Amenzi aplicate celor care murdăresc orașul la Sibiu
Foto Arhivă

Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice specifică faptul că ”scrierea sau desenarea, fără drept, pe pereţii clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinţă comună aflate în locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora” reprezintă o contravenție. Legislația locală a preluat aceste prevederi, amenda pentru astfel de fapte având o valoare între 1000 și 2000 de lei.

Pe parcursul anului 2018, Poliția Locală a organizat mai multe acțiuni care au avut ca scop identificarea și sancționarea celor care au murdărit pereții unor clădiri din Sibiu prin inscripționarea neautorizată a acestor suprafețe de pe domeniul public. Au fost identificați astfel șase minori cu vârste între 14 și 17 ani și șase persoane majore cu vârste între 18 și 37 ani. În cazul unei a 13-a persoane Poliția Locală a cerut sprijinul Poliției Municipiului Sibiu în vederea cercetării pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere, prevăzută de art. 253 din Codul Penal. În luna ianuarie 2019 au fost identificați alți doi minori care au săvârșit astfel de fapte. Dar mai sunt alte cazuri în care se efectuează încă cercetări pentru stabilirea vinovaților, utilizând camerele de luat vederi și declarațiile martorilor.

Amenzi aplicate celor care murdăresc orașul la Sibiu

Aceste persoane au murdărit ziduri, chiar și cele ale clădirilor istorice, în mai multe locații din oraș, prin inscripționarea de cuvinte, figuri sau desene: gardul Spitalului Gh. Preda, podurile peste Cibin și viaductele autostrăzii, str. H. Coandă, Piața Mare, B-dul N. Bălcescu, B-dul Victoriei, B-dul Coposu, str. Viitorului, str. Târgul Fânului, str. Cetății, alte garduri împrejmuitoare ale unor fabrici, indicatoare rutiere, pasaje subterane sau supraterane.

Amenzi aplicate celor care murdăresc orașul la Sibiu
Foto Arhivă

Persoanelor majore sancționate li s-a pus în vedere să aducă aceste suprafețe la stadiul inițial, pe cheltuiala proprie. În cazul minorilor, același lucru a fost solicitat părinților. În cazurile în care a fost imposibilă identificarea autorilor, Primăria Sibiu va curăța zidurile cu bani din bugetul local.

Pentru că amenda nu pare să descurajeze acest fenomen, Poliția Locală va solicita unităților de învățământ la care aceștia studiază să ia măsuri disciplinare împotriva elevilor în cauză. De asemenea, compartimentul Prevenire, din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu va prezenta în școli și licee consecințele pe care elevii și părinții și le asumă în cazul identificării minorilor ca autori ai unor asemenea fapte.

În ciuda tuturor eforturilor, cei care nu înțeleg să respecte legea și bunul public continuă să urâțească spațiul public al orașului, dând dovadă de lipsă de respect față de oraș și față de sibieni. Identificarea acestor persoane este unul dintre principalele obiective ale agenților Poliției Locale aflați în patrulare, iar sibienii care observă astfel de fapte sunt rugați să apeleze dispeceratul Poliției Locale 0369/911.

Ultima oră

Comentariul meu