După nenumărate discuții și amânări Guvernul a aprobat o nouă ediție a programului Casa Verde. Prin acest program cei care se încadrează în cerințele legale, pot primi finanțare de până la 90% pentru instalarea panourilor solare și fotovoltaice. Green Seiro, firma sibiană care se ocupă cu instalarea panourilor, este cel mai de încredere partener la care se poate apela pentru așa ceva.
Urmează acreditarea
În acest moment niciun instalator de panouri solare și fotovoltaice nu este autorizat pentru acest program. La fel ca și alți colegi din țară, Green Seiro din Sibiu a depus dosarul pentru autorizare și se așteaptă răspunsul.
Până atunci însă, specialiștii Green Seiro îi informează pe cei interesați despre toate aspectele programului. ”Suntem foarte des întrebați dacă putem instala panouri și în alte localități. Da, putem instala oriunde în țară. Nu suntem limitați de zone. Doar fondurile sunt repartizate pe regiuni, nu și instalatorii care le pot accesa”, spune Paul Varga, manager Green Seiro.
Dosare și finanțare
După ce lista cu instalatorii autorizați va fi făcută publică se vor putea depune dosarele de finanțare. Statul are o limită de finanțate de 20.000 de euro, sumă ce ar putea reprezenta până la 90% din valoarea investiției. ”Asta înseamnă că dacă un client optează pentru un sistem care costă 40.000 euro, finanțarea din partea statului nu mai este de 90% ci de 50% DOAR în cazul în care i se alocă beneficiarului suma maxima de 20.000 RON”, explică Paul Varga.
Cât despre sistemele finanțate de stat prin programul Casa Verde, se finanțează doar sistemele On Grid – cu injecție în rețea, care nu au în componența lor acumulatori. ”Asta înseamnă că clientul poate opta pentru acumulatori, care nu reprezinta o cheltuială eligibilă în cadrul programului, cu condiția ca majoritatea energiei produse în surplus să fie în continuare livrată în rețea iar bancul de acumulatori să fie pe post de rezervă pentru situații de urgență”, spune Paul Varga.
Condiții de eligibilitate
Pentru a putea depune dosarul de finanțare doritorii trebuie să îndeplinească niște criterii simple: locuința să fie întabulată (pentru obținerea CF-ului) și racordata la rețeaua națională de distribuție, să nu existe datorii la bugetul de stat și cel local.
Apoi, cererea de finanțare se depune la instalatorul autorizat pe care îl alegeți, în acest caz Green Seiro, iar cei de aici se vor ocupa de transmiterea lui către Agenția Fondului de Mediu. Apoi, de cei de aici depinde acceptarea finanțării.
Ca lucrurile să fie cât mai simple și să nu vă aglomerați în momentul în care se va face publică lista instalatorilor autorizați, cel mai bine este să vă pregătiți din timp cu actele necesare. Dosarul care trebuie depus la Green Seiro conține:
– Extras CF (daca pe CF nu apare adresa pentru care se solicita finanțare, va fi nevoie de o adeverinta de la primarie din care sa rezulte numarul casei si al strazii)
– Copie CI
– Certificat de atestare fiscala privind datoriile la Bugetul de stat (Se obtine de la ANAF (finante) )
– Certificat de atestare fiscala privind datoriile la Bugetul local care se obtine de la primarie (in cazul in care adresa de domiciliu este diferita de cea unde se va implementa proiectul, va fi nevoie de un certificat emis de primaria de pe raza careia face parte)
– Cererea de finantare tehnoredactata pe care o găsiți AICI
– Calculatorul de consum pe care îl găsiți AICI
– Copie dupa cea mai recenta factura de curent