Unul din cei mai talentaţi elevi pasionaţi de electronică din Sibiu se află la Şcoala Gimnazială „Radu Selejan” din municipiul Sibiu. Marius Stăncescu şi-a făcut propria imprimantă 3D, ajutat de profesorul său de la Palatul Copiilor. Elev în clasa a VIII-a, Marius visează să ajungă un inginer de succes.
Turnul Eiffel, castele şi personaje realizate 3D
Marius Stăncescu este unul din cei mai buni elevi ai Şcolii Gimnaziale „Radu Selejan” din Municipiul Sibiu. Pasiunea pentru soft-uri şi-a descoperit-o în urmă cu patru ani, când a urmat câteva cursuri de programare, cu ajutorul părinţilor. „Eu am descoperit această pasiune de mic, din clasa a IV-a. Acum sunt în clasa a VIII-a. Am reușit să îmi îndeplinesc visul abia acum un an. La început am făcut doar soft-ul. Din clasa a V-a am început cu programarea. Cu ajutorul părinților mei, am reușit să merg la cursuri private de programare. Acolo am învățat cum se creează un site simplu”, povesteşte Marius. Acesta merge de doi ani la Palatul Copiilor, unde învaţă tainele electronicii. „Când am venit la această școală, în clasa a VII-a, atunci am reușit să mă duc și la Palatul Copiilor, la Electronică, unde m-am întâlnit cu profesorul nostru care și-a făcut o imprimantă și a adus-o la palat și am zis că eu o să-mi fac una și m-am ținut de promisiune”, spune Marius. Elevul sibian şi-a prezentat recent realizările 3D, fiind vorba printre altele, de un castel, Turnul Eiffel, dar şi alte simboluri istorice, în miniatură.
Şi-a strâns banii din bursa de merit ca să îşi îndeplinească visul: propria imprimantă 3D
La 15 ani, Marius Stăncescu se poate lăuda că are propria imprimantă 3D şi programul cu care să creeze diverse obiecte. Pentru a-şi îndeplini visul, Marius şi-a strâns banii din bursele luate. „Mi-am strâns toate bursele și mi-am făcut o variantă. Eu iau bursă de merit. O săptămână mi-a luat ca să o asamblez. Toate componentele mi-au venit într-o săptămână. Fără ajutorul profesorului meu de electronică nu aș fi reușit să o fac. Imprimanta mea a trecut prin multe schimbări”, explică Marius Stăncescu. Acesta recunoaşte că profesorul de electronică l-a învăţat să programeze obiectele realizate de el.
Ambasadoarea Franţei, încântată de simbolurile Parisului, realizate 3D, în miniatură de către Marius
Ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, a fost încântată să vadă în ultima sa vizită la Sibiu, din luna martie, obiectele realizate de Marius Stăncescu. Întrebat dacă poate realiza la scară mică, dar 3D, Piaţa Mare cu clădirile simbol ale Sibiului, Marius a spus că are nevoie doar de fotografii realizate cât mai clar şi în detaliu, cu o dronă. „Am putea folosi doar o dronă foarte bună care să facă poze în jurul clădirii. După aceea, le putem băga într-un program special, care durează destul de mult, dar care creează un obiect tridimensional, pe urmă în alt program de editare 3D tăiem imperfecțiunile şi pe urmă în alt program pentru a reuși”, a spus Marius.
Premiul I cu excelenţă la electronică
Marius Stăncescu visează să ajungă inginer. Până atunci, el ia în serios concursurile la care participă. Recent în cadrul concursului regional “Şcoala mea are talent”, Şcoala Gimnazială Radu Selejan a obţinut Premiul III fiind reprezentată cu succes de câţiva elevi talentaţi, printre care şi Marius Stăncescu, care a obţinut Premiul I cu excelenţă la secţiunea electronică.