Datoria publică a României, deși mică în comparație cu cea a altor state membre UE, cu o pondere de 36,8% din PIB, se apropie de un prag critic. Cel puțin asta este concluzia unui raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Datele FMI sunt susținute și de Banca Naţională a României (BNR), rezultând astfel că avem o datorie cuprinsă între 40% si 45% din PIB, ca prag pentru o creştere semnificativă a riscului de recesiune. Acest fapt influențează negativ posibilitatea guvernului de a refinanţa datoriile acumulate. Nivelul de 45% din PIB este, din păcate evaluat ca unul critic iar riscul de recesiune crește până la 50%.
Raportul referitor la Stabilitatea Financiară din 2015 al BNR vehiculează aceeași concluzie pesimistă a FMI-ului.
FMI atrage atenția că, istoricește vorbind, riscul suveran (adică posibilitatea de a nu plăti datoria publică, din motive aflate sub controlul guvernului) a fost fluctuant chiar şi când datoria publică nu deținea o cotă semnificativă din PIB.
Din păcate, această vulnerabilitate extremă a sistemului financiar românesc nu este singura, ci se adaugă și altora, despre care vom vorbi cu altă ocazie.
Eurostat a dat publicității lista cu statele membre ale Uniunii Europene ce dețin cote mari de datorie externă, cifre înregistrate în 2017: Cipru (97,5% din PIB), Belgia (103,1%), Italia (131,8%), Franţa (97%), Grecia (178,6%), Portugalia (125,7%).
Nivelul mediu la nivelul UE 28 al datoriei publice este de 81,6%.