Moment istoric și deosebit de important pentru omenire. Sona InSigh de la NASA amartizează pe planeta roșie în această seară.
Amartizarea sondei InSight, probă care a decolat de pe Pământ la începutul lunii mai, este programată luni, la ora 21:00, ora României. Deşi nu este prima probă trimisă pe Marte, amartizarea este un proces foarte complex. Statistica arată că doar 40% din misiunile trimise pe Marte reuşesc să ajungă întregi pe suprafaţa planetei, scrie news.ro.
De data aceasta, NASA este mai încrezătoare decât de obicei. InSight va folosi pentru coborâre o traiectorie care a mai fost folosită o dată, în cazul lui Phoenix lander.
La fel ca Phoenix, InSight va pătrunde în atmosfera planetei la o altitudine de 125 de kilometri şi va folosi paraşute, scuturi împotriva căldurii şi propulsoare pentru a reduce impactul temperaturilor foarte ridicate şi a scădea viteza de la 20.000 de kilometri pe oră la 10 kilometri pe oră înainte să atingă suprafaţa planetei.
În ultimele zile, NASA a comandat sondei să facă schimbări fine de traiectorie pentru a pătrunde în atmosferă la unghiul corect. Dacă unghiul este mai mare decât cel stabilit, sonda ar putea fi nevoită să petreacă mai mult timp în atmosferă. Dacă unghiul este mai îngust, temperatura generată de frecare va fi mai mare.
Inginerii NASA nu vor şti în timp real dacă InSight a ajuns în siguranţă pe suprafaţa planetei Marte. Asta pentru că, din cauza distanţei, comunicaţiile între Marte şi Tera au o întârziere de 8,1 minute.
InSight va ajunge pe Marte lângă ecuator, în partea vestică a regiunii numite Elysium Planitia. La 600 de kilometri spre sud se află în prezent rover-ul Curiosity.
După ce va ajunge pe suprafaţa planetei, InSight va începe să monteze mai multe instrumente necesare pentru toate experimentele geologice planificate NASA, un proces care se va încheia tocmai pe 2 martie. Abia atunci vor putea începe studiile pentru care InSight a fost trimis pe Marte.