VIDEO - Daniela Cîmpean răspunde PSD-ului: Aștept de 18 luni să inițieze proiecte în interesul cetățenilor

Imediat după ce proiectul de schimbare din funcție a Danielei Cîmpean a fost respins de consilierii județeni, președinta CJ Sibiu a ținut o conferință de presă în care le-a dat peste nas celor de la PSD Sibiu. Cîmpean spune că încă mai așteaptă un prim proiect al consilierilor județeni ai PSD, care să fie în folosul cetățenilor.

Iată mai jos declarațiile Danielei Cîmpean și înregistrarea conferinței de presă:
’’Am convocat această conferință de presă anume după votul din ședința de consiliu pentru că, pe temele tratate neserios în acest demers lipsit de sens al PSD, cetățenii merită să cunoască situația reală. O voi prezenta cu date concrete, nu cu vorbărie goală cum a făcut PSD.
Abia la 18 luni de la alegerile locale, PSD Sibiu a aflat ca are dreptul sa inițieze proiecte de hotărâre la consiliul județean. Primul proiect pe care ei îl propun sibienilor după alegerile din 2016 copiază modelul PSD din conducerea națională – „demiterea”. In plin avânt al primului lor demers de-a dreptul ¬¬„vizionar” poate ar fi bine sa mediteze asupra a doua concepte pe care, toți cei care suntem aleși suntem obligați să le aplicăm exclusiv în interesul cetățenilor. Mă refer la democrație si responsabilitate politică.
Fără îndoiala este un exercițiu democratic al opoziției să facă demersuri pentru înlocuirea celor „aflați la putere”. Consilierii PSD pot iniția în fiecare lună o hotărâre prin care să propună eliberarea din funcție a președintei CJ. Dar un ales responsabil nu face orice doar pentru că se poate. Or, in contextul in care chiar liderii PSD declară, în conferință de presă, că vor schimbare dar nu știu cu cine si că știu că nu vor avea voturile necesare pentru ca demersul lor să aibă succes, dar totuși îl fac, este evident caracterul pur politicianist al demersului lor.
Daca tot au aflat ca au dreptul legal dar și obligația morală de a iniția proiecte, îi aștept să o facă și să ne demonstreze prin proiectele lor ce înseamnă pentru ei „să ai viziune”. Îi invit pe consilierii PSD sa citească bugetele anuale si doar după aceea să se lanseze în analize pe aplicarea legii salarizării si pe cheltuielile consiliului județean.
-Legea salarizării a fost aplicată cumpătat si cu „viziunea” efectelor guvernării iresponsabile a PSD. Impactul asupra bugetului consiliului județean este însă extrem de dificil de gestionat în condițiile în care cresc cheltuielile cu personalul cu 27.890.000 lei iar veniturile de la bugetul național scad cu 47.696.000 lei. Rezultă un minus de 75.5586.000 lei, respectiv 36 % față de veniturile de la bugetul de stat pentru anul trecut, care s-au situat la cifra de 208.475.000 lei.
-Pentru ca am fost cumpătați și responsabili în cheltuiala banului public, am reușit să reducem cheltuielile proprii, de la bunuri și servicii, de la 5.018.000 lei, cât erau în anul 2015, sub conducere PSD, la 2.107.000 lei, deci cu mai mult de 50%.
E adevărat ca atunci când am intervenit pe drumurile județene am ales să efectuăm covoare asfaltice (peste 73 de kilometri de drumuri județene) la un cost de 280.000 lei/km si de o calitate net superioară, în detrimentul tratamentului dublu bituminos (folosit de conducerea PSD) care, cel puțin pe drumul DC 33 Ighiș-Zlagna-DJ141 a ajuns la un cost final de 316.500 lei/km. Câteva exemple de tronsoane cu noi covoare asfaltice în ultimul an sunt: Tilișca-Jina, Sadu-Tocile, Avrig-Poiana Neamțului sau Daia-Nou, porțiuni din DJ 105 J Porumbacu de Sus.
Exemplele pot continua, însă sa privești în trecut ajută doar pentru a nu repeta greșeli.

VIDEO - Daniela Cîmpean răspunde PSD-ului: Aștept de 18 luni să inițieze proiecte în interesul cetățenilor

Privind spre viitor, vreau să-i liniștesc pe sibieni si sa le spun ca nu e nevoie sa mai așteptam încă un an jumătate pana PSD Sibiu va veni cu un proiect pentru sibieni și că, în ciuda condițiilor de restriște bugetara, investițiile in județ vor continua:
– Consiliul Județean Sibiu a semnat anul trecut contracte de finanțare ce aduc venituri din fonduri nerambursabile cu o valoare totala de peste 50 milioane euro (in condițiile in care bugetul de venituri al anului trecut a fost de 63.5 milioane euro) pentru proiecte aprobate în cadrul POR și PNDL, destinate unor proiecte de infrastructură rutieră, precum reabilitarea drumului județean DJ 141 Mediaș-Bârghiș”, refacere pod Săsăuș, dar și pentru proiecte ca „Reabilitarea, modernizare și echiparea secției clinice de neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu”. Chiar în următoarele zile vom semna si alte contracte de finanțare nerambursabilă si vă vom informa ca de obicei.
– Opțiunea de a rezolva probleme punctuale prin fonduri europene este și motivul pentru care nu am cheltuit banii bugetați anul trecut pentru actualizarea strategiei de dezvoltare durabilă a județului. În cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă am identificat o linie de finanțare pe care vom putea aplica cu un proiect de actualizare a strategiei. Din motive ce nu țin de noi, linia trebuia să fie lansată anul trecut, dar s-a amânat pentru martie, acest an.
– În ceea ce privește vreo lipsă a mea de interes pentru calitatea serviciilor medicale, consider ca pașii concreți pentru proiectul unui nou spital județean, respectiv dobândirea proprietății terenului si pregătirea studiilor de bază necesare dau un răspuns mai clar decât o mie de cuvinte. Spun colegii din PSD că ideea a demarat in 2006 însă nu pot indica nici măcar un pas pe care sa-l fi făcut ei pentru punerea în practică. Din contra, au încercat blocarea proiectului prin invocarea faptului ca terenul obținut în 2016 de consiliul județean nu este bun.
Va anunț că terenul este bun conform unui studiu privind condițiile de mediu (apa, aer sol) și a efectelor acestora asupra sănătății umane, realizat de specialiști, studiu care va fi prezentat într-o viitoare conferința de presă. În ședința de azi au fost aprobate hărțile strategice de zgomot ale R.A. Aeroportul Internațional Sibiu care arată că nu se impun măsuri pentru reducerea zgomotelor emise de aeroport.
Până la construirea unui nou spital, ne îngrijim de cel existent, de menținerea lui in bună stare si de creșterea calității serviciilor. Tocmai de aceea, unele lucruri se vor schimba în spital. Secții care aveau grad de ocupare sub 30% și care existau doar ca să fie cineva șef, vor deveni compartimente si locurile astfel eliberate se vor transfera spre secții precum oncologie, care au ocupare de peste 100%. O noutate este și faptul că în anexa la contractul de muncă pentru șefii de secții am introdus indicatori de performanță a managementului secției, pe care trebuie să îi respecte, printre care o rată cât mai scăzută a infecțiilor asociate actului medical, pe secția lor. Dacă în timp de 12 luni nu își îndeplinesc indicatorii din motive imputabile lor, contractul se poate rezilia. În acest fel încurajăm o bună gospodărire în interiorul fiecărei secții, pentru că multe probleme din spital se pot rezolva fără cheltuieli majore, printr-o administrare mai atentă realizată de șefii de secție.
– În privința consilierilor, nu cred in conducătorul care se pricepe la toate, care este singurul „vizionar”. Nu am devenit proprietara sau stăpâna județului Sibiu, nu doresc sa duc la îndeplinire dorințele sau viziunile mele personale, ci dorințele cât mai multor sibieni. Din acest motiv NU iau decizii de una singură si mă bazez in ceea ce fac pe profesioniști de cât mai bună calitate. Poate la Teleorman, sau din păcate în actuala guvernare la București, avem încă politicieni care cred ca le știu pe toate și nu au nevoie in jurul lor decât de cei care le cântă în strună. Însă eu lucrez împreuna cu profesioniști – precum consilierii din cabinet, angajații din consiliu sau administratorul public al județului. Aceștia ocupă poziții conform organigramei votate inclusiv de PSD si nu reprezintă vreo situație speciala in județul Sibiu. Chiar președintele PSD a avut același număr de consilieri personali, singura diferență este că în timp ce președintele PSD a considerat că are nevoie de două secretare si un șofer, eu am considerat că am nevoie de consilierea unor specialiști, care să acopere activități in domenii în care nu existau angajați in consiliu, cu rezultate remarcabile în activitatea profesională, rezultate recunoscute inclusiv de foruri internaționale. CV-urile lor au fost făcute publice prin intermediul presei locale.
– In ceea ce privește „însușirea” de proiecte, dacă e sa vorbim de PNGD (Planul Național de Gestiunea Deșeurilor), vreau să reamintesc câteva lucruri: în forma in care fusese publicat inițial, ar fi produs o cheltuială majoră județului Sibiu, ca si altor județe. Profesioniștii din ADI ECO si din consiliul județean au redactat documente tehnice, în care solicitau și motivau schimbarea acestui document. Dacă ar fi primat influența PSD Sibiu, planul s-ar fi schimbat doar cu o stație TMB în plus la Sibiu. În realitate, planul a fost schimbat pentru 25 de județe în urma faptului că am trimis argumente tehnice, iar cei din minister au realizat că se aflau în eroare.
CITEȘTE ȘI: VIDEO – Cererea de revocare a Danielei Cîmpean din funcția de președintă a Consiliului Județean a fost RESPINSĂ
-In ceea ce privește consultarea consilierilor PSD, pare din nou că ne desparte viziunea pe care o avem despre politică. În Consiliul Județean Sibiu, toate proiectele de hotărâre sunt analizate și discutate în cadrul comisiilor din care consilierii PSD fac parte și în cadrul cărora pot exprima puncte de vedere, pot cere modificări, si votează, avizând favorabil sau nu acel proiect. Acest fel de funcționare este stabilit prin lege. „Consultări de taină” nu au avut loc si nici nu vor avea loc în mandatul meu. Hotărârile de consiliu sunt duse la îndeplinire fără înțelegeri bazate pe interese personale sau de partid.
Sper ca până la următoarele alegeri PSD va face si altceva in județ decât conferințe de presă în care sa saboteze proiecte sau sa ceară demisii. Sunt convinsă că pot face și propuneri constructive, nu ca cea de azi, de „demolare”, după care alții trebuie sa facă propuneri pentru mai bine. Sunt convinsă ca oamenii de valoare din PSD Sibiu nu vor mai urma mult timp modelul Teleorman, și vor participa la dezvoltarea județului, indiferent daca sunt la putere sau în opoziție. Până la urma, sibienii ar trebuie sa ne voteze pentru ceea ce am făcut si nu pentru ceea ce am demolat’’, a spus Daniela Cîmpean.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu