Un bărbat de 26 de ani a fost prins în trafic la volanul unei mașini pe drumul dintre Orlat și Gura Râului, fără să posede permis de conducere. Tânărul a vrut să îi dea mită 400 de lei unuia dintre agenții de poliție, chiar în sediul instituției la Orlat. Acum este reținut pentru 24 de ore și acuzat de dare de mită.
La data de 15.10.2017, lucrători de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A) – Serviciul Judeţean Anticorupţie Sibiu, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, au prins în flagrant un bărbat de 26 de ani, care a încercat să mituiască un poliţist cu suma de 400 de lei.
Din cercetările efectuate s-a reţinut următoarea situaţie de fapt:
La data de 07.10.2017, în jurul orelor 21,30, în timp ce se afla în serviciul de patrulare intercomunală împreună cu agentul de poliţie G. A., lucrătorul de poliţie T.A.I. a procedat la oprirea în trafic pe raza localităţii Gura Râului a numitului G.D., acesta din urmă conducând, pe DJ 106M, în interiorul localităţii, un autoturism marca Volkswagen Golf, cu număr de înmatriculare SB – 08 – UHD, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
Cu acea ocazie, numitul G.D. a precizat verbal că nu deţine permis de conducere şi nici nu are asupra sa actele de identitate, context în care a fost condus la sediul Secţiei 6 Poliţie Rurală Orlat în vederea stabilirii identităţii sale.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, s-a reţinut că numitul G.D. nu posedă permis de conducere, procedându-se astfel la întocmirea procesului verbal de constatare a infracţiunii flagrante prev. de art. 335 alin. 1 Cod penal.
Înainte de încheierea actelor de constatare, numitul G.D. le-a solicitat în mod repetat agenţilor de poliţie T.A.I. şi G. A. să nu procedeze la întocmirea dosarului penal pentru infracţiunea constatată deoarece el se află în stare de cercetare în alte două dosare penale întocmite pentru aceeaşi faptă.
Polițiștii au refuzat mita
În data de 12.10.2017 şi respectiv 13.10.2017, agentul de poliţie T.A.I. a fost contactat telefonic de către numitul G. D., care l-a întrebat dacă poate să îl ajute în vreun fel, în sensul soluţionării dosarului în favoarea acestuia, rugându-l pe poliţist să se înţeleagă cumva, însă această propunere a fost respinsă de funcţionarul public.
În ziua de 15.10.2017, numitul G.D. s-a deplasat la Secţia 6 Poliţie Rurală Orlat, unde a fost surprins în flagrant la momentul la care a remis agentului de poliţie suma de 400 lei, promiţându-i totodată că va executa munci gospodăreşti în favoarea lui, pentru ca acesta, în virtutea atribuţiilor sale de serviciu, să îl ajute în scopul înlăturării răspunderii penale ce urma a-i fi antrenată în dosarul penal nou întocmit cu privire la comiterea infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 1 Cod penal, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sălişte, jud. Sibiu.
Din actele de urmărire penală efectuate în cauză se constată că există probe certe din care rezultă că suspectul G.D. a săvârşit infracţiunea de dare de mită, prev. de art. 290 alin. 1 Cod penal, rap. la art. 6 alin. 1 din Legea 78/2000, pentru care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale împotriva acestuia.
L-au reținut 24 de ore
La aceeaşi dată, prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de suspect, fiind dispusă totodată reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore. Pe parcursul cercetărilor, procurorii au beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A) – Serviciul Judeţean Anticorupţie Sibiu.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. foto: arhivă