V-ați instalat panouri fotovoltaice de care ați fost mulțumiți până la venirea iernii. Dar o dată ce cad primii fulgi de zăpadă care se mai și depun parcă panourile nu mai dau același randament. Aveți dreptate, așa este, dar există și o explicație: zăpada care le acoperă. La fel ca și pe timpul verii, dar mai ales iarna, panourile trebuie întreținute și curățate. Cum se face asta, vă spun specialiștii de la Green Seiro, firma din Sibiu care instalează panouri fotovoltaice și solare.
Ninsoarea pune probleme
În marea lor majoritate, acoperișurile caselor sunt construite la o înclinație între 35 și 45 de grade. Și cum cele mai multe panouri sunt instalate pe acoperiș, și ele au aceeași înclinație. Asta nu ar conta foarte mult în alte condiții, dar atunci când ninge proprietarii trebuie să fi atenți. ”Dacă ninge pe timpul zilei, atunci panourile producând curent sunt calde, iar fulgii se topesc instantaneu. Dacă însă ninge peste noapte, panourile s-au răcit, iar zăpada se poate depune. Dacă au înclinația aceasta de 35- 45 de grade este foarte posibil ca zăpada să cadă de pe ele. Dacă nu, ea trebuie curățată”, explică Paul Varga, manager Green Seiro.
Dacă zăpada nu este curățată suprafața panourilor nu are contact cu lumina, cu soarele, astfel că nu are cum să producă energie electrică. ”Panourile sunt acoperite cu o folie de sticlă ce se comportă ca un parbriz. Așa că zăpada poate fi curățată cu o perie pentru parbriz, moale, care să nu zgârie. Este absolut necesar acest lucru, pentru că altfel nu se va produce energie electrică”, explică Paul Varga.
Dacă însă primul strat depus pe panouri îngheață nu este atât de problematic. ”Gheața este transparentă, astfel că dacă se curăță zăpada lumina va ajunge la panouri. Vor produce energie, nu la capacitate maximă la început, dar după ce se vor încălzi gheața se va topi și producția va fi mai mare. În niciun caz gheața nu trebuie dată jos cu obiecte ascuțite pentru că se va zgâria acea folie de sticlă”, spune Paul Varga.
Și bateriile au regim special iarna
Dacă panourile trebuie întreținute mai ales atunci când ninge, și bateriile care stochează energia electrică produsă de panouri trebuie ținute la o anumită temperatură. ”Bateriile sunt mai pretențioase. Ca să funcționeze la parametrii optimi este indicat să fie amplasate într-o cameră unde temperatura să nu scadă sub 10 grade. Cel mai bun loc ar fi în camera tehnică, unde se află și centrala termică, pentru că acolo temperatura este undeva între 17 și 22 de grade”, spune Paul Varga.
Dacă bateriile sunt ținute la temperaturi negative durata lor de viață se reduce la maxim 2 ani. ”Dacă însă bateriile nu pot fi puse undeva unde temperatura să fie optimă ele pot fi acoperite. Se face o cutie căptușită cu vată minerală sau polistiren. Dar, neapărat, trebuie lăsat undeva un spațiu cam de 6 centimetri pe unde să circule aerul. Este absolut obligatoriu acest aspect, pentru că altfel, fără aerul care circulă, bateria se strică în 24 de ore”, avertizează Paul Varga.
Deci, panourile fotovoltaice trebuie curățate de zăpadă pentru a produce energie pe timpul iernii. La fel se procedează și cu panourile solare, dar aici este mult mai probabil ca zăpada să cadă singură, pentru că sunt circulare.
Cred ca cele scrise de dvs nu sint o noutate pt cei care au panouri solare, dar ce te faci cu panourile cind sint multe zile noroase iar panourile nu incarca suficient, bateriile?