere al mierii, o văd cum curge din fagure…este foarte important ca ei să învețe de mici despre beneficiile mierii, dar să și vadă cu ochii lor cum este produsă”, spune Wilhelm Tartler.
Și după ce au petrecut o zi întreagă înconjurați de atâta dulce, la plecare copiii primesc câte un borcănaș cu miere, pe care au adunat-o chiar ei.
Cum deosebim mierea bună de falsuri?
Mierea are efecte benefice asupra sănătății doar atunci când este ”curată” și fără vreo intervenție chimică asupr ei. ”Orice miere la un moment dat se cristalizează. Nu rămâne fluidă mereu. Cele de salcâm și mană rămân lichide ceva mai mult, restul se cristalizează până de Crăciun. O miere zaharisită înseamnă ca este naturală, nu vă feriți de ea.”, dezvăluie Wilhelm Tartler.
Apicultorul spune că mierea de pe rafturile magazinelor este supra încălzită, tocmai pentru a rămâne fluidă. ”Mierea nu trebuie să treacă de 40 de grade pentru că atunci se produc niște schimbări chimice care nu sunt bune. Cât despre mierea oferită copiilor, și că ar putea produce botulism, pot să vă spun că am șase copii care au crescut toți cu miere și nu au nimic. Botulsmul într-adevăr se poate lua din mierea supra încălzită…”, spune Wilhelm Tartler.
Familia Tartler are 200 de familii de albine. Atunci când nu îi învață pe alții despre apicultură, are grijă de ele. Hărnicuțele albine produc miere de salcâm, de mană, de tei, rapiță, polifloră, de floarea soarelui. Sunt gustoase, dar pentru cei cărora le plac aromele Wilhelm Tartler pregătește și miere cu vanilie, cu scorțișoară, cu ghimbir.
Produsele sunt 100% naturale, și se vând la magazinele bio din toată țara, dar și în fiecare vineri la târgul din Piața Huet.