Rășinariul- într-un top al celor mai frumoase sate din România
FOTO arhivă

România are locuri de o frumusețe extraordianară. Satele de la noi încă mai păstrează spiritul autentic românesc, iar oamenii care locuiesc acolo duc mai departe tradiția. Unul dintre aceste locuri este Rășinari, iar frumusețea și autenticitatea lui au fost recunoscute prin faptul că a fost așezat într-un top 10 al celor mai frumoase sate de la noi.

Comuna Răşinari nu este doar una dintre cele mai frumoase aşezări din țara noastră, care în ciuda trecerii timpului, păstrează ca odinioară casele, tradițiile și obiceiurile strămoşeşti. Este locul care în care au văzut lumina ochilor pentru prima dată două mari personalităţi, doi români cu care ne mândrim în toată lumea: marele scriitor și filozof român Emil Cioran şi poetul Octavian Goga.
Aflat la câţiva kilometri de Sibiu, în mărginimea acestuia, Răşinari este locul unde puteţi vedea Casa Octavian Goga unde s-a născut poetul, Casa Emil Cioran-casa în care marele filosof s-a născut şi a copilărit sau Mausoleul lui Andrei Şaguna. Credinţa oamenilor de aici stă mărturie prin edificiile religioase construite, printre care se evidenţiază: Biserica Veche Cuvioasa Paraschiva, Biserica nouă Sf.Treime, Biserica, Sf. Prooroc Ilie sau Mănăstirea Sf. Ioan Iacob Românul.

Rășinariul- într-un top al celor mai frumoase sate din România

Pe primul loc se află Botiza din județul Maramureș

Rășinariul- într-un top al celor mai frumoase sate din România
În inima Maramureşului, la poalele muntelui Tibleş ne aşteaptă un ţinut de poveste, locuit de oameni ce sfidează timpul, neostenind niciodată. Aici este locul în care tradiţiile, portul şi arta populară se păstrează ca nicăieri în ţară. Satul de pe Valea Izei a fost atestat documentar în 1373 sub denumirea de Batizha şi, pe lângă frumuseţea locurilor care te va încânta cu siguranţă, aici poţi vizita şi mănăstirea Botiza sau izvorul cu ape minerale Borcut.
Una dintre puţinele localităţi care conservă încă tradiţiile şi obiceiurile străvechi, Botiza este vestită pentru covoarele tradiţionale ţesute din lână şi vopsite exclusiv cu vopsele vegetale. Aşezarea este o vatră de cultură şi civilizaţie profund legată de viaţa pădurii şi lucrătura în lemn.

3. Viscri, Braşov

Viscri e o localitate cu 1.000 de oameni care a ajuns cunoscută în toată lumea după ce prinţul Charles şi-a cumpărat o casă acolo. Judecând după fotografii, nici nu e greu să-ţi imaginezi de ce s-a îndrăgostit moştenitorul coroanei britanice de meleagurile Braşovului.
Localitatea adăposteşte una dintre cele mai spectaculoase şi mai vechi biserici fortificate săseşti, care a şi fost înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO. De asemenea, oamenii de aici au iniţiat un proiect foarte interesant, „Şosete din lână naturală din Viscri“. Femeile din Viscri tricotează anual aproximativ 10.000 de şosete, mănuşi, căciuli, pulovere şi papuci din pâslă care sunt trimise la un depozit din Naumburg, Germania, de unde se vând apoi în toată ţara.
Dacă ajungi aici nu trebuie să ratezi nici supa de găină cu tăieţei, pâinea pe vatră şi dulceţurile. Puţină lume ştie de dulceaţa de Viscri, lansată oficial în 2012, la Paris.

4. Rimetea, Alba

Rășinariul- într-un top al celor mai frumoase sate din România

Rimetea e unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania. Sătenii spun că aici soarele răsare de două ori. Şi, într-un fel, e chiar aşa. Localitatea e mărginită de versanţi abrupţi, care creează impresia că soarele se ridică de două ori pe cer.
La Rimetea trebuie neapărat să ajungi dacă îţi plac escaladările şi sporturile aeronautice, pentru că – datorită felului în care e aşezată – Rimetea e destinaţia ideală pentru zborul cu parapanta, off road şi drumeţii. Iar dacă eşti dispus să mai mergi încă 5 kilometri, poţi vizita şi Cetatea Colţeşti, care a fost ridicată în sex. al XIII-lea, pe o stâncă abruptă, pentru a le servi sătenilor ca loc de refugiu din calea invaziilor tătarilor.
La Rimetea mai poţi vizita Muzeul Etnografic, Moara de Apă (datează din 1275), Biserica Unitariană (construită în secolul al XVII-lea), Piatra Secuiului şi aşa-numitele morminte din stâncă, unice în România.

5. Jurilovca, Tulcea

Satul Jurilovca se află pe malul lacului Goloviţa, una dintre lagunele complexului Razim – Sinoe şi defineşte cea mai mare comunitate de pescari din Delta Dunării. Legenda spune că satul s-ar fi întemeiat în 1710, de către un grup de pescari conduşi de un anume Jurba. Odată ajunşi în Jurilovca, trebuie să exploraţi lagunele Goloviţa şi Razim (cel mai mare lac din ţară) prin intermediul vaporaşului sau cu bărcile localnicilor, care vă pot duce până la Gura Portiţei – acolo unde complexul lagunar întâlneşte apele Mării Negre. Întorşi pe uscat, puteţi merge până la Capul Doloşman, rezervaţie naturală, unde puteţi vedea rarităţi precum măslinul dobrogean (Ziziphus jujuba), spinul lui Cristos (Paliurus spina-cristi), numeroase exemplare de şerpi de casă, de apă sau broaşte ţestoase.

6. Ciocăneşti, Suceava

Rășinariul- într-un top al celor mai frumoase sate din România

Ciocăneşti e alt sat de poveste. Îl găsiţi pe valea Bistriţei, pe drumul ce leagă Moldova de Maramureş, nu departe de Vatra Dornei. Pe pancarta de la intrare o să citeşti „sat muzeu”, pentru că e unul dintre puţinele sate româneşti care a reuşit, în ciuda trecerii timpului, să-şi păstreze armonia arhitecturală într-o lume obsedată de termopane, artificii pompoase, finisaje moderne şi grilaje de inox.
La Ciocăneşti veţi găsi case încondeiate. Tradiţia caselor încondeiate a luat naştere în 1950, dintr-un gând al unei doamne din familia Ţăran, care, în momentul când a vrut să schimbe culoarea casei, şi-a dorit ca la pereţii clădirii “să se uite şi Luna şi Soarele”. Rezultatul a fost nu numai pe placul soarelui şi al lunii, ci şi al zecilor de turişti care ajung la Ciocăneşti în fiecare an.

7. Polovragi, Gorj

Polovragi este un sat cu legende străvechi, cunoscut drept „satul lui Zamolxis”, datorită faptului că în conştiinţa localnicilor se păstrează tradiţia, conform căreia, zeul dac Zamolxis a locuit în peştera de la Polovragi.
Ajunşi pe aceste meleaguri puteţi vedea Sfânta Mânăstire Polovragi, aşezată într-un cadru pitoresc la poalele Muntelui Piatra Polovragilor, în vecinătatea Cheilor Olteţului, Cetatea dacică de pe platoul Pietrei Polovragiului, Crucea lui Ursache sau peştera Polovragi, în care trăieşte o colonie de lilieci, denumiţi popular lilieci cu potcoavă.

8. Şirnea, Braşov

Rășinariul- într-un top al celor mai frumoase sate din România

Şirnea este un sătuc din Braşov, amplasat la poalele Munţilor Piatra Craiului, la o altitudine de aproape 1.400 m. În 1960 Şirnea a fost declarat primul sat turistic din România, iar în prezent acolo se întâmplă o mulţime de evenimente interesante precum Focul lui Sumedru (ocrotitorul recoltelor şi oierilor), care are loc în fiecare an în 25 octombrie. Parcul Naţional Piatra Craiului, Prăpastiile Zărneştilor, Cheile Moieciului, Peştera şi Cheile Dâmbovicioara, Peştera cu lilieci din satul Peştera sau Barajul Pecineagu sunt câteva dintre comorile naturale ale zonei.

9. Cârlibaba, Suceava

Localitatea Cârlibaba a fost menţionată pentru prima oară în 1629 în cronicile călugărilor de la Mănăstirea Putna. Este locul în care a descălecat Bogdan Vodă, care a ocupat Moldova pornind din Maramureş.
Peisajul care înconjoară localitatea Cârlibaba pare desprins din basme. În imediata apropiere se află rezervaţia biosferei Pietrosul Rodnei, care oferă un admirabil exemplu de floră şi faună unice în ţară.

10. Drăguş, Braşov

La poalele Munţilor Făgăraş, se află Drăguş, un sat enigmatic ale cărui poveşti se pierd în negura timpului. La Drăguş, poveştile şi basmele populare prind viaţă în Labirintul de Porumb, unde vă puteţi întâlni cu Ileana Cosânzeana sau Făt Frumos, dar şi cu Zmeul sau Baba-Cloanţa. Dacă totuşi veţi reuşi să ieşiţi din labirint, puteţi porni pe drumuri de munte pe Muchia Drăguşului sau Valea Sâmbetei. Nu uitaţi însă să vă opriţi la Izvorul părintelui Arsenie Boca.

Sursa www.antenasatelor.ro

Ultima oră

Comentariul meu