moțiunea simplă împotriva ministrului turismului, bogdan trif respinsă de senat

Senatul a respins, în plenul de luni, moțiunea simplă prin care PNL și USR au cerut demisia din funcție a ministrului Turismului, sibianul Bogdan Trif. Liderul PSD a scăpat cu 40 de voturi „pentru” și 76 „împotrivă”.

Trif a acuzat Opoziția, în cadrul dezbaterilor, că minte atunci când susține că România nu este promovată ca destinație turistică.
„Stimați semnatari ai petiției, de ce mințiți când spuneți că nu promovăm România ca destinație turistică? Acum și atunci cum vă explicați statisticile referitoare la creșterea numărului de turiști? Să luăm exemplu ultima lună pentru care există datele statistice ale INS: septembrie 2018 comparativ cu luna corespunzătoare din anul 2017 – o creștere de aproape 10%. Cum vă explicați că aceste date statistice comparativ cu anul trecut vorbesc numai despre creștere? (…) Voucherele de vacanță s-au dovedit a fi cel mai important sprijin acordat vreodată industriei de turism de la revoluție încoace. Un miliard de lei a ajuns în turism până la începutul anului 2018. Cred că nu este o surpriză pentru dvs să vă spun că acești bani vor reintra în economia țării. (…) Aceste vouchere de vacanță au putut fi folosite doar pe teritoriul României, deci am încurajat și asigurat turismul în România”, a declarat Bogdan Trif, în cadrul dezbaterii moțiunii simple, luni în plenul Senatului.
Ministrul i-a acuzat pe semnatarii moțiunii simple, parlamentari ai PNL și USR, că au încurcat conținutul ordonanțelor.
„Reprezentanții PNL și USR sunt de părere că noi nu avem turism în România. Dacă tot vorbim despre reprezentanții PNL și USR și cer astăzi socoteală în ceea ce ărivește activitatea Ministerului Turismului, aș avea rugămintea să purtăm un dialog normal. Înainte de toate domnilor semnatari ai petiției studiați legislația României pentru a identifica așa zisele probleme în acest sistem. În moțiunea pe care ați redactat-o vorbiți despre OUG 46/2017 și faceți referire la organizațiile de management al destinațiilor. Vă spun cu dragă inimă că vă aflați în eroare. OUG 46/2017 se referă la modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, nu la organizaea OED-urilor. Cu tot respectul pentru cei care au compus textul acestei moțiuni, dar habar nu aveți ce ați scris în acest document”, a completat Trif.
De asemenea, ministrul de resort a susținut că semnatarii moțiunii simple critică pachetele de călătorii, cu toate că au votat în Parlament în favoarea acestei legi.
„În plus ați reușit performanța de a critica în textul moțiunii ceea ce dvs ați votat cu două mâini. Vă reamintesc că pe 31 octombrie Senatul României a votat în unanimitate OUG nr. 2/2018 privind garantarea pachetelor de călătorie și serviciilor de călătorie asociate. Este chiar ordonanța care prevede garantarea, protecția 100% pentru turiștii care achiziționează pachetele de călătorie de la agențiile de turism stabilite pe teritoriul României și pe care dvs o criticați. Eu doar întreb, când ați greșit stimați semnatari ai petiției, când ați votat sau când ați criticat? Este sau nu o fractură de logică în acest caz?”, a conchis Bogdan Trif.
Moțiunea simplă împotriva lui Bogdan Trif a fost depusă de PNL și USR pe data de 28 noiembrie.
Textul moțiunii simple a fost citit, în plenul de luni al Senatului, de către liberalul Mircea Cazan.
„În lăudatul Program de Guvernare al PSD, turismului românesc i se alocau o serie de promisiuni, care au rămas neonorate. Se vorbea, în anul 2016, despre șansa României de „a crea mai multe locuri de muncă și de a aduce mai multe resurse la bugetul de stat prin promovarea unei strategii de dezvoltare a turismului”. Conform statisticilor, deși țara noastră înregistrează încasări din turism de 2,24 miliarde de euro, românii cheltuie în străinătate pentru servicii similare 3,12 miliarde de euro. Acest lucru se întâmplă pentru că România exportă turiști, cetățenii români preferând, anul trecut, destinațiile externe în detrimentul destinațiilor interne. Cu toate că avem un Minister al Turismului, promovarea este aproape inexistentă.
La nivel declarativ, turismul figurează între cele 10 sectoare economice prioritare în “Strategia Naţională de Competitivitate a României 2015-2020″, însă performanţele reale în acest domeniu, vital pentru dezvoltarea ţării, ne-au poziţionat abia pe locul 68 în lume. Ne confruntăm cu un paradox absurd, în condiţiile în care ţara noastră are atâtea de oferit călătorului, dar nu ştim să exploatăm potenţialul.”, arată liberalii în textul moțiunii.
Parlamentarii PNL susțin că acţiunile ministrului Bogdan Trif, de la preluarea mandatului și până în prezent, doar înrăutățesc climatul economic din domeniul turismului.
„Legea prin care se aprobau prevederile OUG 46/2017 cu privire la organizarea şi funcţionarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiei, nu respectă recomandările Organizaţiei Mondiale a Turismului, propunerile mediului de afaceri din turism şi a societăţii civile. Prin textul introdus în proiectul de Lege a Turismului se vor elimina din procesul de decizie la nivelul destinaţiei turistice entităţi cu aport însemnat la dezvoltarea şi promovarea destinaţiei turistice, cum ar fi ONG-urile, aeroporturile, companiile de transport şi media din turism, transformând Organizaţiile de Management al Destinaţiei în societăţi pe acţiuni, ca mod de luare a deciziei. 17 asociații de turism v-au transmis un punct de vedere cu privire la OMD –uri, făcând referire inclusiv la obligativitatea de a promova România prin parteneriat public-privat. Nu numai că nu ați răspuns solicitărilor, domnule ministru, dar ați ales să ignorați total opinii pertinente din partea celor care încearcă să pună umărul la dezvoltarea turismului autohton”, conform sursei meționate.
PNL a atras atenția că ministrul Bogdan Trif nu a avut o poziţie clară faţă de propunerea PSD de menținere începând cu 1 ianuarie 2019, a voucherelor de vacanţă.
„Continuarea utilizării acestor vouchere a fost anunțată în urma presiunii factorilor implicați. Menţionăm că aceste tichete au fost introduse la cererea mediului de afaceri din România, în vederea stimulării cererii pentru destinaţiile din România, proiect susţinut constant de PNL. De asemenea, ministrul Bogdan Trif nu a luat nicio masură pentru a înlătura elementele de discriminare în acordarea de vouchere de vacanţă, între angajaţii din societăţile comerciale cu capital majoritar de stat şi societăţile comerciale cu capital majoritar privat”, precizează în moțiunea simplă.
Potrivit sursei citate ministrul Turismului, Bogdan Trif, nu a onorat promisiunea făcută de PSD în Programul de Guvernare, respectiv „înființarea unui Centru national de învățământ și reînființarea școlilor de meserii, inclusiv a celor postliceale pentru formarea profesională a forței de muncă în domeniul turismului”.
Liberalii mai acuză că bilanţul prezentat, în vara acestui an, de ministrul Turismului a avut ca rezultat provocarea unui nou val de nemulţumiri din partea agenţilor economici din acest sector de activitate.
„Bogdan Trif, în loc să iniţieze un dialog cu factorii implicaţi, a ales să defăimeze întregul mediu de afaceri de profil şi să generalizeze cazuri izolate ale anumitor agenţi. După ostracizarea mediului business din turism a urmat aplicarea “pedepsei”, asigurarea cu 100% a pachetelor turistice oferite. Prin transpunerea directivei UE 2302/2015 cu privire la pachetele turistice, ministrul Bogdan Trif a stârnit nemulţumirea mediului de afaceri din zona agenţiilor de turism. Deşi au avut la dispoziţie 3 ani pentru a pregăti implementarea acestei directive, reprezentanţii PSD, cu atribuţii în turism, nu au creat cadrul necesar astfel încât să poată fi asigurată protecția beneficiarilor de pachete achiziţionate din România, aşa cum prevede directiva 2302/2015”, conform textului moțiunii simple.
Totodată, PNL a punctat că promovarea turistică a destinaţiilor din România lipseşte cu desăvârşire pe pieţele internaţionale și arată neglijența instituțiilor guvernamentale față de acest important domeniu economic.
„Aceasta este una din cauzele numărului scăzut de turişti străini care vizitează ţara noastră. La acest capitol suntem în grupă cu Slovacia, Letonia şi Lituania (2-2.5 mil turişti/an), Estonia având peste 3 milioane de turişti străini în 2017. Există o deficienţă majoră în promovarea externă a României, iar activitatea domnului ministru Bogdan Trif a determinat o rectificare negativă a bugetului ministerului turismului de – 17.3 milioane lei. Oare aceşti bani nu puteau fi folosiţi în marketing turistic şi comunicare de brand pentru destinaţia România?”, indică liberalii.
De altfel, în textul moțiunii simple, PNL atrage atenția asupra faptului că, în septembrie 2018, Guvernul Dăncilă a aprobat un HG de modificare a HG 24/2017 cu privire la funcţionarea Ministerului Turismului și că prin acest HG au fost înființate 20 de birouri de promovare turistică externă a României, fiecare birou având câte doi ataşaţi de turism.
În acest context, liberalii i-au cerut ministrului Turismului să spună pe ce criterii a ajuns la cifra de 20 de birouri de reprezentare, respectiv pe ce strategie de marketing turistic şi comunicare de brand extern a folosit, ce pieţe externe doreşte să targheteze, ce evaluare a potenţialului de turişti de incoming există pe aceste pieţe.
Mai mult, liberalii i-au reproșat ministrului că deși a promis că Legea Turismului va fi gata pana în noiembrie, aceasta abia a intrat în dezbatere publică, iar ecourile sunt negative.
„Activitatea domnului Ministru Bogdan Trif este marcată de o totală lipsă de transparenţă. Execuţia bugetară a ministerului turismului se opreşte în luna august…2017! Nu sunt actualizate pe site-ul ministerului turismului informaţii despre buget şi bilanţ, informaţiile financiare oprindu-se la nivelul lunii iunie 2017. Singura explicaţie plauzibilă este activitatea ZERO a ministrului Bogdan Trif, activitate ce nu prezintă impact în bilanţul ministerului turismului”, conform sursei citate.
Liberalii au mai spus că ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, demonstrează pe zi ce trece că a conduce acest minister este o pălărie prea mare pentru el. PNL a cerut demisia ministrului Turismului, Bogdan Trif, din cauza „activității zero” de la Guvern.
„2018 este anul Centenarului României moderne! Pentru oricine a vizitat în acest an principalele destinaţii europene, nu a văzut nimic legat de România. Centenarul şi împlinirea a o sută de ani de la încheierea Primului Război Mondial erau o ocazie potrivită de a promova România. Datorită activităţii ZERO a domnului Ministru Bogdan Trif, turismul românesc a mai ratat o oportunitate de a fi prezent, măcar, pe piaţa europeană.În contextul apropierii sărbătorii naţionale de 1 decembrie, un gest de demnitate şi dreptate al Parlamentului României ar fi retragerea sprijinului pentru Ministrul Turismului, domnul Bogdan Trif! Un ministru incompetent și o țară fără brand! Domnule ministru, dacă aveţi un dram de onoare, trebuie să vă daţi demisia!”, au conchis liberalii.

moțiunea simplă împotriva ministrului turismului, bogdan trif respinsă de senat

Ultima oră

Comentariul meu

Publică