Luna iulie aduce o nouă veste bună pacienţilor şi cadrelor medicale ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu: lucrările de renovare, extindere şi modernizare completă a Pavilionul Secției Clinice O.R.L, unul dintre cele mai vechi imobile ale spitalul, datând din anul 1904, au fost finalizate.
Valoarea investiției s-a cifrat la circa 5,5 milioane de lei iar finanţarea a fost asigurată de către Consiliul Judeţean Sibiu, care continuă investițiile în modernizarea SCJU Sibiu, astfel încât asigurarea şi menţinerea stării de sănătate a populaţiei să fie realizate printr-o activitate medicală de calitate, în condiţii civilizate.
Lucrarea a fost una deosebit de amplă şi a presupus refacerea completă a pardoselilor, tencuielilor şi a zugrăvelilor, recompartimentarea saloanelor şi dotarea acestora cu grup sanitar, rampe oxigen și sistem de chemare a personalului medical, refacerea completă a instalaţiilor sanitare și electrice, înlocuirea completă a tâmplăriei interioare și exterioare, aplicarea de covoare PVC agreate sanitar şi extinderea spaţiilor pentru cabinete şi pentru sălile de tratament prin mansardarea podului existent. De asemenea, clădirea a fost dotată cu lift, ce va fi utilizat inclusiv pentru transportul pacienților. Totodată a fost amenajată și o sală de operații modernă și complet utilată, cu salon pre şi post operator, astfel încât pacienții care necesită intervenții chirurgicale din sfera ORL, vor putea fi operați și monitorizați direct în cadrul secției. Întregul spațiu a fost dotat cu sistem de alarmare în caz de incendiu, cu instalații de climatizate și ventilație noi și mobilier nou. De asemenea, secția a fost dotată cu aparatură performantă.„Ne dorim permanent ca actualul spital județean să se transforme pas cu pas înspre mai bine și, odată cu finalizarea acestui obiectiv major de investiții, Secția Clinică O.R.L devine un spațiu modern, utilat corespunzător, de care vor beneficia atât pacienții cât și personalul medical. Practic este asigurat tot ceea ce este necesar pentru derularea un act medical de calitate, în condiții superioare. A fost o investiție de mare amploare, care nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Consiliului Județean Sibiu și vreau să le mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect pentru eforturi și implicare”, a declarat managerul SCJU Sibiu, Ec. Cornel Benchea.
„Otorinolaringologia (O.R.L.) este în momentul de față o disciplina medico-chirurgicală complexă, care se ocupa de diagnosticul, tratamentul si prevenirea maladiilor nasului, sinusurilor, gâtului si urechii. Așadar, o patologie complexă și des întâlnită, care necesită examinări speciale și dotări specifice. De aceea, ne bucurăm că finalizarea renovării și modernizării secției ne asigură condiții mult superioare pentru diagnosticarea, spitalizarea și tratamentul pacienților. Grație acestor investiţii s-a realizat cea mai importantă reabilitare a clădirii secţiei O.R.L. care va ridica standardele activității noastre, în folosul întregii”, a precizat Dr. Mihaela Chialda, medicul șef al secției clinice O.R.L.
Secția Cinică O.R.L dispune de 25 de paturi pentru spitalizare continuă împărțite în saloane septice și aseptice și un pat pentru spitalizare de zi. În urma procesului de renovare, în cadrul secției se regăsesc următoarele: 6 saloane cu 2 paturi, 3 saloane cu 3 paturi; un salon cu 4 paturi; un salon cu un pat spitalizare zi, sală de tratament; cabinet audiometrie, salon pre și post-operato cu două paturi, bloc operator, 3 birouri medici; spații depozitare lenjerie, materiale sanitare, deșeuri; 2 magazii, oficiu.
„Permanent, la nivelul unui spital județean de urgență este nevoie de servicii medicale de calitate iar asigurarea acestora este, de fapt, obiectivul major al tuturor investiţiilor şi dotărilor pe care le facem” a declarat Rober Fotache, directorul administrativ al SCJU Sibiu.
Urmare a finalizării lucrării și a recepției acesteia, din data de 11 iulie pacienții sunt internați și tratați în cadrul pavilionului renovat.
În cadrul Secției Clinice O.R.L, își desfășoară activitatea 3 medici primari, doctori în științe medicale, 9 asistente medicale, 6 infirmiere și 2 îngrijitoare de curățenie și un registrator medical.
În cadrul secției se realizează zilnic consultații la pat, tratamente, pansări, intervenții mici în cadrul sălii de tratament, consultații interdisciplinare, audiograme, timpanograme, PEV. În sala de operații se realizează intervenții chirurgicale cu risc minim și mediu anestezic, cu anestezie locală. În anul 2017, în secția O.R.L. a SCJU Sibiu fost tratați 914 pacienți în regim de spitalizare continuă și 188 în regim de spitalizare de zi. În semestrul I al anului curent au fost tratați 464 de pacienți în regim de spitalizare continuă și 138 în regim de spitalizare de zi.