Potrivit unui studiu, broaștele tungana, cele care trăiesc în zonele urbane, emit sunete de împerechere mult mai atractive decât celelalte broaște care trăiesc în păduri sau în mediul rural. Specialiștii spun că sunetele sunt mult mai complexe.
Conform Atlas Obscura, citat de descopera.ro, mare parte din broaştele tungara observate în cadrul studiului au preferat sunetele de împerechere ale broaştelor din oraşe. Michael J. Ryan, biolog din cadrul Universităţii din Texas şi autor al studiului, a declarat că fiecare „cârâit” face o broască mascul de cinci ori mai atractivă pentru potenţialele partenere.
Cercetătorii ştiau deja că sunetele de împerechere ale speciilor diferă în funcţie de locaţia în care se află. Specialiştii au încercat să vadă dacă această diferenţă este dată de un răspuns de adaptare. Specialiştii au realizat un experiment în patru etape. Ei au început prin înregistrarea broaştelor tungana în şapte zone urbane şi forestiere diferite. În acelaşi timp, au adunat detalii despre nivelul de zgomot şi lumină din jur. Apoi au studiat reacţia femelelor la diferitele sunete de împerechere. În cele din urmă, au mutat broaştele urbane înapoi în pădure şi vice versa, pentru a observa cum se vor adapta „profilelor de împerechere”.
Rezultatele arată că femelele preferă sunetele de împerechere ale masculilor din zonele urbane. De asemenea, specialiştii au descoperit că broaştele de la oraş produs un sunet mai puternic deoarece în jurul lor nu se află atât de mulţi prădători.
Sursa: descopera.ro