Oricine a trecut prin centrul Sibiului a văzut de la o zi la alta transformările prin care trece municipiul reşedinţă de judeţ. Dacă începând de anul trecut au fost făcute lucrări pe bulevardul Alba Iulia, continuând pe strada Andrei Şaguna, zilnic, pietonala Nicolae Bălcescu, Piaţa Mare, Piaţa Mică, Piaţa Huet se transformă. Chiar şi clădirile care păreau lăsate în paragină pe veci, de pe strada Mitropoliei sunt în şantier, lucrându-se de zor la faţade. Cosmetizarea Sibiului a cuprins Aeroportul Internaţional, Filarmonica, Spitalul Judeţean, chiar şi fântâna arteziană de pe Bălcescu.
Bănci noi, cu gradene de flori, coşuri de gunoi noi şi un afişaj stradal mult mai mare şi impunător
Cine a trecut pe pietonala Nicolae Bălcescu sau prin Piaţa Mare a putut vedea că s-au înnoit băncile, acum trecătorii se pot odihni pe bănci cu flori. Iluminatul public este mult mai bun, fiind montate corpuri mai mari, generoase. Fântâna arteziană de pe Bălcescu, din faţa de la fosta clădire a telefoanelor, a fost restaurată şi arată ca nouă. Sistemul de monitorizare video este şi el unul mult mai performant. Se lucrează la pavaj, cabluri, se montează deja structurile pentru corturile ce urmează să fie instalate în Piaţa Mică. În centrul oraşului, oriunde întorci capul vezi câte o echipă de muncitori. Afişajul stradal este unul de-a dreptul impresionant, mult mai mare, anunţând agenda culturală şi comunitară a Sibiului. Şi pe strada Gheorghe Lazăr se lucra azi de zor.
Clădiri urâte se înfrumusețează pentru Summit
Spre surprinderea multor sibieni, după mulţi ani se refac faţadele la câteva clădiri, care păreau până mai ieri lăsate în paragină pe veci. Clădirea aflată în colţul străzii Mitropoliei, aproape de sediul PSD şi Muzeul de Istorie este cel mai bun exemplu în acest sens.
Filarmonica şi Primăria cosmetizate pentru mai-marii Europei
Două clădiri emblematice ale Sibiului au fost cosmetizate şi au suferit modificări pentru mai-marii Europei, cei care ne vor vizita pe 9 mai. În sala Filarmonicii din Sibiu va avea loc un concert pentru oaspeţii invitaţi la Summitul UE. Deocamdată nu se cunoaște public cine va concerta. Artiștii vor fi aleși de Ministerul Turismului. Așa că și la Filarmonică s-au făcut lucrări, pentru ca să arate bine pe 9 mai. Cea mai importantă clădire a Summit-ului UE de la Sibiu va fi însă clădirea Primăriei, din Piața Mare. Aici se va desfășura evenimentul în sine. În 9 mai, Sibiul va fi, pentru o zi, capitala politică a Uniunii Europene, aici urmând să se reunească şefii de stat şi de guvern din UE. Summitul UE se va desfăşura în clădirea Primăriei Municipiului Sibiu din Piaţa Mare, iar preşedintele Klaus Iohannis va purta discuţii cu oaspeţii săi chiar în biroul unde a fost primar al municipiului, a spus recent primarul actual al oraşului, Astrid Fodor.
Spitalul Județean încearcă să arate cât mai bine și să facă față dacă vreun oaspete se îmbolnăvește
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean, a declarat, miercuri, că instituţia pe care o conduce a cheltuit aproape o jumătate de milion de lei pentru lucrări care au avut loc la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Aeroportul Internaţional şi Filarmonica de Stat, în pregătirea Summitului UE care va avea loc în 9 mai. „Sunt unele alocări bugetare pentru Summitul din luna mai (…) şi atunci, pentru a îmbunătăţi condiţiile din instituţiile respective, am alocat încă de anul trecut, bani. Filarmonica de Stat a suferit unele lucrări de cosmetizare, care au fost realizate anul trecut. Spitalul Judeţean derulează o serie de acţiuni, de igienizare şi reparaţii curente. (…) sunt chestiuni ce ţin de o mai bună prezentare a spitalului în condiţiile în care, Doamne fereşte, cineva are nevoie să apeleze la acestea. Vom avea cheltuieli legate de dublarea gărzilor, pe perioada 8-9 mai. Practic, în plus faţă de obicei, pentru aceste lucruri la Spitalul Judeţean bugetul va fi cu 250.000 mai mare, iar pentru Summit, la Aeroportul Internaţional Sibiu am alocat în plus, 220.000 de lei pe lucrări ce ţin de securitate. (…) pe operaţional, pentru că nu s-au achiziţionat acele scări şi maşini (…), pentru a închiria astfel de echipamente am alocat bani”, a explicat Daniela Cîmpean într-o conferinţă de presă. Potrivit sursei citate, toate pregătirile pentru Summit vor fi gata până în ziua evenimentului, adică până în 9 mai.
Cine vine la Sibiu în 9 mai. Două summit-uri: primul în Muzeul în aer liber, al doilea, la Primărie
Şefi de stat şi de guvern, lideri ai partidelor din PPE, preşedinţii Consiliului European, Donald Tusk, Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi Parlamentului European, Antonio Tajani, au fost invitaţi să participe la Summitul Partidului Popular European care va avea loc în 9 mai, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Summitul Popularilor Europeni va fi găzduit de preşedintele PPE, Joseph Daul, la eveniment fiind aşteptaţi preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European şi candidatul PPE pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Manfred Weber, preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz. La reuniune au fost invitaţi să participe preşedintele Klaus Iohannis, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, prim-ministrul Bulgariei, Boiko Borissov, prim-ministrul Letoniei, Krisjanis Karins, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, prim-ministrul Croaţiei, Andrej Plenkovic, şi prim-ministrul Irlandei, Leo Varadkar.
Ce spun unii localnici: Sibiul cel mai frumos oraș din România
Am stat de vorbă cu câțiva sibieni care ne-au spus că sunt siguri că toate pregătirile pentru Summitul din 9 mai vor face din oraș, cel mai frumos din România. Oamenii se bucură că se înfrumusețează orașul pe repede înainte, dar speră ca lucrările nu sunt făcute de mântuială sau de fațadă.
Sibiul, oraș de trei stele Michelin
Municipiul Sibiu, singurul oraş turistic românesc care deţine trei stele Michelin, va concura pentru un loc în Top 20 destinaţii turistice europene 2020, o competiţie în care a fost deja preselectat. Toată lumea speră că lucrările de acum și investițiile ce vor mai fi făcute, vor face din Sibiu un municipiu atractiv și plăcut și pentru localnici, dar și pentru tot mai mulți turiști. După anul 2007 când am intrat în istorie ca fiind primul oraș românesc Capitală Culturală Europeană, anul acesta vom fi primul oraș din România care a găzduit un Summit UE.