Diana Ghişoiu, tânăra care este în moarte cerebrală, în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu nu mai poate fi salvată decât de o minune. Medical, această pacientă este în moarte cerebrală şi este ajutată de aparate. Nu se cunosc cazuri în Sibiu, ca cineva să îşi fi revenit după ce a intrat în moarte cerebrală, potrivit suselor medicale.
Medicii au decis că o vor ţine pe Diana pe aparate cât va fi posibil
Diana acum depinde doar de Dumnezeu şi aparatele care sunt ţinute în funcţiune de medicii şi tot personalul de la ATI din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu. Legea din România spune că, orice pacient aflat în situaţia Dianei, poate fi deconectat de la aparate, doar dacă îi cedează inima şi atunci nimic nu se mai poate face sau familia respectivului pacient decide ca să-l ia acasă şi să-l înmormânteze. Un ordin al Ministerului Sănătăţii spune clar: „Pacientul declarant decedat, conform prevederilor legale în vigoare, în situaţia în care nu este posibilă prelevarea de organe şi ţesuturi (…), deoarece nu sunt îndeplinite cerinţele, pentru acordul pentru donare sau există situaţii care exclude prelevarea, poate fi deconectat de la suportul mecanic ventilator sau de la oxigenare extracorporală şi nu mai poate primi îngrijire medical în ATI.” Familia Dianei nu a decis ca fata să fie deconectată de la aparate, aşa că acum, totul depinde doar de Dumnezeu şi inima tinerei. Spitalul în care medicii spun că au încercat tot ce a fost omeneşte posibil să o salveze, îşi asumă să o ţină pe această fată pe aparate, cât va fi nevoie. „Niciun medic nu îşi ia răspunderea să o deconecteze sau să nu îi dea asistenţă medicală. Cât rezistă, rămâne acolo. Dacă va rezista o lună, două, trei, va rămâne acolo. (…) Din moarte cerebrală este o minune să îşi revină „, a declarat pentru oradesibiu.ro, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, Cornel Benchea.
Organele Dianei nu pot salva o altă viaţă, pentru că meningita este o infecţie
În situaţia Dianei, tot ce se poate face este să se aştepte: fie va fi o minune, puţin probabilă din toate cercetările medicale cunoscute, fie inima va ceda. În cazul unui pacient cu meningită, cu atât mai mult că Diana a fost diagnosticată de toţi medicii care au consultat-o, cu forma poate cea mai gravă a acestei boli, organele nu vor putea fi prelevate, pentru că medicii se confruntă cu o infecţie care a răpus-o pe pacientă. „Va fi deconectată de la aparate doar cu acordul familiei sau dacă nu va rezista inima să funcţioneze, ţinând cont că funcţionează artificial. Legea spune că, dacă nu se pot preleva organe şi la ea nu se mai pot preleva, pentru că meningita este o infecţie, poate fi deconectată”, a explicat Cornel Benchea.
Diana nu este în moarte cerebrală din cauza unei alte infecţii luate din spital
Starea foarte gravă a Dianei se datorează meningitei. Odată intrată în moarte cerebrală, starea ei de sănătate nu s-a agravat şi mai mult din cauza vreunei infecţii luate din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, spun cei din acest spital. „Nu i s-a agravat starea din cauza unei alte infecţii”, a arătat Cornel Benchea. Diana a suferit de o răceală, deci a avut o infecţie respiratorie, în decembrie 2018, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică din Sibiu, care a făcut aceste precizări vineri, pentru oradesibiu.ro. Fata a plecat să îşi petreacă Revelionul în Turcia. După ce s-a întors acasă, starea ei de sănătate s-a agravat rapid. Practic a fost o chestiune de ore, în care forma aceasta de meningită a adus-o în starea în care medicii nu au mai putut să o salveze. Nemulţumită de medicii din Sibiu şi disperată ca să o salveze pe Diana, familia acesteia a reclamat la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi la Ministerul Sănătăţii, cerând să se facă lumină şi mai ales să se facă orice ca fata să fie salvată. Specialişti din DSP i-au anchetat pe medicii din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, unde e internată Diana, şi concluzia a fost că nu au greşi cadrele medicale în cazul ei. „Meningita a fost diagnosticată la Spitalul Militar, confirmată din Spitalul Clinic Judeţean. Există o reclamaţie la DSP. DSP-ul a constatat că a fost totul OK, conform protocoalelor. (…) La meningita asta, cu meningicocul acesta este o evoluţie galopantă”, a precizat managerul de la Judeţean, Cornel Benchea. Diana a fost consultată la Judeţean chiar de Şefa Clinicii de Infecţioase, dr. Victoria Bîrluţiu, cotată ca cel mai bun din domeniu din judeţ, de medici şi foarte mulţi pacienţi care dau referinţe bune, pe forumuri. Potrivit conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, nu exista un specialist mai bun care să fi fost adus să vadă cazul şi să fi putut să facă mai mult pentru salvarea Dianei, decât şefa de la Infecţioase. „Victoria Bîrluţiu e cel mai bun infecţionist din Sibiu. A făcut ceea ce trebuia, cu toată lumea care a intrat în contact cu ea”, spune Benchea.
Familia acuză medicii şi cere să fie salvată Diana
Mama fetei spune că sunt semne că fiica ei ar putea să își revină, deși medicii spun că fata este în moarte cerebrală și nu mai are nici o șansă să se trezească. ’’Nu mai pot să dorm. Nu mai pot să fac nimic. Sunt semne. Când i-a luat glicemia a avut reacție. (..) M-am dus și am luat o cheie și am gâdilat-o în talpă. A avut tendința să își tragă degetul de la picior’’, a povestit femeia la ’’Acces Direct’’.
Femeia spune că cel mai cumplit moment a fost cel în care un medic i-a spus în față că poate să o deconecteze de la aparate pe tânără, fără să aibă nevoie de acordul familiei. ’’Dacă vreți să știți, am dreptul să o deconectez de la aparate, mi-a zis doctorul. Am zis: fără acordul meu? Și el a răspuns: DA! FĂRĂ ACORDUL dumneavoastră am dreptul să o deconectez oricând de la aparate! (..) Acest copil e mort din punctul meu de vedere și nu se poate face nimic pentru el. (..) Este INUMAN! Mi-a fost teamă că o deconectează de la aparate și nu o să o mai văd. Și acum îmi e teamă să deschid ușa la salon’’, a mai povestit Elena Ghișoiu.
CITIȚI ȘI: Explicații de la Ambulanță legat de intervenția în cazul tinerei aflată în moarte cerebrală la Spitalul Județean Sibiu
’’Avea multe planuri. Toate s-au dus. Este o fată puternică și optimistă. (..) Vreau să fiu împăcată că s-a încercat orice. Eu nu cred că s-a încercat!’’, mai zice aceasta.