cum se curăță mașina de spălat rufe

Fii sincer, când ți-ai curățat ultima oară mașina de spălat rufe? Deși poate părea greu de crezut că o mașină folosită pentru a curăța lucruri trebuie curățată la rândul ei, aceasta poate aduna bacterii care îți pot amenința sănătatea.

cum se curăță mașina de spălat rufe

Mașinile de spălat curăță rufele, dar nu le sterilizează. Asta poate fi o problemă în special dacă ai copii mici, ale căror lenjerii pot conține materii fecale ce pot rămâne prinse în interiorul mașinii de spălat. Cel mai probabil, la următoarea spălare vor ajunge pe toate hainele. Dar există o veste bună: poți scăpa de aceste probleme prin curățarea regulată a mașinii de spălat. Ghidul Beko, un producător de mașini de spălat, explică exact cum să o faci, ce să folosești și cât de des este necesară.

De ce trebuie să cureți mașina de spălat rufe

Prin utilizarea repetată a mașinii, reziduurile de săpun, minerale și chimicale din detergent se vor depune pe interiorul mașinii de spălat și vor crea un strat unde se pot dezvolta bacterii. La rândul lor, aceste bacterii pot bloca mecanismele de funcționare a mașinii. Interiorul mașinii de spălat este în general umed și cald, mediul propice pentru apariția bacteriilor și a mucegaiului. Atunci când vei spăla haine într-o mașină de spălat rufe murdară, e posibil ca aceste bacterii să ajungă pe ele.

În plus, în stratul format de bacterii se poate dezvolta un miros neplăcut, care se „prinde” pe haine. Astfel, e posibil ca acestea să miroasă mai urât după spălare decât înainte. Curățarea mașinii e importantă atât pentru igienizarea hainelor pe care le porți, cât și pentru sănătatea ta și a familiei tale. În plus, dacă există depuneri care împiedică o mașină de spălat rufe să funcționeze în parametri normali, va consuma mai multă energie pentru o spălare și cel mai probabil se va strica mai repede.

Cât de des ar trebui efectuată igienizarea

Ca regulă generală, dacă folosești mașina de spălat rufe de aproximativ două ori pe săptămână, ar trebui să cureți interiorul și exteriorul aproximativ o dată pe lună. Dacă mașina ta de spălat este albă, vei observa depunerile mai ușor. În jurul garniturii vei putea observa dungi negre care nu sunt pete de la hainele tale, ci microbi. Dacă observi acele urme sau un miros neplăcut venind din mașină, e evident timpul pentru o curățare.

Ce soluții poți folosi pentru curățare

Pentru curățarea mașinii ai două opțiuni: să folosești soluții cumpărate de la magazin sau poți face tu o soluție, cu ingredientele pe care le ai prin casă. Cele de la magazin ajută la eliminarea depunerilor de calcar și detergent din interiorul mașinii. Tot ce trebuie să faci este să torni soluția în compartimentul de detergent și să pornești un ciclu gol de spălare, fără rufe. Cele pe care le poți prepara în casă se folosesc la fel, prin introducerea lor în compartimentul de detergent, și au în componență bicarbonat, apă și oțet. Bicarbonatul de sodiu poate dezinfecta și elimina depunerile de calcar, iar oțetul distruge mucegaiul.

Etapele curățării mașinii de spălat

Curățarea mașinii cuprinde două etape principale: curățarea internă (igienizarea cuvei, ușii, tamburului și compartimentelor pentru detergent și balsam) și cea externă (igienizarea furtunurilor de alimentare și evacuare). Primul pas este curățarea cuvei, care poate fi făcută folosind oricare dintre soluțiile descrise mai sus; trebuie să introduci soluția în compartimentul pentru detergent și apoi să pornești mașină fără haine, la o temperatură de  60 de grade Celsius. Pentru următorii pași ai grijă să scoți mașina din priză pentru a preveni eventualele accidentări. Folosește un burete înmuiat în soluție de curățat pentru a curăța resturile rămase în interiorul cuvei, dar mai ales pe garnitura din jurul ei.

Scoate sertarul pentru detergent și balsam, curăță-l cu buretele și clătește-l sub un jet de apă fierbinte; așteaptă să se usuce înainte să îl introduci înapoi. Exteriorul mașinii poate fi șters cu aceeași soluție; insistă în jurul ușii, unde pot exista depuneri de bacterii. Pentru a curăța furtunurile, va trebui să le demontezi cu atenție; le poți scufunda într-o soluție formată din apă și detergent lichid. După ce le lași la înmuiat pentru aproximativ două ore, le poți clăti. E important să le lași să se usuce complet înainte să le montezi înapoi.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică