Risc mare de avalanșă în munții Făgăraș - Atenție în zona Bâlea Lac

Riscul de avalanșe în Munții Făgăraș se menține crescut până luni seara. Riscul este de 4 pe o scară de la 1 la 5. 

Meteorologii anunţă că în ultimele 24 ore vremea a fost în general închisă. Cerul a fost mai mult noros și pe arii relativ extinse, temporar a nins. Cantitățile de precipitații au depășit în Munții Făgăraș și Bucegi 10 l/mp. Vântul a suflat slab și moderat, cu intensificări temporare pe creste de peste 80-100 de kilometri pe oră.

Risc mare de avalanșă în munții Făgăraș - Atenție în zona Bâlea Lac

Stratul de zăpadă nou depus măsura în general între 1 și 12 centimetri (12 centimetri la Bâlea-Lac).

Duminică la ora 14.00, zăpada era de 173 centimetri la Bâlea-Lac, 115 centimetri la Vârful Omu, 71 centimetri la Semenic, 69 centimetri la Sinaia, 63 centimetri la Parâng, 64 centimetri la Vârful Călimani, 53 centimetri la Vârful Ceahlău și la Vârful Vlădeasa, 52 centimetri la Vârful Țarcu, 41 centimetri la Predeal, 26 centimetri la Vârful Iezer-Rodnei și 21 centimetri la Fundata.

Până luni seara vremea se va menține în general închisă, va ninge în Carpații Occidentali, în nordul Carpaților Orientali și jumătatea vestică a Carpaților Meridionali și izolat în rest. Stratul de zăpadă nou depus va fi pe arii restrânse de până la 10 centimetri.

Deoarece stratul de zăpadă este instabil, riscul de producere a avalanşelor în Munții Făgăraș și Bucegi, la altitudini de peste 1.800 de metri, este mare, de gradul 4 pe o scară de la 1 la 5.

”Declanşarea avalanşelor va fi posibilă chiar și la supraîncărcări slabe, pe pantele mai înclinate, iar în cazuri izolate sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe ales la altitudini de peste 1.800 de metri”, arată meteorologii.

În munții Țarcu – Godeanu, Parâng – Șureanu, Vlădeasa – Muntele Mare, Rodnei și Călimani – Bistriței – Ceahlău riscul de producere a avalanşelor se menține însemnat – de gradul 3 – la altitudini de peste 1.800 de metri.

Ultima oră

Comentariul meu