Crăciunul se apropie cu pași repezi și, odată cu el, magia sărbătorilor se instalează. Ce poate fi mai frumos însă decât o carte citită langă brad, într-o cameră călduroasă?
Iată aici cinci dintre cele mai apreciate cărți de Crăciun din toate timpurile:
1. Poveste de Crăciun, Charles Dickens
Una dintre cele mai frumoase cărți despre Crăciun, publicată pentru prima dată în 1843. Cartea înfățișează o poveste despre generozitate și compasiune, fiind un elogiu adus acestei sărbători. Este povestea lui Ebenezer Scrooge, un zgârie-brânză bătrân şi ursuz care îi priveşte cu ură pe toţi cei din jur. Într-o noapte de Ajun, la fel de îngheţată ca inima bătrânului, primeşte trei vizitatori fantomatici: Spiritul Crăciunului-Trecut, al Crăciunului-de-Acum şi al Crăciunului-Ce Va Să Vină. Acestea îl poartă într-o călătorie uimitoare şi pe alocuri înfricoşătoare, în urma căreia hapsânul se schimbă.
2. Scrisori de la Moș Crăciun, J.R.R. Tolkien
În luna decembrie, John, Michael, Christopher si Priscilla, copiii lui J.R.R. Tolkien, așteptau cu nerăbdare plicurile acoperite de zăpadă purtând timbre de la Polul Nord. Înăuntrul lor descopereau câte o scrisorică, având un scris tremurat, însoțită de niște superbe desene în culori sau, uneori, doar de niște schițe. Aceste scrisori veneau chiar de la Moș Crăciun. Scrisorile lui Moș Crăciun ascundeau minunatele povești de la Polul Nord: cum au fugit toți renii împânzind întregul Pol Nord, cum Ursul-Polar s-a cățărat pe vârful Polului ca să caute gluga moșului, dar Polul s-a rupt la mijloc și a căzut pe acoperișul casei lui Moș Crăciun, iar bietul urs a aterizat direct in sufrageria moșului, cum s-a sfărâmat Luna în patru bucăți, stelele desprinzându-se de la locul lor, Omul-din-Lună căzând în grădina din spatele casei lui Moș Crăciun.
3. Un altfel de Crăciun, John Grisham
Deoarece s-au săturat de reclamele de Crăciun, de febra cumpărăturilor, de decorații și cadouri, de felicitări și zâmbete mai mult sau mai puțin sincere, dar mai ales de cheltuieli, morocănosul Luther Krank și simpatica lui soție, Nora, se hotărăsc să…”sară” peste Crăciun anul acesta și să-și cheltuiască economiile pe o croazieră de zece zile in Caraibe. Grisham va reusi să descrie cu mult umor agitația specifică acestui moment al anului, cât și încercările mai mult sau mai puțin reuțite ale nonconformistului cuplu de a scăpa de asalturile cunoscuților ți, în special, ale vecinilor care nu pot înțelege cum e posibil să nu vrei să-ți decorezi acoperișul cu un… om de zăpadă uriaș, ca orice american care se respectă.
4. Crăciunul lui Poirot, Agatha Christie
Tiranul milionar Simeon Lee, înstrăinat de mulți ani de rudele sale, organizează o neobișnuită reuniune de familie cu ocazia Crăciunului. Însă înainte ca vreunul dintre convivi să descopere motivul acestei ciudate schimbări de atitudine, un zgomot de luptă și un țipăt inuman se aud din biroul lui Simeon, care e găsit într-o baltă de sânge, în spatele unei uși încuiate. Cu atât de mulți posibili suspecți „căci Simeon stârnise numai ura în jur”, Poirot se implică în ceea ce pare un caz imposibil de rezolvat, însă detectivul belgian cunoaște un adevăr de netăgăduit: rareori lucrurile sunt ceea ce par a fi.
5. Păzea, se-ntoarce Moș Crăciun, Pascal Bruckner
Într-o dimineață, Moș Crăciun se trezi nespus de abătut. Tocmai înțelesese ceva îngrozitor: copiii nu-l mai iubeau, iar de respectat, îl respectau și mai puțin. Îl tratau ca pe un moșneag pisălog, ca pe o vedetă rasuflata. Și dacă ar fi fost vorba numai de copii! Toată lumea îl nesocotea: nu era invitat niciodată nici la Festivalul de la Cannes, nici la Oscarul de la Hollywood, nici la Marele Premiu de Formula 1. Atunci, trecând de la amărăciune la mânie, luă o hotărâre radicala: va demisiona! Ați citit bine: va demisiona. O să le arate el cine-i Moș Crăciun. O să-i scrie Secretarului General al Națiunilor Unite o scrisoare prin care o să-i aducă la cunoștință că n-o să mai asigure serviciile de Crăciun nici pe data de 24 decembrie care vine și nici în anii următori. O să-si pună tolba-n cui.