Peste câteva zile studenții încep noul an universitar și la Sibiu. Pentru majoritarea însă anul începe cu căutarea unui loc de cazare în cămine sau în alte cazuri în apartamentele scoase la închiriat în oraș.
Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu pune la dispoziţia studenţilor aproximativ 2.000 de locuri de cazare în cele opt cămine pe care le administrează, conform News. Purtătorul de cuvânt al Universităţii, Teodor Boantă, a declarat, pentru News.ro, că în acest an s-au făcut lucrări de reparaţii şi igienizări în toate căminele, s-au schimbat saltele, perdele, instalaţii, fără însă a fi efectuate transformări majore, acestea fiind realizate în anii precedenţi.
”În căminele ULBS sunt condiţii excelente de cazare, s-au efectuat şi lucrări pe durata verii, căminele urmând a fi pregătite pentru studenţi”, a declarat Teodor Boantă.
Potrivit acestuia, tarifele percepute de Universitate au crescut uşor în acest an, în medie cu zece lei.
Cele mai râvnite sunt locurile din căminele aflate în zona centrală, aproape de majoritatea facultăţilor, adică în căminele 1,2 şi 3. Căminele 1 şi 2 au camere cu câte două sau patru paturi, iar studenţii care locuiesc în ele plătesc între 130 şi 335 de lei pe lună. Tariful depinde atât de tipul de cameră – cu două sau patru paturi, cât şi de tipul de student. Cel mai puţin plătesc copiii cadrelor didactice, orfanii şi bursierii statului român, care învaţă pe locurile bugetate, iar cel mai mult studenţii români sau străini care stau în cameră cu două paturi, la mansardă şi învaţă pe locurile cu taxă.
Căminul 3 este, în general, preferat de studenţii străini. Aici sunt camere cu unul sau două paturi şi garsoniere. Tarifele se încadrează între 305 lei pe lună, pentru studenţii români care învaţă pe locurile bugetate şi 705 lei pe lună pentrun studenţii străini din afara spaţiului comunitar.
Căminul Academica are condiţii de lux. Este format din 30 de garsoniere şi cinci apartamente şi este destinat, în principal, doctoranzilor, masteranzilor şi rezidenţilor familişti. Tarifele sunt cuprinse între 620 şi 830 de lei pe lună. Garsonierele şi apartamentele au însă tot ce trebuie: bucătărie utilată complet, maşină de spălat rufe, loc de parcare.
În restul căminelor, cazarea poate porni şi de la 120 de lei pe lună. În unele cămine însă nu există baie proprie în fiecare cameră, fiind situată pe palier.
Cazarea începe, în 28 septembrie, cu studenţii din anii mari – IV-VI şi continuă cu studenţii din anii mai mici.
Repartizarea locurilor în cămine se face în funcţie de medie şi de facultate.
Mulţi dintre studenţii care vin la Sibiu din alte zone ale ţării sau din judeţ aleg însă garsoniere sau apartamente. În tot oraşul, sunt puse la dispoziţie locuri pentru închiriat. Preţul acestora porneşte de la 200 de euro pentru o garsonieră şi poate ajunge şi până la 400 de euro pentru un apartament de două camere, în funcţie de zona în care este situat imobilul şi de dotările pe care le are apartamentul.
La Univestitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu sunt aşteptaţi peste 14.000 de studenţi care vor învăţa în cele nouă facultăţi care au programe de licenţă şi masterat.