Anul acesta zăpada s-a lăsat așteptată mi mult ca în alți ani. A nins mult într-o singură zi, ca mai apoi totul să se topească la temperaturile mult prea ridicate pentru această perioadă. Acesta este unul din motivele pentru care în acest an pârtia de ski de la Jina nu a funcționat decât zece zile. După cum arată lucrurile nici măcar banii investiți de Primărie nu vor fi recuperați în următorii câțiva zeci de ani, dar unde să mai pui și banii luați din fonduri europene….
Construită din bani europeni
Pârtia de la Jina a fost inaugurată în anul 2013. A fost amenajată cu 9,7 milioane lei. Aproape 4,4 milioane au fost bani primiți de la Uniunea Europeană, restul fiind fonduri asigurate din bugetul Primăriei Jina.
Încă de la deschidere însă, pârtia nu a fost deloc profitabilă. Prin contractul cu Uniunea Europeană, aceasta trebuie să fie deschisă în fiecare an. De aceea, Primăria a fost obligată să încheie un contract cu o firmă de prestări servicii care se ocupă de întreținerea ei. ”De la 1 decembrie și până în 28 februarie, în fiecare an, avem încheiat contract cu firma aceasta. Ei asigură mentenanța, sunt acolo, chiar dacă e zăpadă și sunt turiști, chiar dacă nu. Asta înseamnă să fie deschisă, așa cum prevede Uniunea Europeană. Pentru acest lucru Primăria plătește lunar 20.000 de lei fără TVA”, spuneprimarul din Jina, Vasile Beschiu.
Neprofitabilă de cinci ani
Încă de la deschidere, primăria nu a reușit niciodată să acopere din încasări măcar suma ce trebuie plătită firmei de mentenanță, ceea ce înseamnă că acei bani sunt plătiți din bugetul Primăriei. ”Nu avem ce face, pentru că așa prevede contractul pentru fonduri. Dacă nu e deschisă pârtia, trebuie să dăm banii înapoi. Asta până anul viitor când se încheie perioada de cinci ani în care suntem obligați să o avem deschisă”, spune primarul.
Pârtia nu a fost niciodată profitabilă din cauza lipsei de turiști. Aici vin doar localnicii și foarte puțin skiori din alte părți. Nici tarifele nu sunt mari. O urcare cu teleski-ul e 2 lei, iar un abonament pentru o zi 30 de lei. Nici facilitățile pentru turiști nu îi îmbie prea tare să urce la Jina.
Zăpada însă nu este nici ea de ajutor. ”Anul acesta nu a fost zăpadă decât din 18 ianuarie, atunci când a nins peste tot. De atunci a fost deschisă pârtia, dar deja e impracticabilă, pentru că zăpada s-a topit în mare parte. Nici cele două tunuri de zăpadă nu le-am putut folosi pentru că e nevoie de o temperatură de minus 10 grade ca să fie de ajutor, și nu a fost atât de frig”, spune primarul Vasile Beschiu.
Astfel cu 10 zile pârtia deschisă într-un sezon, cu peste 60.000 de lei plătiți din bugetul primăriei pe sezon și fără turiști, pârtia de la Jina nu face altceva decât să înghită bani. Lucrurile s-ar putea schimba, dacă ar veni un investitor care să aducă plusuri locului. Dar nici acest lucru nu e posibil deocamdată. ”Până nu se termină perioada de 5 ani în care nu se poate schimba, nu putem face nimic. S-au mai interesat investitori, dar când au auzit că e pe fonduri europene au zis că o să revină când se termină contractul. De la anul, o să căutăm pe cineva care să vină, să investească aici și să facă ceva și pe timp de vară”, spune Vasile Beschiu.
Firma, in afara de incasat bani are angajati care sa cunoasca ce inseamna a te ocupa de o partie?
idiotenii romanesti…