Având ca patrimoniu una dintre primele expoziții organizate pe teritoriul actual al României, expoziție organizată de către Asociațiunea ASTRA la 1905 și dedicată iei din Transilvania, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu participă în acest an la celebrarea Zilei Internaționale a Iei, în data de 24 iunie 2019.
Astfel pe parcursul zilei de, luni, 24 iunie 2019, accesul în sălile Muzeului Bibliotecii ASTRA este gratuit pentru cei care doresc să descopere primele modele de ie și de port popular care au făcut parte și din expoziția originală, mai sus menționată. Tot printr-o expoziție, vizitatorii vor putea descoperi mărturii scrise istorice și imagistice dedicate portului popular românesc. Biblioteca ASTRA deține nenumărate imagini ale Reginei Maria în port popular precum și a altor personalități locale și naționale.
De asemenea, la orele 10.00, pe balconul clădirii istorice (corpul A) a Bibliotecii ASTRA, vor răsuna pentru câteva minute acordurile de cântec tradițional din Mărginimea Sibiului. Ne va fi alături pentru acest moment cel mai bătrân flueraș din Rășinari cu ale sale straie și instrumente tradiționale. Acest moment este realizat împreună cu sprijinul Primăriei Rășinari.
De altfel, odată cu acest moment, Biblioteca va marca cele mai importante evenimente internaționale, naționale și locale prin acest model de spectacole spontane, pe durata întregului an.
În aceeași măsură, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu va emite o ediție specială a semnelor de carte ASTRA, deicată Zilei Internaționale a Iei. Acestea se vor găsi în mai multe puncte de distribuire din Sibiu dar și din județ. Toți cei care vor păși în instituția noastră, vor primi un astfel de semn de carte.
Mai mult, Biblioteca Astra va împărți cărți, cititorilor ce vor trece pragul instituției noastre. Sunt cărți cu povești despre omul obișnuit, cărți cu un vocabular excepțional. Citind astfel de scrieri ne putem da seama ce limbă bogată și frumoasă avem.
Cu acest prilej, Biblioteca Județeană ASTRA își lansează contul de instagram. „Este important pentru noi, a ajunge cu informația pe care o deținem și o conservăm în toate mediile informaționale. Liceeni, cei tineri în general, sunt cu precădere deschiși comunicării on-line și tocmai de aceea credem că este o modalitate simplă de a îi a juta să descopere patrimoniul ASTRA. Mai mult, credem că Biblioteca ASTRA este o portă a Sibiului a culturii și a cărților iar prin acest mod de comunicare putem face mai accesibil Sibiul și cultura Sibiului. Vă invit ca de luni să ne descoperiți si prin aceast mod de comunicare, direct pe pagina de instagram cât și urmărind hastag-urile #astra sau #bibliotecaAstra” a declarat Silviu Borș, managerul Bibliotecii Județene ASTRA.