Atenţie la căpuşe - Tot mai mulţi sibieni înţepaţi ajung la spital
FOTO arhivă

Medicii ne sfătuiesc să ne ferim de căpuşe, după ce tot mai mulţi sibieni ajung la spital, înţepaţi de aceşti paraziţi. În acest an, din cauza vremii, peste 2.000 de sibieni au fost trataţi de înţepături de căpuşe, cu mult mai mult faţă de anul trecut.

Conform statisticilor din cele şase spitale publice din judeţul Sibiu, în acest an s-au prezentat la medic, un număr total de 2.085 de pacienţi cu înţepături de căpuşe, faţă de 1.283 persoane în aceeași perioadă a anului 2017.

Vremea din acest an a ajutat căpuşele să se înmulţească mai mult
Specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică spun că în acest an au fost mai mulţi sibieni înţepaţi de căpuşe, ca un efect al vremii. „Evoluția prezentărilor la spital pentru înțepături de căpușe a urmat un trend general descendent în ultimele săptămâni, așa cum ne asteptăm pentru această perioadă a anului, însă valorile din 2018 depășesc nivelul prezentărilor de anul trecut, așa cum s-a întâmplat de la începutul actualului sezon. Toată această evoluție este rezultatul condițiilor climatice particulare din acest an, care au favorizat activitatea căpușelor. Având în vedere că în perioada august-octombrie căpușele au un nou ciclu de înmulțire, recomandăm populației generale să aplice în continuare măsuri preventive atunci când pătrund în zone de risc pentru contactul cu căpușele”, a declarat pentru Ora de Sibiu, Dr. Georgeta Marga, Șefa Compartiment Supraveghere Epidemiologică și Controlul Bolilor Transmisibile din Sibiu. Aceasta ne recomandă să ne încălţăm şi să ne îmbrăcăm adecvat, dacă ieşim în spaţii verzi, iar dacă nu reuşim să ne scoatem singuri căpuşele din piele, atunci să mergem la cel mai apropiat serviciu de urgenţe. Dacă mergeţi la grătar sau ieşiţi în parcuri sau spaţii verzi, este bine să purtaţi haine dechise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă. Dacă cumva sunteţi înţepat de o căpuşă, aceasta trebuie înlăturată de pe piele. Pe urmă, pielea trebuie dezinfectată cu alcool (70%) şi trebuie unsă cu un unguent conţinând un antibiotic cu spectru larg, ne sfătuiesc specialiştii.

28 de sibieni s-au îmbolnăvit cu Lyme din cauza căpuşelor
În acest an, 28 de sibieni au fost deja diagnosticaţi cu Lyme, o boală cauzată de înţepătura de căpuşă. „În anul 2017 au fost confirmate 39 cazuri de Boală Lyme în județul Sibiu, iar de la începutul perioadei de supraveghere a anului 2018, până prezent au fost confirmate 28 cazuri”, potrivit statisticii Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu. Boala Lyme, este cea mai comună infecţie al cărei agent etiologic se transmite prin căpuşă. Majoritatea persoanelor care sunt muşcate de căpuşe nu contactează boala Lyme.
Căpuşele sunt mai atrase de grupa de sânge A
Persoanele cu grupa de sânge A ar avea un risc mai ridicat de a fi muşcate de o căpuşă, printre aceste arahnide putându-se număra şi cele care pot provoca boala Lyme, cu potenţial fatal, conform unui studiu realizat recent de medicii cehi, potrivit AGERPRES. Căpuşele sunt paraziţi purtători de bacterii, care se hrănesc cu sânge şi sunt răspândiţi în special în zonele cu vegetaţie bogată. În cadrul testelor efectuate în laborator, cercetătorii de la Universitatea Masaryk din Cehia au picurat mici mostre de sânge din grupele A, B, AB şi 0 pe o suprafaţă sterilă pe care a fost amplasată ulterior o căpuşă comună, Ixodes ricinus. Oamenii de ştiinţă au monitorizat mişcările acesteia timp de două minute. Rezultatele au relevat că în proporţie de 36% căpuşele au preferat grupa de sânge A, în timp ce 15% dintre paraziţi au înclinat către grupa B.
Căpuşele au în general corpul oval, plat, de dimensiunea unei seminţe de susan, însă, după ce hrănesc cu sânge, ele pot ajunge la mărimea şi forma unei boabe de cafea. Căpuşele caută gazde de care să se agaţe, iar dacă acestea nu sunt în preajmă, de multe ori se urcă pe vârful unui fir de iarbă şi aşteaptă. Potrivit estimărilor, 17 % dintre căpuşe sunt infectate cu o bacterie – Borrelia – ce poate provoca boala Lyme, afecţiune caracterizată prin febră, dureri de cap şi o erupţie cutanată circulară în jurul muşcăturii.

Dezinsecţie împotriva căpuşelor în Sibiu, în această săptămână
Primăria a anunţat că de luni până vineri, între orele 22 – 4, va face a treia dezinsecţie împotriva căpuşelor din municipiul Sibiu. Totul depinde însă de starea vremii, dacă plouă, dezinsecţia nu poate fi făcută. „Tratamentele vor viza zonele verzi care fac parte din domeniul public al municipiului şi constau în pulverizarea substanţei active sub formă de ceaţă rece/caldă. Totodată, echipele vor împrăştia substanţa împotriva căpuşelor şi pe zonele verzi din incinta unităţilor de învăţământ. Menţionăm că substanţa utilizată pentru dezinsecţie este inofensivă pentru oameni, respectând normele în vigoare şi având avizele solicitate de legislaţie”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Sibiu.
O femelă adultă căpuşă depune peste 10.000 de ouă, spun cei de la Colegiul Medicilor Veterinari Sibiu. Căpuşele nu sunt doar în iarbă, ci şi în blana animalelor. „Căpuşele sunt artropode parazite ce populează suprafaţa corpului fiind găsite pe tegumentele mamiferelor, sau în blana lor, sau pe pielea păsărilor, (…) Căpuşele parazitează o varietate foarte mare de gazde terestre cum ar fi: amfibieni, reptile, păsări şi mamifere. Pe lângă acţiunea directă, căpuşele sunt transmiţători ai unor agenţi patogeni care produc boli grave atât la om, cât şi la animale, fiind clasificate pe locul doi, după ţânţari, în ceea ce priveşte importanţa medicală ca vectori”, potrivit Colegiului Medicilor Veterinari din Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu