SSD-ul – componenta esențială a laptopului tău!

Ca în cazul oricărui aparat electronic sau device, alegerea unui laptop nu este niciodată una simplă și de aceea este esențial să te informezi cât mai mult înainte de cumpărarea acestuia. Cu siguranță nu vei vrea să cumperi un produs doar pentru prețul său mic și să îți dai seama ulterior că nu te ajută cât ți-ai dori sau că se dovedește a nu fi tocmai eficient. Fie un laptop pentru office, editare foto-video sau gaming, acesta trebuie să aibă un SSD pentru o viteză mult îmbunătățită în pornire și deschiderea de aplicații. În articolul de astăzi vom povesti despre ce anume să urmărești atunci când achiziționezi un SSD pentru laptopul tău.

SSD-ul – componenta esențială a laptopului tău!

Dacă nu îți dorești ceva mai mult de la un laptop și petreci timp doar pe internet sau activități office nu ai nevoie neapărat de un SSD. Dar acesta ar trebui să fie un upgrade pe viitor al laptopului tău deoarece vei simți o îmbunătățire imediată odată cu achiziționarea și instalarea acestuia. Pentru utilizatorii de laptop ce îl folosesc în special pentru gaming, nu ar trebui să nu existe SSD-ul printre componente. La achiziționarea unui laptop de gaming, pe lângă procesor, memorie RAM, placă video, trebuie să te uiți și la stocare. Aceasta trebuie să cuprindă un HDD de 1TB pentru stocarea jocurilor și un SSD de minimum 120GB pentru Windows și alte programe mai importante. Să nu uităm și de cei care fac editare foto-video pe un laptop. Și aceștia, la achiziționare, trebuie să cumpere un laptop cu SSD întrucât acesta ajută la pornirea mult mai rapidă a aplicațiilor  și face ca programele de tip Photoshop să funcționeze fără probleme.

Pe lângă memoria RAM, SSD-ul este cam singura componentă care se poate schimba la un laptop. Trebuie să știi că unul dintre marile avantaje al SSD-ului este viteza și că, de regulă, acesta este de 10 ori mai rapid decat un HDD. Astfel, timpul de pornire a Windows-ului pe un calculator sau laptop este de până la 10 secunde cu un SSD, pe când cu un HDD ceva mai vechi, acesta poate ajunge și până la un minut. Un alt avantaj față de un HDD este zgomotul inexistent întrucât tehnologia pe care o folosește un SSD este pe bază de circuite ce nu se încălzesc și nu produc acel zgomot deranjant.

Cu siguranță te interesează și prețul unui SSD pentru laptop, iar acesta se stabilește în funcție de cele două tipuri existente:  SATA, M.2. Din acest punct de vedere, cele pe SATA sunt mai ieftine, sunt ceva mai mari ca dimensiuni decat cele pe M.2 și se conectează la placa de bază prin portul SATA. Dezavantajul acestora este că sunt limitate de viteza portului SATA ce poate atinge maximum 500 MB/sec. SSD-urile pe M.2 sunt ceva mai mici, dar și mai rapide. De regulă, ele sunt preferate de utilizatorii de laptop datorită dimensiunilor. Desigur, prețul este ceva mai piperat, dar acesta vine și cu performanța mult îmbunătățită, cu viteze de citire de până la 3500 MB/s și de scriere de 2100 MB/s. Ca o recomandare, brand-urile de SSD spre care ar trebui să te orientezi sunt Adata, Corsair, Samsung, Intel și Kingston HyperX.

Ultima oră

Comentariul meu