Premieră de Ziua Mondială a Teatrului - La Gong e pus în scenă spectacolul „Privighetoarea”

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă miercuri, 27 martie, începând cu ora 18:00, premiera spectacolului „Privighetoarea” după Hans Christian Andersen, în regia lui Gavriil Pinte.

După „Harap Alb” și „Povestea lui Rapunzel”, regizorul Gavriil Pinte revine la Teatrul Gong din Sibiu și face o pledoarie pentru ceea ce e natural, autentic și adevărat. „Privighetoarea” este un spectacol de teatru de animație cu un imaginar fabulos, ce deschide cortina spre o lume de basm. Când împăratul Chinei află că în împărăția lui există o privighetoare cu un glas nemaipomenit de frumos, dă imediat ordin să fie găsită și adusă la el. Servitorii săi pleacă în căutarea privighetorii și o aduc în fața împăratului, care o îndrăgește pe loc. Împăratul își dorește să țină privighetoarea aproape de el, însă pasărea nu-și dorește nicidecum să-și trăiască zilele într-o colivie și cere să fie eliberată.

Premieră de Ziua Mondială a Teatrului - La Gong e pus în scenă spectacolul „Privighetoarea”

Construit pe un text aproape poetic, cu accent pe ritmul cuvintelor și al sunetelor, spectacolul de la Sibiu creionează o lume de porțelan, articulată pe muzica instrumentelor chinezești tradiționale, printr-o coloană sonoră realizată de regizorul spectacolului, care semnează, totodată, și adaptarea textului pentru scenă. „Spectacolul separă și pune în dialog o lume automatizată, mecanizată și manechinizată, și una vie.”, declara Gavriil Pinte, în timpul repetițiilor. Scenografia spectacolului poartă semnătura Roxanei Ionescu și pune accent pe motive inspirate din porțelanurile chinezești, într-o cromatică alb-albastru, atât în construcția măștilor din policarbonat modelat la cald printr-o tehnică experimentală, cât și a costumelor create dintr-un material rigid pentru a contribui la lipsa de flexibilitate corporală a actorilor – manechine. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Lucia Barbu, Paul Bondane, Mircea Corcoveanu, Barbara Crișan, Jenő Major, Gabriela Mitrea, Raluca Răduca, Alexandra Șerban, la care se mai adaugă vocile înregistrate ale lui Andrei Hansel, Adrian Prohaska, Dan Hândoreanu, Gavriil Pinte, Horațiu Dancu, Claudiu Rusu Costea și Raluca Pavel.

Spectacolul are o durată de aproximativ o oră și este recomandat copiilor cu vârsta peste 7 ani. Premieră de Ziua Mondială a Teatrului - La Gong e pus în scenă spectacolul „Privighetoarea”

Hans Christian Andersen (1805 – 1875) a fost scriitor și poet danez, celebru pentru basmele sale. Printre cele mai cunoscute povești ale sale se numără „Crăiasa Zăpezii”, „Mica sirenă”, „Hainele cele noi ale împăratului” și „Rățușca cea urâtă”. Basmele sale au fost traduse în peste o sută de limbi și continuă să fie publicate în milioane de exemplare în întreaga lume.

„Anul trecut prezentam, tot de Ziua Mondială a Teatrului, premiera cu Visând Glasuri. Anul acesta venim cu un nou spectacol și mi-aș dori ca acest șir de premiere să devină o tradiție.”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului Gong din Sibiu. Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internațional de Teatru, în cadrul Congresului Mondial de la Viena, în anul 1961 și a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Națiunilor din Paris. De atunci, în fiecare an, la aceeași dată, comunitatea teatrală internațională, artiști și public deopotrivă, celebrează Ziua Mondială a Teatrului. Înființat în 1948 la inițiativa UNESCO și a unor personalități de seamă din domeniul teatrului, Institutul Internațional de Teatru este cea mai importantă organizație internațională neguvernamentală din domeniul artelor spectacolului, având relații oficiale de consultare și asociere cu UNESCO.

Accesul publicului la premieră se face pe baza biletelor puse în vânzare online prin teatrulgong.ro sau la sediul Agenției Teatrale din str. Al. Odobescu nr. 4, de miercuri până vineri între orele 11:00 – 18:00, sâmbăta între orele 10:00 – 18:00, iar duminica de la 10:00 la 14:00. Prețul unui bilet este 9 lei, tarif unic.

Ultima oră

Comentariul meu