Peste o mie de saşi din toată lumea se întâlnesc la Mediaş - Marele absent, Iohannis

Peste o mie de saşi din toate colţurile lumii, se reîntâlnesc mâine, la Mediaş, unde, marele absent din acest an este cel mai cunoscut sas din România, preşedintele Klaus Iohannis, invitat la eveniment, dar care se pare că nu va putea fi prezent.

Spre deosebire de alţi ani, sâmbătă, la Mediaş va exista un moment deosebit, în care unul din saşii emigraţi din România, istoricul Harald Roth va prezenta în faţa celor prezenţi, „O declaraţie de aderare şi speraţa de viitor despre Saşii din 1918/1919”. Practic, mâine de la ora 12.00, la Biserica Evanghelică din Mediaş, toţi cei care doresc să cunoască povestea saşilor care i-au susţinut pe români să se unească în urmă cu un secol, pot afla amănunte foarte interesante din istoria Marii Uniri, dacă participă la acest moment festiv, care îl va avea în prim plan pe istoricul german, plecat din România.
„Mâine, după cum ştiţi, avem la Mediaş adunarea anuală a saşilor, care se desfăşoară sub egida Centenarului. (…) La 8 ianuarie 2019, la puţin mai mult de o lună de la Proclamaţia românilor de la Alba Iulia la 1 decembrie, saşii s-au întrunit la Mediaş şi au exprimat pe de o parte, susţinerea pentru revendicările românilor şi, totodată, dorinţa de a face parte din Regatul României care să includă şi Transilvania. E un eveniment politic fundamental şi care călăuzeşte politica minorităţii germane până în ziua de astăzi. Din punctul nostru de vedere nu s-a schimbat nimic, la fel ne poziţionăm şi astăzi în raport cu România, cu ţara noastră”, a declarat Ovidiu Ganţ, azi, într-o conferinţă de presă.

Peste o mie de saşi din toată lumea se întâlnesc la Mediaş - Marele absent, Iohannis

Întâlnirea anuală a saşilor, o bucurie şi pentru nemţi şi pentru români
Venirea sasilor acasă reprezintă o bucurie şi pentru minoritatea germană din România, cât şi pentru medieşenii majoritari români. Este un bun prilej de a depăna amintiri, dar şi de a cumpăra obiecte de artizanat din Piaţa Regelui Ferdinand din Mediaş şi de a vedea o paradă a portului popular săsesc, de la ora 13.30, de la intrarea în curtea bisericii evanghelice, până la scena de lângă Casa Shuller.

Saşii se întâlnesc toamna, acasă, în România, de 28 de ani
Cea mai mare întâlnire a saşilor din toată lumea, care a avut loc vreodată în România, este cea de anul trecut, din august din Piaţa Mare din Sibiu, la care au participat peste 20.000 de saşi. Printre ei şi preşedintele Iohannis. „Acum 100 de ani, alături de majoritatea românească, saşii din Transilvania au văzut în România Marii Uniri spaţiul libertăţii promise înaintaşilor lor. La un secol de la acel moment, în noul cadru european din care facem parte, în calitate de preşedinte al ţării susţin că avem şansa să oferim noilor generaţii argumente şi fapte pentru ca România Centenarului să fie redescoperită drept loc al oportunităţii şi prosperităţii. Vă invit să vă alăturaţi acestui proiect al libertăţii şi toleranţei, unde dumneavoastră, saşii din Transilvania, indiferent de unde aţi venit astăzi la Sibiu, sunteţi acasă!”, a spus preşedintele Iohannis, anul trecut, la Sibiu, la cea mai mare întâlnire a saşilor din România de după 1990. Johannes Honterus, Konrad Haas, Samuel von Brukenthal, Stefan Ludwig Roth ori Hermann Oberth se numără printre cei mai valoroşi etnici germani care au marcat istoria Sibiului şi a Europei.

Ultima oră

Comentariul meu