sindicatele anunță declanșarea grevei generale în toată țara. nu mai e cale de întoarcere

Conform celor de la CNSLR – Frăția, greva generală va fi declanşată în sectoarele sănătate, învăţământ, administraţie publică şi asistenţă socială, energie, petrol şi gaze, chimie, petrochimie, comunicaţii, transporturi, agricultură.

CNSLR – Frăţia a anunţat, joi dimineaţă, începerea procedurilor pentru declanşarea grevei generale, principalul motiv fiind trecerea plăţii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, ceea ce va duce la scăderea tuturor salariilor şi pierderea unor locuri de muncă, potivit sindicaliştilor, anunță News.
CNSLR – Frăţia spune că Biroul Operativ al confederaţiei sindicale a decis începerea procedurilor pentru declanşarea grevei generale, reclamând scăderea tuturor salariilor, în principal în mediul privat, şi pierderea de locuri de muncă, generate de modificările Codului fiscal prin care se transferă plata contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.
Sindicaliştii spun că această măsură va duce la imposibilitatea negocierilor sectoriale şi intersectoriale care generează lipsa unei protecţii reale ale angajaţilor, în forma actuală a Legii 62/2011 şi la întârzierea nejustificată a acordării drepturilor salariale pentru angajaţii unor unităţi publice de asistenţă socială şi medico-socială de peste 43 luni.
Greva generală va fi declanşată în sectoarele sănătate, învăţământ, administraţie publică şi asistenţă socială, energie, petrol şi gaze, chimie, petrochimie, comunicaţii, transporturi, agricultură.
„După strângerea semnăturilor celor 500.000 de salariaţi din cadrul confederaţiei noastre, vom decide data declanşării grevei generale”, precizează CNSLR – Frăţia într-un comunicat de presă.
Începând cu 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale vor trece de la angajatori la angajaţi, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.
Nivelul contribuţiilor va scădea cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuţii plătite la un salariu brut se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat, spunea Ministerul Finanţelor.
În total, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat) scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale.
Măsura a fost contestată de toate confederaţiile sindicale.
CNS Cartel ALFA îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să medieze conflictul dintre sindicate şi Guvern, acuzând-o pe Lia Olguţa Vasilescu, un „ministru cinic”, că nu este preocupată de piaţa muncii, că nu înţelege legislaţia şi nici rolul şi semnificaţia poziţiei publice pe care o ocupă. Mai mult, sindicaliştii spun că îşi promovează prin minciună şi dezinformare măsurile, care vor avea consecinţe greu de estimat atât în plan social, dar şi economic.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a susţinut, miercuri, că salariile nu vor scădea în urma trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat şi l-a acuzat pe preşedintele CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, că „interpretează, ca de obicei, vorbele” reprezentanţilor Guvernului şi ale patronatelor. Mai mult, ea susţine că patronatele apreciază prevederile noului Cod Fiscal, considerând că „aduc foarte multe facilităţi mediului de afaceri”

sindicatele anunță declanșarea grevei generale în toată țara. nu mai e cale de întoarcere

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. Masura luata de guvern, prin ministrul Lia Olguta Vasilescu este corecta si nu inteleg de ce acesti sefi de sindicate cand trebuie cu adevarat sa apere drepturile salariatilor nu o fac si cand se iau niste masuri in favoarea salariatilor de jos sar in sus de parca au foc la fund. Sa asteptam sa vedem daca scad salariile cum spun acesti sindicalisti, daca scad sa ramana in continuare pe functii si atunci sa declanseze greva generala iar daca nu scad aceste salarii atunci dumnealor sa isi dea demisia fara sa invoce vreun articol din codul muncii.s