Absenteismul și abandonul școlar sunt fenomene îngrijorătoare, dar care la nivelul județului sibiu s-au menținut aproximativ la același nivel în ultimii ani. Chiar și așa, sute de elevi au abandonat cursurile și alte câteva sute au fost sancționate din cauza absențelor nemotivate.
Unitățile de învățământ care au înregistrat un număr ridicat de absențe nemotivate, la nivelul județului Sibiu sunt:
– Nivel primar/gimnazial: Școala Gimnazială nr. 10 Sibiu, Școala Gimnazială nr. 4 Mediaș, Școala Gimnazială Nr. 5 Mediaș, Școala Gimnazială Nocrich, Școala Gimnazială Bazna, Școala Gimnazială Blăjel, Școala Gimnazială Jina
– Nivel liceal/profesional: Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară ”Terezianum” Sibiu, Colegiul Tehnic ”Independența” Sibiu, Liceul Tehnologic ”H. Coandă” Sibiu, Liceul Tehnologic ”Automecanica” Mediaș, Colegiul Tehnic ”Mediensis” Mediaș, Liceul „T. Cipariu” Dumbrăveni.
Elevii de la liceu care au acumulat 10 absențe nemotivate și erau beneficiari de burse ”bani de liceu” au pierdut această bursă în următoarea lună. Elevii din învățământul profesional beneficiază de o bursă în valoare de 200 lei/lună. Din cauza absențelor elevii din învățământul profesional care au acumulat 10 absențe nemotivate au pierdut această bursă în următoarea lună.
Proporţiile acestui fenomen sunt reflectate în sancţiunile aplicate pentru absenţele nemotivate, în conformitate cu Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar și Statutul elevului. Astfel 428 de elevi au avut nota scăzută la purtare sub 7. Peste 120 de elevi au fost exmatriculați.
Școala gimnazială nr. 10 este pe primul loc și la numărul de elevi care au abandonat școala. Apoi urmează Colegiul Tehnic ”Independența” Sibiu, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară ”Terezianum” Sibiu, Liceul Tehnologic Iacobeni, Liceul Tehnologic ”Stănescu Valerian” Tîrnava, Școala Gimnazială Blăjel, Școala Gimnazială Jina, Școala Gimnazială ”I. Ban Dascălu” Poiana Sibiului, Școala Gimnazială Nocrich, Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr 1 Sibiu.
În anul şcolar 2017-2018, fenomenul de abandon s-a manifestat în aproximativ aceiaşi parametri ca şi în anii şcolari precedenţi, la aproximativ 0,60 % (278 elevi – până la data de 05.07.2018). Datele sunt aproximative, deoarece la licee tehnologice, respectiv scoala profesională, anul școlar se încheie în 20 iulie). Dintre aceștia aproximativ 120 elevi sunt în mediul urban și restul in mediul rural. În anul scolar 2016-2017 au abandonat școala 291 elevi, în 2015-2016 au abandonat școala 297 elevi, 305 elevi au abandonat în anul scolar 2014-2015 și 428 elevi în anul scolar 2013-2014, în medie/an procentul fiind de aproximativ 0,60-0,70%.
În anul școlar 2017-2018 au fost reintegrați în scoli un număr de 74 elevi care se aflau în abandon în anul școlar anterior. Abandonul școlar la învățământul primar și gimnazial este prezent mai ales în unităţile şcolare din mediul rural. La nivel liceal (în clasele IX și a X – învățământ obligatoriu) elevii care abandonează școala provin cu precădere din mediul rural. Putem concluziona că în județul Sibiu motivele abandonului școlar sunt: situația materială precară a familiilor din mediul rural, plecarea elevilor în străinătate, elevi cu C.E.S. (cerințe educative speciale) care nu pot face față sistemului educațional, eleve căsătorite (în localitățile cu comunitate majoritară romă).