Cât plătești la stat dacă lucrezi part time. Cum se face împărțeala dărilor

Transferul plății contribuțiilor de la angajator la angajat îi afectează și pe cei cu contracte de muncă part-time, pentru că ar putea însemna scăderea câștigurilor salariale. Cei mai afectați sunt cei care lucrează două ore pe zi, deoarece câștigul salarial net calculat e negativ.

Pentru a elimina această situație, un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial a stabilit că salariații part time datorează contribuții de pensii (CAS) și sănătate (CASS) la nivelul veniturilor obținute, iar diferența de contribuții până la nivelul salarial minim brut este suportată de angajatori.

Cât plătești la stat dacă lucrezi part time. Cum se face împărțeala dărilor

Conform Ordonanței Guvernului nr. 4/2017 pentru completarea Codului Fiscal, companiile cu salariați cu normă parțială erau obligate să achite contribuții majorate pentru CAS și CASS, la nivelul salariului minim brut pe economie de 1.450 de lei până la finalul anului trecut și de 1.900 de lei de la începând cu 1 ianuarie 2018.
După transferul contribuțiilor pentru CAS și CASS de la angajat la angajator de la începutul acestui an, se putea ajunge în situația ciudată ca un angajat care are un contract de muncă pentru mai puțin de patru ore/zi să înregistreze, după reținerea la sursă a acestor contribuții, un venit salarial net negativ, aspect ce a fost prezentat suplimentar în cadrul acestui articol.
Pentru a preîntâmpina această situație, Guvernul a publicat în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență nr. 3/2018. Concret, Codul fiscal a fost modificat astfel încât salariații part time să datoreze CAS și CASS la nivelul veniturilor obținute, iar diferența de contribuții până la nivelul salariului minim brut să fie suportată de angajator în numele lucrătorilor.

Astfel, problema veniturilor negative va fi corectată, detaliile suplimentare fiind oferite în cadrul acestui articol.
Pentru a exemplifica, vom analiza mai jos situația unei persoanele care lucrează în baza unui contracte de muncă cu timp parțial, dar care datorează CAS și CASS la nivelul celor plătite pentru un salariu minim brut pe țară:
• CAS aferentă condițiilor normale de muncă este de 25%;
• CASS este de 10%.
Calculul salariului net în cazul unui contract de muncă cu timp parțial de patru ore

În cazul unui contract de muncă cu timp parțial de patru ore pe zi, salariul brut nu poate fi mai mic de 950 de lei. La nivelul acestui salariu, se vor datora următoarele contribuții sociale calculate prin raportare la salariul minim brut pe economie:
• CAS va fi de 475 de lei;
• CASS va fi de 190 de lei;
• impozitul pe veniturile salariale va fi de 62 de lei.
După publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ amintit anterior, salariatul va plăti contribuții sociale la nivelul salariului brut încasat, iar diferența până la nivelul salariului minim brut pe economie va cădea în sarcina angajatorului. Prin urmare, cei 665 de lei reprezentând contribuții sociale pentru CAS și CASS vor fi plătiți astfel:
• contribuții sociale datorate de către angajat în sumă de 333 lei;
• contribuții sociale datorate de către angajator în sumă de 332 lei.
Impozitul pentru veniturile salariale de 62 de lei ce este datorat de angajat va fi reținut la sursă de către angajator și plătit la bugetul de stat.

Astfel, salariul net al unei persoane remunerate în baza unui contract de muncă pentru o normă de patru ore/zi va fi de 555 de lei.
Calculul salariului net în cazul unui contract de muncă cu timp parțial de două ore
În acest timp, o persoană ce lucrează doar două ore pe zi în baza unui contract de muncă pentru timp parțial nu poate primi mai puțin de 475 de lei brut.
Astfel, suma totală a contribuțiilor sociale datorate de acest salariat va fi de 665 de lei, deși salariul brut este, în acest caz, de doar 475 de lei. Asta ar însemna că angajatul va înregistra un venit net negativ de 190 de lei.

După aprobarea actului normativ amintit anterior, suma de 665 de lei reprezentând contribuții sociale pentru CAS și CASS va fi plătită astfel:
• contribuții sociale datorate de către angajat în sumă de 167 de lei;
• contribuții sociale datorate de către angajator în sumă de 498 de lei.
Impozitul pe veniturile salariale în sumă de 31 de lei va fi reținut și achitat de către firmă, ceea ce înseamnă că salariul net va fi de 277 de lei.

Sursa www.avocatnet.ro

Ultima oră

Comentariul meu