Un italiano vero… Asta a fost Gianfranco Colonna până acum ceva ani. Un italian cu afaceri în țara lui, căruia îi mergea bine și care a văzut mai toată lumea. Până când a ajuns la Sibiu și a devenit un pic român. A fost și este cel mai cunoscut italian din Sibiu. Cine nu a auzit de Ginafranco? Renumele și l-a făcut în timp, clădind afaceri de succes, conduse ca la carte.
A venit pentru poșete
Pentru prima dată Gianfranco a ajuns în România în 1976, la București. ”Tatăl meu lucra în domeniul mobilei, iar în fiecare an primea o excursie într-una din capitalele europene. Când i s-a spus că anul acela va pleca la București, nu a vrut să meargă, pentru că nimeni nu auzise de București. M-a trimis pe mine. A fost un șoc, pentru că aici nu aveai ce face, o săptămână m-am plimbat pe aceeași stradă și am văzut vitrine goale”, este prima impresie a lui Gianfranco despre România.
În Sibiu însă Gianfranco Colonna a ajuns mult mai târziu, în 1996 după ce fusese în China, Indonezia și Slovenia. Căuta mână de lucru pentru poșetele din piele pe care le producea la vremea respectivă. În Sibiu a găsit ceea ce căuta. ”Aici erau muncitori foarte bine pregătiți, care lucrau foarte bine, iar prețul era mult sub restul piețelor, raportul calitate preț era foarte bun, iar împreună u asociații mei am decis să lucrăm cu o fabrică de aici”, povestește Gianfranco.
Așa că în următorii ani italianul veneala Sibiu de câteva ori pe an. Asta până în 2003, când avea să i se schimbe viața.
Petrecărețul Gianfranco
Atunci Gianfranco a decis să iasă din afacerea cu marochinărie, iar asociatul său i-a răscumpărat partea din firmă. Lui Gianfranco îi plăcea la Sibiu, așa că…”Nu știam ce să fac cu banii, mie îmi plăcea orașul, așa că am decis să mă mut aici. Un an de zile nu am făcut altceva decât să petrec. Noapte de noapte eram în cluburi, viața de noapte de aici era extraordinară. În Italia nu se iese în cluburi decât vineri și sâmbătă, aici puteai ieși în fiecare seară, așa că un an de zile doar asta am făcut”, își amintește Gianfranco.
Asta până când și-a dat seama că trebuie să facă și altceva. Își făcuse câțiva prieteni și începuse deja să ”simtă” piața afacerilor de aici. A cumpărat o locație din Piața Mică, și așa a început povestea italianului la Sibiu.
Italianul care nu știa să facă pizza
Prima afacere a lui Gianfranco a fost Cappuccino, un loc în care se aduna toată lumea bună la cafea. În casa de lângă, în Piața Mică, Gianfranco a ”ochit” un spațiu care era nefolosit. Nu a stat pe gânduri și a deschis Piazzetta, restaurantul care în curând a devenit un fel de Mecca al iubitorilor de pizza. Doar că Gianfranco are un secret pe care nimeni nu l-ar putea crede. ”Eu nu știam nimic despre cum se face pizza. Am riscat cu această afacere, dar am reușit. În plus, bucătarul cu care am început atunci era de fapt zugrav. A venit la interviu, mi-a spus că el nu știe, dar vrea să învețe. Așa, de la unii, de la alții, de la rudele din Italia, am învățat împreună cum se face pizza. Și a avut succes”, povestește Gianfranco.
A avut, pentru că toate ingredientele, și atunci, și acum, Gianfranco le aduce din Italia. ”Făina, mozzarella, uleiul de măsline, absolut tot aduc din Italia, pentru că au alt gust ca aici, și atunci dau preparatelor acel gust specific italian, asta se caută”, spune Gianfranco.
S-a cerut tot mai mult
Succesul lui Gianfranco s-a datorat felului în care și-a condus afacerea. ”La acel moment am oferit ceea ce se cerea. După pizza clienții au spus că vor salate, așa că am început să introducem în meniu și salate cu rucola, de exemplu, ceea ce era nou aici. Apoi s-au cerut pastele. Aici din nou nu știam cum se fac, dar pe atunci se construia autostrada și soția cuiva de la Todini ne-a învățat cum se fac pastele. Și așa am avut succes și cu ele”, spune Gianfranco, care a ”mirosit” piața afacerilor atât de bine, încât din an în an a avut succes tot mai mare.
Deține restaurantul favorit al lui Iohannis
Pe timpul verii înghețata lui Gianfranco este una din cele mai vândute în Sibiu, iar din 2010 a preluat restaurantul Max, unul din cele mai apreciate și locul în care președintele Klaus Iohannis vine foarte des să ia masa atunci când este în oraș.
”Aici lucrez cu același bucătar, zugravul…, cu care colaborez de 13 ani. Și asta înseamnă succesul pentru mine. Să ai în jur o echipă sudată, pe care te poți baza, să fim prieteni, dar în același timp să lucrăm bine împreună”, spune Gianfranco.
Și cum succesul nu trece așa, oricum, anul viitor, după ce clădirea din Piața Mică a fost reabilitată complet, se va redeschide Piazzetta.
Privit cu scepticism
Când a ajuns în Sibiu și a început să facă afaceri aici, Gianfranco nu a fost privit cu ochi buni de sibieni. ”Se întrebau da ce face italianul ăsta aici? A venit el din Italia să deschidă ceva la noi…Ce îi trebuie? Așa spuneau pe atunci. În timp însă am fost cumva adoptat de oraș și de sibieni. Acum mă cunosc cu foarte multă lume, furnizorii știu că sunt parolist, și-au mai schimbat părerea ce o aveau la început”, spune Gianfranco.
”Acasă e aici. În Italia e la mama”
Acum, afaceristul spune că nu s-ar mai întoarce acasă, în Italia. Din motive financiare. ”Acum în Italia economia stă foarte, foarte prost. Nu m-aș întoarce acolo pentru că aici acum merge bine, mai bine ca acolo. Probabil nici din alte motive, pentru că deja mă simt pe jumătate român. Aici mi se spune italianul, în Italia mi se spune românul, așa că sunt undeva între. Dar acasă e aici. În Italia, e la mama”, spune Gianfranco.
Așa că italianul Gianfranco va mai rămâne o vreme la Sibiu, iar afacerile sale vor continua să ”hrănească” sibienii și turiștii veniți în vizită la noi.
Nu inteleg de trebuie sa promovam italieni, sau ca si cum acest caracter este cel mai mare binevoitor, mana cereasca pentru sibieni. In schimb am putea promova romani, care incearca sau chiar fac lucruri extraordinare sau cel putin notabile. Ipocrizia este iritanta, abia vorbesti limba romana si te crezi „jumatate roman”, un italian care este de parere ca noi romanii suntem un popor de comunisti, insa totusi afacerea este dulce in Romania. Este un simplu crasmar fara calificare, care beneficiaza de sistemul nostru de munca prost platit, beneficiind astfel de un profit de neegalat comparativ cu tara lui de bastina. Hai sa nu ridicam in slavi un individ nejustificat, fiindca asta este doar o masca. Asta in cazul in care nu a platit pentru reclama, atunci inteleg perfect. Nu incerc sa fiu negativ, fiecare are meritul lui, asta nu pot sa condamn, insa totusi… sa fim sinceri cu noi si sa promovam oameni cu un merit real si justificat. O zi buna!