Teatrul național a adus istoria cutremurătoare a unei familii, cât o țară, în fața a peste 1.540 de spectatori din România. Actorii au fost în șapte orașe din țară cu spectacolul „Perfect compus”.
11 tineri actori, 1.835 de kilometri între Sibiu, Arad, Timișoara, București, Galați, Brăila și Râmnicu Vâlcea, 325 de minute de discuții cu publicul și tot atâtea minute de transmisii LIVE pe internet, șapte orașe din România, 840 de minute de teatru, peste 1.540 de spectatori, șapte reprezentații, dintre care șase vândute integral, 141.161 vizualizări online ale materialelor turneului. Acestea sunt cifrele turneului național „Manifest pentru dialog”, cu spectacolul „Perfect compus”, de Alexandra Badea, organizat în perioada 4 – 21 februarie 2019, de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu.
„Manifest pentru dialog”, vocea noii generații de artiști
„Manifest pentru dialog este unul dintre cele mai interesante programe dezvoltate de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, împreună cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și cu Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Parteneriatul pe care FITS l-a dezvoltat cu BRD – Groupe Société Générale ne-a asigurat aducerea la viață a acestui program, oferindu-ne șansa unui turneu pe care foarte puține teatre din România îl mai pot face astăzi – un turneu în jurul țării, în care spectatorii de pretutindeni să se poată bucura de un dialog al noii generații. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat cu tot sufletul în această aventură minunată și, nu în ultimul rând, în aceste clipe grele, mulțumiri speciale partenerului nostru de suflet, BRD – Groupe Société Générale”, spune Constantin Chiriac, Director General al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, Președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
Programul „Manifest pentru dialog”, a debutat acum patru ani și a devenit, încă de la prima ediție, o puternică platformă de dialog între publicul spectator și artiști, reușind nu doar să aducă în atenția publicului subiecte de actualitate, de interes pentru societatea românească, cât mai ales să incite și să pună bazele unui dialog constructiv.
„După primii trei ani ai turneului, în care publicul din țară s-a putut bucurat de spectacolele „Familii” de Eugen Jebeleanu, „Antisocial” și „#minor” de Bogdan Georgescu, în acest an TNRS a prezentat în cadrul turneului național „Manifest pentru dialog”, în șapte orașe mari din România (Arad, Timișoara, București, Galați, Brăila, Râmnicu Vâlcea și Sibiu), creația uneia dintre cele mai importante voci regizorale și artistice ale Franței, laureată a Marelui Premiu pentru Literatură Dramatica în Franța, Cavaler al Artelor și Literelor – Alexandra Badea. Nimic nu ar fi fost posibil fără susținerea partenerului nostru de tradiție BRD – unul dintre cei mai puternici susținători ai educației, culturii, sportului din România, fapt important în zilele noastre. Mulțumim încă o dată BRD, mulțumim publicului din fiecare oraș în parte, mulțumim tuturor teatrelor gazdă pentru foarte buna colaborare. Sperăm să ne revedem curând, într-o nouă ediție a turneului Manifest pentru dialog.” Claudia Maior, Manager de turneu
Spectacolul „Perfect compus”, produs de naționalul sibian, este prima colaborare a regizoarei Alexandra Badea cu un teatru românesc, după o pauză de aproape nouă ani. Spectacolul a avut premiera la Sibiu, în data de 17 aprilie 2018, fiind primul text al autoarei scris în limba română și îi are în distribuție pe actorii Ioana Cosma, Ali Deac, Iustinian Turcu, Gabriela Pîrlițeanu, Fabiola Petri, Alexandru Malaicu, Oana Marin, Ștefan Tunsoiu, Alin Turcu, Emmanuel Antonescu / Cristian Timbuș. Conceptul scenografic al spectacolului este realizat de Alexandra Badea, costumele și decorul de Ana Ienașcu, iar muzica este creația originală a lui Claudiu Urse.
„Poveștile nespuse ale familiilor și ale țării noastre ne afectează viața”
„Îmi pun tot felul de întrebări, de ceva timp. Despre cum trecutul ne afectează viețile și cum poveștile nespuse ale familiilor noastre și ale istoriei țării în care trăim sau în care ne-am născut ne afectează deciziile, ne afectează viața, ne afectează drumul pe care-l alegem sau pe care ne trezim într-o zi și ne dăm seama că nu e drumul pe care vrem să fim. În momentul când am primit invitația Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și știam că o să lucrez cu actori tineri, mi-am spus că vreau să vorbesc despre toate aceste lucruri. În același timp voiam să ating mai multe probleme importante, de analizat și de explicat astăzi, în societatea românească – Pogromul de la Iași, despre care eu am aflat prima oară în Franța. Mă interesa cum ceea ce s-a întâmplat atunci a avut repercusiuni într-un fel în perioada de după, anii 50, anii 70 și astăzi. Acesta a fost punctul de plecare al proiectului. „Perfect compus” e primul meu text scris în română și a rămas până în prezent și singurul. Am reușit să scriu acest text în limba română pentru că vorbeam despre aceste teme, care nu ar fi putut fi scrise la fel de bine în nicio altă limbă”, spune Alexandra Badea, regizoare și dramaturg.
Au fost oameni care au murit de foame, de frig, la propriu. A fost o perioadă când s-a purtat steaua galbenă.
„Sunt impresionată profund, pentru că sunt evreică, pentru că s-a suferit în familia mea. Nu de maniera tristă, profundă, despre care s-a discutat aici, dar și în Brăila au fost oameni care au suferit, care au murit de foame, la propriu. Care au murit de frig, la propriu. Care au fost huliți. A fost o perioadă când s-a purtat steaua galbenă. Știu lucrurile astea pentru că au fost povestite de ai mei, în foarte scurte episoade, pentru că nu voiau să mă împovăreze cu trecutul acela sinistru pe care îl trăiseră. Cu neputința de a supraviețui. M-a impresionat ce am simțit în seara asta, în sală. Sunt mișcată, deosebit de tare, nu de faptul că ați jucat extraordinar de bine, și că mi-ați transmis profund jocul vostru cu implicare totală. Ci că sala, brăilenii noștri, brăilenii mei au fost un public minunat, și pentru asta mă bucur foarte tare. Mulțumesc Teatrului Radu Stanca că ne-a adus un asemenea spectacol. Mulțumesc acestei tinere regizoare, care a redescoperit cuvântul românesc și sensibilitatea cuvântului românesc și a transmis atâta emoție și atâta realitate. Mulțumesc”, mesaj adresat echipei proiectului în cadrul discuțiilor cu publicul de după spectacol al unei spectatoare din Brăila.