Miercuri, 24 octombrie 2018, a avut loc la Biblioteca Județeană ASTRA, în cadrul proiectului Spațiul telescopic al cunoașterii, dezvoltat de artista Lia Perjovschi, prelegerea curatoarei Galit Eilat, Curating in Dark Times. Cu această ocazie au fost aduse în discuție teme actuale care privesc interacțiunea dintre arta contemporană și spațiul public. Criza refugiaților, migrația, conflictele din fâșia Gaza, xenofobia, islamofobia, epurarea etnică sunt doar câteva dintre ideile care au animat această întâlnire.
Cu o experiență îndelungată în ceea ce privește arta contemporană, Galit Eilat a expus câteva elemente definitorii care determină discontinuitatea care se manifestă la nivel public, în sfera politicii, dar și la nivel personal. În viziunea acesteia, arta contemporană creează spații de dialog, unde sunt aduse la lumină incoerența și lipsurile societății globale contemporane. În acest sens, sunt definitorii conflictele, războaiele și lipsa unei comunicări reale între comunități. În egală măsură, cooperarea, acțiunea, dar și dialogul deschis joacă un rol esențial în construirea unui discurs coerent. Arta contemporană pare să fie terenul cel mai sensibil, unde artiștii, conectați la probleme esențiale, reușesc să surprindă cu sensibilitate și acuratețe, dificultățile prin care trec o serie întreagă de comunități din întreaga lume.
Cercetarea curatoarei Galit Eilat cuprinde teme legate de interferențele dintre artă și ideologia politică, teologie, statul națiune și discursul istoric. Cu o experiență practică vastă, constituită în proiecte legate de anumite regiuni sensibile ale lumii, aceasta propune în continuare un studiu aprofundat și aplicat al schimbărilor sociale, așa cum sunt surprinse în arta vizuală contemporană.
Atelierul s-a desfășurat cu sprijinul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, al Consiliului Județean Sibiu, b7, tranzit.ro.