VIDEO - Daniela Cîmpean: ”Orice întârziere a proiectului noului spital este un genocid”

Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean sibiu, a clarificat încă o dată de ce terenul identificat pe Calea Șurii Mici pentru construirea spitalului este o variantă bună față de oricare alta. Președintele CJ a ținut să menționeze că că orice întârziere în acest proiect poate fi considerată ca fi echivalentă cu infracțiunea de genocid.

Propunerea PSD ca noul spital al Sibiului să fie construit pe terenul de pe Calea Poplăcii, teren care se află în discuții cu ministerul Apărării, nu este o soluție în viziunea Danielei Cîmpean: ”Subiectul Calea Poplacii este dezbătut de mai bine de 10 ani de zile. Dacă era o variantă la acest moment era o variantă viabilă și se putea realiza spitalul acolo. Între varianta Calea Șurii Mici și Calea Poplăcii este o cale lungă pentru că pe Calea Șurii Mici avem deja în proprietate terenul și pași făcuți pentru a realiza spitalul, în timp ce pe Calea Poplăcii avem o discuție cu multe semne de întrebare, ceea ce însemnă că orice gândire pe acest proiect ne-ar da înapoi cu câțiva ani”, a explicat Daniela Cîmpean.

VIDEO - Daniela Cîmpean: ”Orice întârziere a proiectului noului spital este un genocid”

Președintele Consiliului Județean Sibiu a admis faptul că actuala clădire în care spitalul își desfășoară activitatea este depășită, iar orice întârziere cu noul proiect se răsfrânge asupra sibienilor.  ”Orice întârziere făcută cu bună sau rea credință echivalează cu genocidul, pentru că este o crimă împotriva multora să mai amâni și să îți bați joc de un astfel de proiect care are deja făcuți pași înspre realizare și să discuți despre ce ar putea fi…” a spus Daniela Cîmpean.

Prin demersuri oficiale, Consiliul Județean a obținut în urmă cu un an un teren de 20 ha pentru noua construcție, prin transfer de la Agenția Domeniilor Statului în domeniul Județului Sibiu, pe partea dreaptă a DJ143B, pe sensul de mers Sibiu – Ocna Sibiului. Acest transfer a fost aprobat prin vot de consilierii județeni reuniți într-o ședință extraordinară în 26.01.2017. (hotărâre CJ 16/26.01.2017). Nimeni nu a avut obiecții că terenul ar fi nepotrivit. Poziționarea în apropierea centurii a fost apreciată ca un avantaj în privința accesului. Între timp, terenul a fost înscris în Cartea Funciară în proprietatea CJ. Pentru terenul obținut, CJ are în derulare întocmirea documentațiilor tehnice. Alte demersuri ale Consiliului Județean Sibiu au fost de documentare cu specialiști din domeniul tehnic și medical, în privința avantajelor și dezavantajelor mai multor tipuri de construcții (clasice, respectiv de tip modular), din mai multe puncte de vedere: costuri,  timp necesar construcției,  flexibilitate la o realizare etapizată standarde medicale (circuite moderne, prevenirea infecțiilor etc.) În decembrie 2016 a fost semnat un protocol cu Ministerul Sănătății care ne-a pus la dispoziție un proiect pentru un spital – construcție de tip clasic (atașăm macheta).

video
play-sharp-fill

În cursul anului 2017, s-au vizitat mai multe spitale în Germania: spitalul din Fürth, construit pe sistem modular și spitalul Mühlenkreisklinik din Paderborn. Cu autoritățile din Paderborn, Consiliul Județean a demerat semnarea unui acord de cooperare. La aceste vizite au participat factori de decizie din CJ și Spitalul Județean, dar și specialiști din domeniul tehnic și medical.

Ultima oră

Comentariul meu