Sezonul România – Franța va fi celebrat în Sibiu și prin două concerte SoNoRo Conac, pe 8 iulie, la Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu, și pe 10 iulie, la Biserica Cisterciană de la Cârța.
Fiecare dintre aceste locuri au fost alese pentru a găzdui concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac, datorită valorii mari arhitecturale pe care o au, unul dintre principalele criterii de selecție a destinațiilor concertelor turneului SoNoRo Conac.
SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.
Intrarea la ambele concerte este liberă, doar pe bază de rezervare la: rezervari@sonoro.ro sau 0741.190.470.
Concertele SoNoRo Conac din județul Sibiu fac parte din Sezonul România-Franța 2019, ocazie cu care sibienii, și nu numai, sunt invitați să cunoască și să asculte lucrările unor mari compozitori francezi, Jean Cras, Gabriel Fauré, Marin Marais, Maurice Ravel, în interpretarea unor renumiți muzicieni români și francezi: Nicolas Dautricourt, vioară, Răzvan Popovici, violă, Benedict Klöckner, violoncel, Miruna Nagy, harpă.
“În cel de-al șaptelea an SoNoRo Conac, celebrăm atât influența franceză asupra culturii noastre în artă și arhitectură, cât și aportul țării noastre adus culturii franceze prin intelectualii și artiștii de origine română. Sezonul România-Franța 2019, în care este inclusă ediția SoNoRo Conac “À la française” ne oferă prilejul să facem cunoștintă publicului român cu artiști francezi remarcabili și să punem lumina pe compozitori francezi de marcă ai muzicii clasice. Vă invităm să faceți alături de noi o incursiune memorabilă, să vă cufundați pe îndelete de povestea fiecărui palat, castel, biserici fortificate și case boierești, să ascultați poate cea mai bună muzică compusă vreodată și, astfel, să vedem împreună, partea armonioasă a împletirii culturii franceze cu cea românească.” declară muzicianul Răzvan Popovici, inițiatorul turneului SoNoRo Conac și al Festivalului SoNoRo.
„Încă de la început, cele două comisariate, român și francez, au considerat că succesul programării Sezonului România-Franța depinde de realizarea unor parteneriate cu acele instituții care sunt deja reprezentative în cele două țări, la nivel de excelență, pentru domeniul lor. Ne-am adresat unor festivaluri, unor instituții recunoscute la nivel național sau local care aveau ambiția și istoricul de a programa artiști români în Franța sau artiști francezi în România. SoNoRo este unul dintre cele mai importante evenimente independente care reușește să aducă public tânăr și să aibă succes la nivel național. În acest an, Sonoro Conac este dedicat culturii franceze, iar concertele propuse de organizatori sunt dovada că împreună putem uita de clișee, așa cum ne îndeamnă sloganul Sezonului,” a declarat Andrei Țărnea, comisar general al Sezonului România-Franța 2019.
Orașul medieval Sibiu cheamă iubitorii muzicii clasice pe 8 iulie, începând de la ora 19:00, la Palatul Astra, clădire ce găzduiește în prezent sediul central al Bibliotecii Județene Astra, de altfel prima bibliotecă publică a românilor din Transilvania. Ridicarea clădirii a început în 1903, după planurile planurile arhitectului Aladár Baranyai din Zagreb și s-a finalizat în 1905, sub coordonarea arhitectului Gustav Maetz și a inginerului Josef Schuschnig, ambii din Sibiu. Străjuit la intrare de doi atlanți, edificiul realizat în stil eclectic a impresionat de-a lungul timpului prin mobilierul furnizat de Fritz W. Elges, sculptura lui Iosif Schneider, lucrările de tâmplărie efectuate de Emil Petruțiu și pictura interioară finalizată Johann Hofrichter. Un alt aspect demn de menționat este acela că Sala Festivă, situată la etajul al II-lea al clădirii, a constituit prima sală de spectacol destinată reprezentațiilor de teatru românesc din Transilvania, iar la inaugurare s-a jucat „Fântâna Blanduziei” de Vasile Alecsandri. Sala Festivă, în care va avea loc concertul, dovedește calități acustice deosebite și păstrează atmosfera neo-clasică a epocii.
Pe 10 iulie, SoNoRo Conac revine în județ, pentru concertul de la Biserica Cisterciană din Cârța, această construcție unică și singura abație cisterciană rămasă în picioare, în țara noastră. Despre cistercieni se știe că erau niște călugări austeri, care munceau ore în șir, se rugau și vorbeau puțin. Aceștia au construit inițial abația din lemn, iar ulterior au apelat și la pietrari din Franţa pentru a ridica construcţia în stil gotic. Biserica a fost distrusă și refăcută în repetate rânduri.
Astăzi, biserica este frecventată de comunitatea evanghelică din localitatea Cârţa și poate fi vizitată ca muzeu. Zidurile, și mai ales cel cu poartă cu rozetă, sunt atracția locului și protejează un cimitir cu statuia apărătorului libertății, Roland, o clopotniță și biserica.