Timp de trei zile 12 bloggeri din București au colindat satele din județul Sibiu în căutarea unor mâncăruri autentice, rețete care nu se mai gătesc decât rar în gospodăriile sibienilor. Este ceea ce a propus proiectul Sibiu Food Camp, desfășurat în perioada 19-22 septembrie, o tabără inedită, în care 12 bloggeri din capitală au descoperit rețete tradiționale sibiene, au studiat cu minuțiozitate felul în care aceste rețete culinare se prepară, iar apoi în ultima zi de tabără, sâmbătă în Piața Mică din Sibiu, le-au gătit în cadrul unui show culinar.
VIP-urile din mediul online au învățat secrete din bucătăriile bunicuțelor din Rășinari, Bradu sau Apoldu, au vizitat Palatul Brukenthal de la Avrig și Cetatea Cisnădioara, dar au făcut și o degustare de vinuri în Apoldu de Sus în Cramele Gorgandin. În fiecare seară au gătit în tabără rețetele pe care le-au descoperit peste zi.
O provocare în fiecare zi de tabără
Echipa de implementare a proiectului, membrii Asociației Culturale E-Xplorator, împreună cu partenerii din București, Marian Crăciun și Cristi Dandeș s-au ocupat ca fiecare zi a bloggerilor să fie o provocare, organizând concursuri cu premii, vânătoare de rețete, surprize și cadouri. Marian Crăciun de la The Trends.ro ne-a declarat că “au fost selectați ziariști foarte cunoscuți din mediul online, care au fost încântați să vină la Sibiu să învețe rețete noi și în același timp, prin postările lor, să promoveze Sibiul și proiectul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019.” În cea de a treia zi din tabără, concurenții au avut parte și de o surpriză din partea partenerului Carrefour. În Păltiniș a venit fostul câștigător al Master Chef România, Cristi Ogarcă, cel care le-a pregătit bloggerilor micul dejun și cina de vineri.
Ziua decisivă
Ziua cea mai importantă a proiectului a fost ziua de sâmbătă, când bloggerii de food, împărțiți în 3 echipe, au aratat că tabăra de la Sibiu a fost un exercițiunu nu doar inedit și interesant ci și util din care au avut de învățat. Fiecare echipă a pregătit în cadrul show-ului culinar câte 3 prearate, o ciorbă, un fel principal și un desert, pe care de-au oferit gratuit sibienilor și turiștilor care au luat parte la eveniment.
Așa cum ne-a declarat Ioana Curta, președintele Asociației Culturale E-Xplorator Sibiu “cei 12 bloggeri de food din București au fost foarte entuziasmați atât de rețetele culinare, din zona Sibiului, pe care le-au descoperit cât și de locurile frumoase pe care le-au vizitat. A fost și pentru noi o experiență inedită, festivalul fiind la prima ediție, să vedem că acești bloggeri s-au descurcat atât de bine, reușind să gătească peste 1000 de porții de mâncare, să servească și să intre în rolul unor bucătari profesioniști, demonstrând că unde este pasiune, nu există granițe.”
Proiectul a fost cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda culturală și s-a bucurat de parteneri de încredere ca Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu care, așa cum ne precizează Teodor Boantă, “a pus la dispoziție Centrul de Perfecționare și Cercetare de la Păltiniș, locul unde a fost tabăra generală a bloggerilor bucureșteni. În acest fel au putut exersa efectiv rețetele pe care le-au cules din județul Sibiu, rețete pe care din păcate nu le mai găsim în restaurante, dar ne-ar face plăcere să le readucem.”
Proiectul Sibiu Food Camp a fost un proiect reușit care, prin acțiunile pe care le-a desfășurat, a contribuit la promovarea Sibiului și a proiectului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, nu doar la nivel local ci și la nivel național, postările din mediul online bucurându-se de o mare apreciere.
Sibiu Food Camp este un proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală. Parteneri: Carrefour România, Telekom România, Scandia Sibiu, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Heinner, Olympus, Mol România, BMW Group România, Herballife Nutrition, The Trends.ro, foodofbucharest.ro, sentimente.ro, Sarantis, Bilka, Palatul Bruckenthal Avrig, Gramma Wine, Top Line, Maresi și Gorgandin, vin din inima Transilvaniei.