Pasionați și inspirați de istoria de început a orașului Sibiu, învăluită în misterul funcționării primei instituții caritabile, și anume Spitalul Sfântului Spirit, fondat după Ordinul Cavalerilor Ioaniți și atestat în anul 1292, Asociația Culturală Cavalerii Cetății Roșii Sibiu propune tuturor sibienilor pasionați de trecut o cunoaștere istorică diferită și interactivă.
Formată dintr-o echipă numeroasă, compusă din tineri voluntari energici și iubitori de istorie, Asociația Cavalerii Cetății Roșii din Sibiu se face remarcată la nivelul publicului sibian și nu numai, încă din 2003. Timp de ani de zile, cavalerii au participat la toate festivalurile organizate în România, apogeul lor artistic fiind atins atunci când au depășit limitele granițelor țării.
Cavalerii Cetății Roșii – Cum a prins viață pasiunea pentru trecut
După aproximativ zece ani de zile de mers prin țară la festivaluri, cavalerii au luat hotărârea de a luat o mica pauză. Acum, aceștia se reîntorc cu forte proaspete în fața sibienilor.
„Asociația Culturală <<Cavalerii Cetății Roșii>> din Sibiu, înființată încă din anul 2003, după o pauză de reorganizare și transformare, revine în spațiul public cu intenția de a promova și susține cunoașterea istoriei cât mai autentice, prin punerea în scenă a unor reconstituiri istorice din epoca medievală, cu accent pe secolele XII-XIII – pentru început, perioada cavalerilor cruciați, în special a cavalerilor ospitalieri și teutoni a căror amprentă o regăsim în spațiul transilvan”, spune Sandru Radu, coordonatorul trupei Cavalerii Cetății Roșii.
Proiecte și tabere medievale pentru tinerii voluntari
Asociația Cavalerii Cetății Roșii Sibiu propune pasionaților de istorie și nu numai, o cunoaștere istorică diferită, prin o serie de activități de educație non-formală și experiențe unice.
În acest sens, cavalerii încearcă să atragă și să implice tinerii ca voluntari în diverse proiecte și tabere medieval, cum ar fi taberele de arheologie experimentală, precum și implicarea alături de alte asociații de profil în salvarea bisericilor fortificate și a cetăților medievale aflate în pre-colaps.
De asemenea, tinerii au posibilitatea să participe la evenimente cu temă istorică și, prin reconstituiri cât mai autentice, să surprindă cât mai fidel imaginea și stilul de viață medieval, atât cel al cavalerilor, cât și cel al oamenilor simpli. Cu alte cuvinte, voluntarii se transformă în mici actori. Pe parcursul unui festival, de exemplu, imaginea lor este una cât se poate de autentică: arată și se comportă precum cavalerii medivali din Transilvania.
„Cavalerii Cetății Roșii oferă voluntarilor o educație non-formală prin susținerea unor lecții de istorie vie despre perioada medievală. În același timp, deseori sunt dezvoltate parteneriate cu organizații non-guvernamentale implicate în protejarea și promovarea patrimoniului cultural material și imaterial din zona Sibiului și nu numai”, mai spune Radu, coordonator cavaleri.Cavalerii Cetății Roșii, la festivaluri peste hotare
Printre bucuriile cele mai mari ale Cavalerilor Cetății Roșii de când formează o echipă, se numără și plecarea lor în Germania. În 2010, au participat la Kronach, la un festival international de istorie. Apoi, în 2011, și-au continuat călătoria din dorința de a face cunoscut trecutul orașului transilvănean, astfel că, la invitația regizorului Emir Kusturica, au mers în orașul construit de el din lemn, în Serbia.
În toată perioada lor de la înființare, cavalerii au participat la toate festivalurile medievale de pe teritoriul României, țelul lor principal fiind să promoveze și să prezinte adevărata istorie a orașului Sibiu, dar si a judetului.
Cavalerii Roșii din Sibiu pot fi găsiți și pe Facebook, loc în care sunt postate mai multe fotografii și videoclipuri de la festivaluri.