Impozitul pe bacșiș revine sub o altă formă. Cum se va pune în aplicare

Veste proastă pentru ospătari, chelneri și angajații din restaurante care obișnuiesc să bage în buzunar tot bacșiș-ul. Guvernul lucrează la un proiect prin care această bonificație să fie impozitată cu 16 procente.

Impozitul pe bacşiş se întoarce. Proprietarii de restaurante lucrează împreună cu Ministerul Finanţelor la un proiect care prevedere impozitarea bacşişului cu 16 la sută. Este o măsura care va aduce pe de-o parte bani la buget, iar pe de altă parte va reglementa modul în care ospătarii încasează bani de la clienţii mulţumiţi, anunță Digi24. Pe notele de plată din restaurante va apărea o rubrică nouă: bacşişul pe care un client vrea îl lase ospătarului, fie că plăteşte numerar, fie cu cardul. Odată ce vor trece prin casele marcat, aceste venituri vor putea fi impozitate.
Daniel Mischie, directorul unui lanţ de restaurante: „Bacşişul nereprezentând un venit salarial considerăm că trebuie impozitat cu 16 la sută, diferenţa să îi aparţină ospătarului”.
Dragoş Petrescu, preşedintele HORA: „Mulţi dintre noi au avut ocazia să călătorească şi ştiu ca pe bonul fiscal pe care îl primiţi oriunde în UK, Franţa, Italia puteti să aveţi o rubrică pe care scrie tip”.
Octav Dura, preşedintele Asociaţiei Comercianţilor din Centrul Vechi: „În industria ospitalităţii, oamenii trăiesc foarte mult din partea de tips. Salariile fiind mai mici ca în alte industrii”.
În general, românii lasă bacşiş între 7 şi 8 la sută din cifra de afaceri a unui restaurant. Este o sumă generoasă, spun proprietarii de baruri şi restaurante, în condiţiile în care valoarea pieţei depăşeşte 600 de milioane de euro anual.
De acum înainte ar putea apărea o problemă: dacă până acum lăsam banii în nota de plată, plecam şi nu mai dădeam ochii cu ospătarul, acum va trebui să scriem în faţa lui cât valorează pentru noi modul în care ne-a servit.
În alte state, la intrarea în restaurant scrie şi că bacşişul este inclus pe nota de plată şi este o sumă fixă. Autorităţile au adoptat un impozit pe bacşiş pentru scurt timp, acum doi ani. Forma în care s-a aplicat a fost însă ineficientă, iar statul nu a reuşit să colecteze venituri semnificative.

Impozitul pe bacșiș revine sub o altă formă. Cum se va pune în aplicare

Ultima oră

Comentariul meu