Motivele arestării colonelului Merișor Ceranu - Lua șpagă ca să pună pile la examenul auto și angajarea la Aeroportul Sibiu

Colonelul Merișor Ceranu, fost șef de cabinet în cadrul IPJ Sibiu, se află de marți seara în arest preventiv pentru trafic de influență. Procurorii au stabilit că fostul polițist a pretins sume de bani pentru a facilita angajarea în mai multe instituții publice a unor candidați. 

”În cursul anului 2016, lăsând să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor publici din cadrul Academiei Forţelor Terestre Sibiu implicaţi în organizarea examenului de admitere la academie, precum şi asupra cadrelor medicale din cadrul Spitalului Militar Sibiu, o persoană de sex masculin, cu grad profesional consilier I superior la Structura pentru Probleme Speciale a Judeţului Sibiu din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, în vârstă de 57 ani, născut în judeţul Mehedinţi, domiciliat în jud. Sibiu a pretins şi a primit de la denunţător o dată suma de 3000 de euro, în scopul de a interveni pe lângă funcţionarii anterior menţionaţi din cadrul academiei pentru a-l declara admis la examen pe fiul denunţătorului şi o dată suma de 1500 euro, în scopul de a interveni pe lângă funcţionarii implicaţi în evaluarea medicală a candidaţilor la academie şi a-i determina să-l declare pe fiul denunţătorului „apt” din punct de vedere medical, pentru ca acesta să poată participa la examen.

Motivele arestării colonelului Merișor Ceranu - Lua șpagă ca să pună pile la examenul auto și angajarea la Aeroportul Sibiu

În cursul lunii martie 2019, aceiaşi persoană, lăsând să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor publici din cadrul din cadrul regiei Autonome „Aeroportul Internaţional Sibiu” implicaţi în organizarea la data de 26.03.2019 a concursului pentru ocuparea unor posturi vacante în cadrul acestei instituţii, a pretins foloase materiale de la o persoană de sex masculin, în vârstă de 48 de ani, născut şi domiciliat în judeţul Sibiu, (constând în amenajarea de către acesta a unui loc de veci în Cimitirul municipal Sibiu cu un preţ redus al lucrării – un discount de aproximativ 1500 de lei), în scopul de a interveni pe lângă funcţionarii anterior menţionaţi şi a-i determina să-l declare admis la concurs pe fiul acestuia.

În perioada februarie – martie 2019, bucurându-se de influenţa pe care o avea asupra funcţionarilor publici din conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „General de brigadă Mihail Rasty” Sibiu, aceiaşi persoană a pretins şi a primit foloase materiale de la o persoană de sex masculin, în vârstă de 59 ani, născut şi domiciliat în judeţul Sibiu, (avantaje patrimoniale constând în acordarea unui împrumut) în scopul de a interveni pe lângă persoanele cu funcţii de conducere din cadrul instituţiei menţionate anterior pentru a-i determina să efectueze demersuri şi să întocmească formalităţile/actele care revin în sarcina acestora pentru a-l transfera pe nepotul său în cadrul IJJ Sibiu.

În perioada martie – aprilie 2019, aceiaşi persoană, lăsând să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor publici din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Sibiu, a pretins şi a primit foloase materiale de la o persoană de sex masculin, în vârstă de 46 ani, născut în judeţul Cluj şi domiciliat în judeţul Sibiu (avantaje patrimoniale constând în acordarea unui împrumut) pentru a interveni pe lângă un poliţist examinator din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Sibiu în vederea determinării funcţionarului public la a-l favoriza pe fiul cumpărătorului de influenţă, cu ocazia susţinerii la data de 04.04.2019 a probei practice pentru obţinerea permisului de conducere.

Prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, din data de 07.05.2019, s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de suspecţi pentru comiterea a patru infracţiuni de trafic de influenţă, prev. şi ped. de art.291 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 din Legea nr.78/2000, din care una cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. fiind comisă în formă continuată (două acte materiale), toate faptele cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen., privind concursul real de infracţiuni şi trei infracţiuni cumpărare de influenţă, prev. şi ped. de art. 292 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 6 alin. 1 din Legea nr. 78/2000.

Prin ordonanţa din data de 11.06.2019, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus reţinerea suspectului, pe o durată de 24 ore, pentru săvârşirea a patru infracţiuni de trafic de influenţă, prev. şi ped. de art. 291 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 din Legea nr.78/2000, din care una cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. fiind comisă în formă continuată (două acte materiale), toate faptele cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen., privind concursul real de infracţiuni, urmând a se emite ordonanţa de punere în mişcare a urmăririi penale şi a se solicita judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu arestarea preventivă a acestuia, pentru o perioadă de 30 zile.

Pe parcursul cercetărilor, procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Sibiu, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu – Serviciul Acţiuni Speciale şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Sibiu. ” este explicația procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Ultima oră

Participă la discuție

4 Commentarii

  1. Dacă se poate, a-și vrea să-mi traduceți expresia:” avantaje patrimoniale constând în acordarea unui împrumut”! Să înțelegem că șpaga se restutuie, totuși ,precum taxa auto de primă înmatriculare?!