Referendumul catalan pentru independență declarat ilegal de Curtea Constituțională din Spania s-a desfășurat într-un haos total, dar nu a putut fi împiedicat de guvernul central, condus de Mariano Rahoy. Mișcarea independentistă a divizat societatea catalană în două.
Deși guvernul spaniol a dat asigurări că Referendumul nu va avea loc, nimic din acțiunile întreprinse nu i-au putut stopa pe independentiști să voteze duminică.
Autoritățile secesioniste catalane au acuzat poliția spaniolă de brutalități ‘nejustificate’, după ce polițiști în echipament de intervenție au pătruns în forță în școli și alte clădiri publice desemnate ca secții de vot, și au confiscat materiale electorale. Susținători ai referendumului ocupaseră aceste sedii încercând să le mențină deschise pentru procesul de votare.
Pentru că Los Mossos – poliția catalană nu a intervenit pentru a opri deschiderea secțiilor electorale așa cum stipula un ordin judecătoresc, a intrat în scenă Poliția Națională și Guardia Civil. Chiar și așa, oamenii au votat fiecare unde a putut, guvernul catalan anunțând că se poate vota în orice secție si chiar cu buletine de vot tipărite acasă. Acțiunea de forță a guvernului central s-a soldat însă cu peste 700 de răniți și persoane care au suferit atacuri de panică, majoritatea în Barcelona.
Indiferent de rezultat, se așteaptă ca în următoarele zile, guvernul catalan să proclame independența unilaterală a Cataloniei.
Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, duminică seara, într-un discurs televizat, că în Catalonia nu a avut loc un referendum pentru independenţă. „Astăzi nu a avut loc un referendum pentru independenţă în Catalonia”, a afirmat Rajoy. El a spus că toţi spaniolii au putut vedea că statul de drept îşi menţine forţa şi acţionează cu toate resursele legale şi eficient în faţa oricăror provocări. Premierul Rajoy a calificat ceea ce s-a întâmplat în Catalonia drept un atac la statul de drept. „Nu putem permite ca progresul din ultimii 40 de ani să fie înlocuit prin şantaj”, a spus premierul Rajoy, care a încheiat afirmănd ca este dispus oricărui dialog, dar în limitele constituției și ale legii.
În Barcelona, mulţimea i-a urmărit discursul pe un ecran, iar când a spus că majoritatea catalanilor nu au dorit să participe la referendum, a reacţionat vehement. Rajoy a muţumit poliţiei spaniole pentru că a apărat legea şi a mulţumit şi Uniunii Europene pentru sprijin. Uniunea Europeană nu susține separatismul catalan, toate semnalele fiind împotriva Referendumului.