Proiectul de Bugetare Participativă a ajuns în faza de prim vot. Fiecare sibian poate alege proiectul care crede că va ajuta la dezvoltarea orașului și a comunității. Ora de Sibiu vă prezintă fiecare proiect în parte din cele șase domenii.
SECȚIUNEA SPAȚII VERZI ȘI LOCURI DE JOACĂ
1– Sibiul Verde– este un proiect ce își propune plantarea de pomi pe margine trotuarelor, acolo unde lățimea acestora o permite. ”Un oras in care peste tot e numai asfalt si masini nu mai ofera cetatenilor un loc propice unei vieti sanatoase. Arborii ajuta la absortia dioxidului de carbon de la masini, te protejaza de arsita verii si schimba imaginea orasului.” Este propunerea inițiatorului care preconizează că totul va costa 150.000 de euro.
2– Un sibian crede că reamenajarea parcului de pe strada Litovoi i-ar bucura pe copii, la fel ca și dotarea cu aparate pentru gimnastică destinate persoanelor vârstnice. Valoarea proiectului este estimată la 15.000 de euro.
3– Tot modernizarea unui parc pentru copii se dorește de un alt sibian în proiectil său. Este vorba despre parcul din Piața Cluj, unde jucăriile sunt degradate. ” Sunt câteva bănci, un spațiu de joacă pentru copii, care este într-o stare avansată de degradare, nu mai sunt nici alei, nici gazon….nimic ce să atragă pe cineva….cu toate acestea este mereu plin de mămici cu copii, de elevii de la școală…printre crengi căzute din copacii existenți dar neglijați și ei, pe aleile neclare și numai cu gropi și urme de pietriș…”, spune inițiatorul proiectului a cărui valoare este estimată la 100.000 de euro.
4– Un alt sibian crede că este necesară amenajarea unui teren de sport pe strada Viitorului. În zonă există un teren disponibil care ar putea fi amenajat și care ar deservi copiii care locuiesc în cartierele din zonă. Totul ar costa 30.000 de euro.
5– În capătul străzii Bieltz există un loc de aproximativ 500 de metri care ar putea fi amenajat ca un mic spațiu verde, cu câțiva pomi și bănci, crede un sibian. ”Astfel s-ar crea un aspect mai prietenos mai apropiat de comunitate, avand in vedere ca acest cartier este dominat de trafic atat rutier cat si de la traficul semnificativ crescut al avioanelor ce aterizeaza la mica inaltime peste turnisor”. Proiectul este evaluat la 10.000 de euro.
6– Plantarea de flori în zonele care separă traficul auto este o altă propunere. ” Zona din Piata Unirii, pe axul principal de trafic,individualizata prin separatoare de sens din beton,colorate alb-rosu ar putea fi folosita pentru plantare de flori sau gard viu,delimitate prin borduri obisnuite.Acelasi lucru se poate face si pe str.A.Saguna la intersectia cu str.Dealului.”. Proiectul este evaluat la 5.000 de euro
7– Joaca urbană e și pentru ”oameni mari”– ”Proiectul de față propune sibienilor recâștigarea unei caracteristici de stil de viață pe care adulți o pierd odată cu trecerea copilăriei, și anume raportarea la oraș ca la un loc de joacă, prin amplasarea de infrastructură pentru jocuri foarte populare precum scrabble, șah și table în variante de exterior. mese de ping-pong și trambuline mari pe domeniul public, în Parcul Tineretului.”, este motivația inițiatorului. Proiectul ar costa 30.000 de euro.
SECȚIUNEA AMENAJARE SPAȚII PUBLICE
1- Amenajare piață agroalimentară în cartierul Turnișor– de asta crede un sibian că este nevoie. ” Piata agroalimentara este de mici dimensiuni, asemanatoare cu Piata Agroalimentara din cartierul Vasile Aron de pe strada Semaforului. In prima etapa se va amenaja o piata agroalimentara mobila.” Este propunerea care este susținută de faptul că în zonă s-au construit foarte multe blocuri, iar cei care locuiesc aici au nevoie de o piață unde să își facă cumpărăturile. Proiectul este evaluat la 50.000 de euro.
2– Un sibian se gândește la cei care își doresc să alerge în parc, dar nu au unde să își lase bagajele, dacă vin la jogging după serviciu, de exemplu. Pentru ei sibianul spune că s-ar putea monta niște dulapuri metalice în care alergătorii să își lase bagajele pe care să le recupereze apoi la finalul sesiunii de sport. Dulapurile ar costa 15.000 de euro.
3– Unul din cele mai ieftine proiecte- 300 de euro- se referă la amplasarea a două coșuri pentru resturile lăsate de câini. Coșurile vor putea fi amplasate în zona Terezian.
4– Monumentul de la Gușterița ar putea fi transformat într-un punct turistic, dacă este amenajat, la fel ca și drumul de acces până la el. ”Proiectul propune finantarea studiului de fezabiluitate in vederea valorificarii monumentului prin reabilitarea acestuia si a cailor de acces.”, spune inițiatorul lui. Totul ar costa 50.000 de euro.
5– ART Parc în Parcul Cetății- este proiectul care își dorește să transforme zona astfel încât să fie una atractivă pentru cei care își doresc să petreacă aici timpul liber. ”În implementarea acestui proiect se poate organiza şi unu concurs de poriecte propuse de artişti locali, designerilor de mobilier urban sau arhitecţilor, având ca scop reamenajarea Parcului Cetăţii cu mobilier urban într-un mod cât mai creativ, sub forma unei veritabile sculpturi urbane, multifuncţionale, care să permită utilizatorilor să beneficieze de spaţii comfortabile de citit, de utilizare a laptopurilor sau tabletelor, precum şi zone de relaxare în aer liber alături de prieteni. Proiectul trebuie conceput astfel încat prin aspectul sau, mobilierului urban, să devină în sine o atractie turistică.”, descrie pe scurt, inițiatorul proiectul. Este evaluat la 150.000 de euro.
6– Aparate de fitness în trei dintre parcurile orașului, asta își dorește un sibian. Explicația lui este că indiferent de vremea de afară, acolo unde există astfel de aparate, ele sunt mereu folosite. Astfel, Parcul Țițeica, cel de pe strada Reconstrucției și cel de pe strada Siretului ar trebui să aibă aparate de fitness, proiect evaluat la 20.000 de euro.
7– Parcările modulare supraetajate este soluția propusă de un sibian la lipsa locurilor de parcare din oraș. El se bazează pe modelul deja implementat în roman. Spune că ”se pot identifica terenuri virane, prezente in fiecare cartier care ar putea fi locuri perfecte pentru amplasarea unor parcari modulare pe structuri metalice. Chiar si cladirile de utilitati publice pot fi folosire pentru a cladi in jurul si deasupra lor aceste structuri metalice. Totul este rezolvabil rapid si eficient prin construire de parcari modulare pe structuri metalice”. Proiectul este evaluat la 150.000 de euro.
8– Leagănele muzicale– este propunerea unui sibian care crede că astfel că orice spațiu va fi transformat într-unul în care oricine ar vrea să își petreacă timpul. ” Instalația constă dintr-o serie de leagăne muzicale. În momentul mișcării, fiecare leagăn scoate diferite note, iar atunci când cei care le dirijează încep să coopereze, pot compune împreună o secvență de melodie.
Pe de o parte, instalația apelează la nevoia de a te juca, dar și cea de a crea lucruri împreună. Pe de altă parte, acesta pune focus pe conceptul de cooperare, oferind o experiență colectivă și încurajând participanții să depășească anumite bariere sociale artificiale” spune inițiatorul proiectului care l-a evaluat la 120.000 de euro.
Toate proiectele pot fi văzute și votate AICI.