Aproximativ 11.300 de cazuri noi de cancer pulmonar sunt depistate, anual, în România și, în același timp, 28 de români mor zilnic din cauza acestei maladii.
În anul 2018, în România, se înregistrează un număr de 83.461 cazuri noi de cancer, iar 50.902 români îşi pierd viaţa din cauza cancerului, potrivit celor mai recente statistici oferite de GLOBOCAN (Global Cancer Observatory, platforma internaţională cu cele mai actualizate cifre despre cancer din lume). Conform statisticilor 30% dintre decesele cauzate de cancer în România sunt reprezentate de cancerul pulmonar.
“Dintre toate formele de cancer, cancerul pulmonar face cele mai multe victime în România. Depistarea tardivă şi evoluţia fulminantă a cancerului pulmonar nu dau nicio şansă pacienţilor, cu toată intervenţia medicilor şi a tratamentelor inovatoare. Cei mai mulţi bolnavi vin tardiv, când cazul este depăşit chirurgical.
De aceea, autorităţile trebuie să facă din prevenţie o prioritate naţională, deoarece numai depistarea precoce şi accesul rapid la investigaţii şi tratamente inovatoare pot oferi o şansă pacienţilor din această patologie. În acelaşi sens, se impune o completare la legea de control a tabagismului şi combaterea unui alt factor major: poluarea. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer depune toate eforturile în fiecare an, în toate mediile, pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte conştientizarea acestei boli, în sensul diminuării impactului negativ generat” a declarat Cezar Irimia, Preşedinte FABC.
Simptome cancer pulmonar
Specialiştii avertizează că în România 75% dintre pacienţii diagnosticaţi cu această boală ajung la medic în stadiu inoperabil pentru că ignoră sau interpretează greşit simptomele acestuia. Principalele simptome sunt: tusea (cronică sau, în stadiu avansat, cu sânge), respiraţia îngreunată, dureri în piept sau de oase (ce pot fi confundate cu simptomele unei răceli) şi infecţiile pulmonare sau bronşitele ce reapar frecvent. Pacienţii mai pot acuza dureri toracice persistente, scădere în greutate, lipsa poftei de mâncare, răguşeala de apariţie recentă şi care nu mai trece, lipsa de aer.
“Tusea care nu se remite în 2-3 săptămâni de la debut sau schimbarea caracterului tusei la un fumător cronic reprezintă semnale de alarmă. Expectoraţia cu sânge proaspăt, dispneea (dificultăţile respiratorii), junghiul toracic persistent, scăderea ponderală inexplicabilă sunt tot atâtea simptome care trebuie să îndrume pacientul la medic pentru un control. De asemenea, ar fi utilă implementarea unui program de screening care să se adreseze populaţiei cu risc (fumătorii, lucrătorii din mediul toxic, etc). Principala metodă de screening recomandată la ora actuală este tomografia computerizată cu doză mică de iradiere (low dose CT) care s-a dovedit superioară examenului radiologic pulmonar standard”, aflăm de la dr. Cătălin Costovici, medic
primar oncologie medicală.
85% dintre bolnavi sunt fumători
Fumatul rămâne principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar, deoarece fumul de ţigară este un amestec ucigător de substanţe. Specialiştii avertizează că riscul fumătorilor este cumulativ; cu alte cuvinte, cu cât fumează mai multă vreme, cu atât creşte riscul de cancer.
Expunerea la gazul radon din materialele de construcţii, fumatul pasiv, contactul cu fibrele de azbest, radioterapia şi poluarea sunt, de asemenea, factori declanşatori ai cancerului pulmonar.
sursa: csid.ro