curiozitate: cum reușesc animalele sălbatice să supraviețuiască iarna

Animalele, la fel ca și oamenii, pot suferi degerături sau hpotermie. Însă, conform PopScience, pentru a putea evita frigul și efectele acestuia, animalele trebuie să aibă capacitatea să îl simtă.

Potrivit descopera.ro, speciile de animale au propiile echivalente ale senzaţiilor resimţite de oameni când le este frig. Mecanismele din sistemul nervos utilizate pentru simţirea diferitelor temperaturi este asemănător la toate vertebratele.
Una dintre provocările iernilor geroase, pentru animalele cu sânge cald, reprezintă menţinerea unei temperaturi interne ridicate. Interesant este că momentul în care simt anumite fluctuaţii ale temperaturilor diferă în funcţie de fiziologie. De exemplu, broaştele ce sunt exotermice simt frigul la temperaturi mai scăzute decât şoarecii. Studiile recente au arătat că mamiferele ce hibernează, precum veveriţele, simt frigul doar la temperaturi foarte scăzute.
În cazul zonelor cu un climat rece constant, animalele endoterme îşi încetinesc activităţile, astfel îşi reglează temperatura internă a corpului. Desigur, multe animale au evoluat pentru a contracara efectele frigului. Speciile din zonele nordice ale globului tind să aibă o dimnensiune a corpului mai mare pentru menţinerea unei temperaturi interne optime. De asemenea, speciile de animale polare au dezvoltat un comportament ce le ajută să contracareze frigul, precum asunderea în diferite cavităţi ale solului.

curiozitate: cum reușesc animalele sălbatice să supraviețuiască iarna

Ultima oră

Comentariul meu

Publică