foto ce produse apicole să cumpărăm de la “naturişti” - ponturi de la unul din cei mai buni specialişti români

Tot mai mulţi români caută magazinele naturiste în această perioadă, pentru a-şi cumpăra polen, păstură, lăptişor de matcă şi propolis, ca să îşi întărească sistemul imunitar înainte să înceapă sezonul răcelilor şi al gripei.

Pentru a ştii la ce este bun fiecare produs apicol ce îl găsim în piaţă sau la “naturişti”, am apelat la ajutorul unuia dintre cei mai buni specialişti români în apiterapie, recunoscut internaţional, biochimista Cristina Mateescu, preşedinta Comisiei Ştiinţifice de Apiterapie a Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor de Apicultori Apimondia, prezentă la Sibiu, la un congres internaţional de apiterapie care are loc zilele acestea la Sibiu. Văzute de mulţi doar nişte suplimente alimentare, polenul, păstura şi lăptişorul de matcă sunt printre cele mai căutate produse apicole în acest sezon. “Acum merge polenul, păstura, lăptişorul de matcă, toate produsele merg în componenţa unor suplimente alimentare. Se consumă foarte mult în ţară. Sezonul e acum şi primăvara când încep răcelile, o slăbire a sistemului imunitar, (…) produsele cu propolis se bucură de foarte multă apreciere. De asemenea a crescut şi interesul pentru lăptişorul de matcă şi pentru polen”, a declarat joi, la biochimista Cristina Mateescu, într-o conferinţă de presă. Potrivit acesteia, acum există o tendinţă să se consume cât mai mult polen, sub diferite forme. „Este un curent în consumul de polen crud, congelat sau în consumul de păstură, care, pe lângă valoarea nutriţională deosebită, au şi efecte terapeutice”. Pe lângă polen, oamenii caută să consume propolis, chiar şi cei care sunt alergici la alte alimente. „Pe lângă o modulare a sistemului imunitar, de care avem nevoie, paradoxal, propolisul este bun şi pentru cei care sunt alergici, dar şi pentru cei care au un sistem imunitar scăzut, din cauza unor tratamente, să zicem în cancer, spre exemplu, sistemul imunitar este foarte deprimat şi atunci este nevoie de a-l susţine. De asemenea, este bun ca antioxidant, în general pe sistemul cardiovascular, pe boli hepatice, pentru afecţiunile de prostată, alături de polen şi de lăptişor de matcă”, explică Cristina Mateescu.

foto ce produse apicole să cumpărăm de la “naturişti” - ponturi de la unul din cei mai buni specialişti români

Veninul de albine poate ajuta la tratarea bolii Lyme, după înţepătura de căpuşă
Pe lângă tratamentul clasic al bolnavilor de Lyme, înţepaţi de căpuşe, apiterapeuţii recomandă şi injecţii cu venin de albine, desigur după ce consultaţi un medic specializat. „Apiterapia îşi face foarte bine efectul în boala Lyme. (…) aici, tratamentul cu venin de albine oferă rezultate foarte bune în ceea ce priveşte refacerea traseelor nervoase (…) la fel ca şi în cazul sclerozei multiple sau în sclerozei în plăci”, a precizat Cristina Mateescu. Potrivit biochimistei venite la Sibiu, veninul de albine poate ajuta şi bolnavii de Parkinson, arată studii recente efectuate în Franţa.

Înainte să mergeţi la magazine naturiste, mergeţi la medic!
O regulă de aur pentru toţi cei care doresc să cumpere produse naturiste, să urmeze anumite tratamente de care au auzit sau au citit, este să meargă prima dată la un medic care are calificare de apifitoterapie, adică care a urmat o specializare şi ştie nu doar medicină, ci şi cum să ajute un pacient, cu ajutorul la mierea de albine şi a produselor apicole.foto ce produse apicole să cumpărăm de la “naturişti” - ponturi de la unul din cei mai buni specialişti români
„Sfatul meu este apeleze prima dată la un nutriţionist sau la un medic de familie cu competenţe în apifitoterapie care să-i spună exact ceea ce îi este potrivit pentru respectivul pacient. (…) Este bine să se ceară întâi sfatul medicului! (…) Nu totul este bun pentru oricine!”, avertizează Cristina Mateescu. Acest specialist lucrează şi la Serviciul Naţional pentru Plante Medicinale, Aromatice şi Produse ale Stupului, care se ocupă de notificarea suplimentelor alimentare în România. Tocmai de aceea, Cristina Mateescu ne atrage atenţia că şi produsele apicole pot avea pentru unii contraindicaţii, reacţii adverse sau pot provoca alergii.

Nu cumpăraţi miere de la apicultori cu stupi de pe marginea drumurilor
Şi dacă doriţi să consumaţi miere, atenţie la apicultorii care au stupii lângă câmpuri cu pesticide şi mai ales care sunt pe marginea drumurilor, unde e multă poluare. „Sunt apicultori care nu respectă nişte standaturi de producţie. Pun stupii pe marginea drumurilor cu trafic intens, acolo există riscul de contaminare cu plumb şi cu metale grele. Trebuie să fim foarte atenţi la calitate”, spune Cristina Mateescu. Totuşi, „în România mai avem raiul albinelor”, dovadă că suntem ţara care face mierea atât de bună, că o cumpără mai ales străinii, îndeosebi europenii, dar mai nou şi asiaticii. Japonezii au început să mănânce miere de salcâm, făcută de albinele şi apicultorii români. Un român consumă în medie pe an, un borcan de miere, iar un neamţ cam două kilograme, potrivit statisticilor. Diferenţa este că românii au cea mai bună apiterapie din lume, practic la noi în ţară s-a inventat apiterapia ştiinţifică.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică