kovesi, citată la secția de anchetă a magistraților - ’’am calitatea de suspect. e o răzbunare!’’

Laura Codruţa Kovesi a anunțat că a fost citată vineri la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Fosta șefă a DNA-ului susţine că are calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

„S-a prezentat un polițist la domiciliul meu și am primit o citație din partea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție în calitate de suspect pentru infracțiunile de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Este foarte interesant că această citație vine înainte de a merge la Parlamentul European în vederea audierii, dar probabil este tot o coincidență faptul că inițial am fost anunțată de procedura din Parlamentul European, am înțeles că audierea urma să fie pe data de 18 februarie, mi-am cumpărat bilet de avion pentru data de vineri, ca să pot să merg la Bruxelles și să particip la audiere. În acest sens, chiar am fost astăzi la Înalta Curte de Casație și Justiție și am depus o cerere de amânare pentru un proces care urma să aibă termen în data de luni și a cererea de amânare am depous biletul de avion din care rezulta că data de vineri urma să plec din țară. La nici câteva câteva ore după ce am depus acaestă cerere din care rezulta că eu voi fi plecată din țară pentru această audiere am primit acaestă citație”, a declarat Laura Codruța Kovesi, la Europa FM.
Fostul procuror șef DNA a precizat că bănuiește că este vorba de dosarul în care este acuzată de omul de afaceri Sebastian Ghiță că ar fi fost implicată de aducerea lui Popa Nicolae în țară.
„Este evident că prin această metodă se încearcă oprirea mea în această procedură, se încearcă chiar și prin abuzuri să nu ocup această funcție, pentru că totuși am șanse pentru că sunt candidatul care s-a situat pe primul loc. În citație, nu sunt descrise faptele, urmează să îmi fie aduse la cunoștință când mă voi prezenta la audiere. (…) Bănuiesc că este vorba despre dosarul în care aș fi fost implicată de aducerea lui Popa Nicolae în țară, desigur, o mare minciună. Nu am avut niciun fel de atribuții în procedura de extrădare. (…) Deși e o anchetă deschisă din 2017, nu știu dacă ea a fost închisă. Exact cu o săptămână înainte de audierea mea în Parlamentul European pentru ocuparea acestei funcții eu primesc citație să fiu audiată exact în ziua în care trebuia să fiu prezentă la Bruxelles”, a completat Laura Codruța Kovesi.
Fostul procuror-șef DNA a reiterat ideea potrivit căreia este nevinovată, recunoscând însă că această citare se va transforma într-o problemă de credibilitate.
„Este foarte dificil să spun ce vor gândi alții. Eu știu că sunt nevinovată, știu că este o etapă intermediară începerea urmăririi penale. Va fi o problemă de imagine, de credibilitate și a mea, dar și a instituției care a făcut acest demers total abuziv. Să investighezi după zece ani o faptă, nu văd care era urgența ca eu să fiu chemată înainte să mă prezint la această procedură. Acest lucru poate să îmi afecteze în mod serios candidatura. (…) Am prima șansă în această procedură. Sigur că începerea urmăririi penale s-a făcut pentru a mă bloca în această procedură și nicidecum pentru a afla adevărul. Acest dosar a fost deschis și în 2017, s-au făcut și audieri în cursul anului trecut și atunci sigur că mă întreb, ca în momentul în care eu fac o cerere și spun că voi pleca din țară, după câteva ore mă trezesc cu Poliția și trebuie să mă prezint exact în ziua plecării”, a mai spus Kovesi.

kovesi, citată la secția de anchetă a magistraților - ’’am calitatea de suspect. e o răzbunare!’’

Laura Codruța Kovesi a precizat că audierea de la Bruxelles este stabilită pentru data de 26 februarie și că va participa la aceasta.
„Eu voi merge la Bruxelles, audierea este în 26, astăzi mi s-a confirmat și oficial acest lucru. Voi merge, voi explica că sunt nevinovată, voi explica faptul că începerea urmării penale este o șicană. Îmi voi continua drumul în această procedură. Nu voi înceta. Așa cum am spus și când mi-am încheiat mandatul la DNA, corupția poate fi învinsă. În cele șase luni am făcut o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu care am trecut de filtru. Guvernul trebuie să vină și să-mi propună o înțelegere amiabilă, altfel va fi judecat pe fond. Iar al doilea lucru pe care l-am făcut a fost să mă înscriu în acest concurs”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.

Sebastian Ghiţă a depus o plângere la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție în care susţine că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru aducerea în ţară a lui Nicolae Popa. Potrivit omului de afaceri, factura prin care a fost plătit avionul a ieşit la iveală recent, documentele fiind descoperite printr-un control al Antifraudei. Procurorul din cadrul Secţiei de anchetă a magistraţilor desemnat să se ocupe de denunţul depus de omul de afaceri Sebastian Ghiţă contra Laurei Codruţa Kovesi este Adina Florea, respinsă de preşedintele Klaus Iohannis la conducerea DNA.
Laura Codruţa Kovesi a fost revocată, pe 9 iulie 2018, de la conducerea DNA, după ce preşedintele Klaus Iohannis a dat curs deciziei Curţii Constituţionale, care îi impunea emiterea unui decret de revocare din funcţie. Şase luni mai târziu, în decembrie 2018, fostul procuror şef DNA a atacat la CEDO decizia de revocare, precizând că i-au fost încălcate drepturile omului şi că nu doreşte reinstalarea în funcţie. Plângerea Laurei Codruţa Kovesi încă nu a fost soluţionată de CEDO.
Între timp, numele Laurei Codruţa Kovesi a apărut pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru şefia Parchetului European, potrivit unei informări transmise către preşedintele PE, Antonio Tajani lui Tudorel Toader. Astfel, ordinea preferinţelor este, potrivit documentului: 1. Laura Codruţa Kovesi (România), 2.Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi 3. Andres Ritter (Germania). Ministerul Justiţiei urmează să desemneze trei candidaţi, în numele României, pentru a fi numiţi de către Consiliul UE în funcţia de procuror european, dar selecţia la nivelul instituţiei conduse de Tudorel Toader nu a fost încă demarată. Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică