Meteorologii au anunțat duminică dimineață că riscul de producere a avalanşelor, în majoritatea masivelor, se menține mare, până duminică seara, la altitudini de peste 1.800 de metri. La Bâlea Lac zăpada măsoară peste 240 de centimetri.
La rândul lor, salvamontiștii atrag atenția că numărul accidentelor a crescut cu 14 la sută față de iarna trecută.
Sâmbătă la prânz, stratul de zăpadă măsura 242 de centimetri la Bâlea-Lac, 159 de centimetri la Cuntu, 155 de centimetri la Vârful Țarcu, 140 de centimetri la Vârful Omu, 105 centimetri la Vârful Călimani, 93 de centimetri la Parâng, 120 de centimetri la Sinaia, etc.
În munții Făgăraș, Bucegi, Țarcu – Godeanu și Parâng meteorologii anunţă risc mare – respectiv gradul 4 pe o scară de la 1 la 5 – de producere a avalanşelor la altitudini de peste 1.800 de metri, pe fondul încălzirii vremii. Zăpada se va umezi puternic, pe fondul încălzirii vremii, și se va topi, formând straturi instabile.
În munții Vlădeasa, Rodnei, Călimani, Bistriței și Ceahlău, riscul de producere a avalanşelor este însemnat la altitudini de peste 1.800 de metri.
La rândul lor, Salvamont România atrage atenția că a înregistrat o creștere cu 14,65 la sută a numărului de accidente față de perioada similară a iernii trecute și o creștere cu 20,04 % a numărului de accidente pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă.
”Weekendul și vacanța școlară au debutat cu o zi de foc pentru salvamontiștii din întreaga țară, solicitați să intervină de urgență la un număr îngrijorător de mare de intervenții. Astfel, în ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 71 apeluri de urgență”, anunță salvamontiștii.