Actorul Ilie Gheorghe, interpretul lui Faust timp de aproape zece ani a murit la 77 de ani. Teatrul Radu Stanca îi va aduce un mare omagiu cu ocazia celor două reprezentații Faust, programate luni 30 aprilie și marți 1 mai.
Ilie Gheorghe s-a născut în comuna doljeană Giubega, la 21 septembrie 1940. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, la clasa prof. Dinu Negreanu, în 1967. La Teatrul Naţional din Craiova a jucat Iona, Faust, Caţavencu, Minică, Sile Gurău.
A obţinut Premiul criticii pentru cel mai bun actor al anului 1994, Premiul Naţional „Marin Sorescu” conferit de Academia Română, Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat, în 2004, de Preşedinţia României.
În 2005 a fost recompensat de Uniter cu Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, pentru Harpagon din „Avarul”, de Moliere (regia: Bocsardi Laszlo), iar în 2011 – cu Premiul pentru întreaga activitate.
American Biographical Institute l-a nominalizat pentru titlul „Omul anului” pe 1996. În film, a jucat în „Moromeţii” (1985, regia Stere Gulea), „Aurul alb” (1989, regia Mihai Drăgănescu), „Undeva la Palilula” (2012, regia Silviu Purcărete), serialele TV „Ochii care nu se văd” şi „Răzbunarea Robertei”.
Redăm mai jos mesajul directorului Teatrului Național „Radu Stanca”, Constantin Chiriac:
Rămas bun, Ilie Gheorghe!
S-a înălțat la Cer unul dintre cei mai mari actori ai neamului românesc: Ilie Gheorghe. A plecat pe puntea dintre cele mai frumoase luni ale anului: aprilie cea plină de rugăciunea luminii și florilor, și mai – bucuria culorilor și a primelor fructe!
Cum nimic nu este întâmplător în viață, „Faust” revine primăvara pe scenă pentru a arăta învățătura Domnului Iisus: „cu moartea pre moarte călcând”! Cele două reprezentații „Faust”, din 30 aprilie și 1 mai, vor fi prinosul și omagiul artiștilor și publicului, celui care, vreme de aproape 10 ani, l-a întruchipat pe Faust în România și în lume. Așa cum a mărturisit: „Faust m-a învățat să nu mă mai tem de moarte!”
Întreaga suflare îndoliată a TNRS va cânta înălțarea la cer a sufletului marelui artist Ilie Gheorghe precum în finalul spectacolului, când Faust se înalță cu tinerii la cer, cântând.
Drum cu lumină, Maestre!