Luna iunie a fost cea mai călduroasă din ultimii 500 de ani. Dar, meteorologii anunță că ceea ce urmează va fi mai rău de atât. Ei spun că va urma o vară extrem de caldă în contextul în care temperaturile au cresuct cu 2 grade în ultimul secol, scrie click.ro
Planeta nu ne mai rabdă! Nu mai puţin de 35.000 de europeni au pierit în urma valului criminal de căldură din 2003, iar în 2017, bătrânul continent a fost răvăşit de incendiile provocate de arşiţa insuportabilă venită de pe continentul african. Două studii realizate de specialiştii de la Serviciul Copernicus privind Schimbările Climatice au arătat că temperaturile estivale au depăşit cu 2°C în ultimii ani temperaturile înregistrate în 1880. Iar, în ceea ce priveşte luna iunie, termometrele au indicat o creştere de aproape trei grade faţă de acum mai bine de 100 de ani.
Temperaturile infernale înregistrate în Spania, Franţa, Cehia şi Elveţia în acest an, în luna iunie, au obligat autorităţile să instituie un cod de alertă timp de 5 zile între 25 şi 29 iunie. Vineri, în Franţa a fost depăşit recordul naţional absolut de temperatură, după ce termometrele au indicat 45,9°C. Experţii de la Serviciul Copernicus au punctat că primul prag de alertă privind încălzirea nejustificată a fost în 1999, apoi în 2003, în 2010, 2017 şi respectiv în acest an. Pentru oamenii din Toulouse, obişnuiţi cu temperaturi de 27,5°C pentru luna iunie, acest an a fost o veritabilă tortură, termometrele indicând între 30 şi 36°C.
Profesorul Friederike Otto de la Institutul de Schimbări ale Mediului Înconjurător, din cadrul Universităţii Oxford trage un semnal de alarmă: ”Măsurătorile temperaturii din luna iunie dintre 1850 şi 1900 comparate cu cele din intervalul 1981-2010 nu conduc spre o concluzie alarmantă pentru copiii noştri. Încălzirea este una extrem de rapidă pentru un interval de timp extrem de scurt în comparaţie cu vârsta planetei noastre şi scenariile de previzionare a următoarei jumătăţi de veac sunt extrem de pesimiste. Evident, poluarea este un factor care contribuie enorm în acest dezechilibru climatic”. Valul de căldură din intervalul 25/29 iunie a afectat Franţa, Elveţia, Austria, Spania, Republica Cehă, Germania, Italia, Serbia, Bulgaria şi România.
În ţara noastră şi nu numai, canicula a fost însoţită de furtuni violente, grindină şi rafale de vânt care au atins şi 100 km/h. Cantitatea mare de precipitaţii căzute într-un interval scurt de timp pe o suprafaţă relativ redusă a dus la producerea de inundaţii şi a afectat mii de gospodării în Bulgaria, Serbia, România, Bosnia şi Croaţia. Cercetătorii americani au declarat pentru CNN că valul de căldură înregistrat în iunie 2018 şi iunie 2019 a ridicat nivelul de temperatură al apelor stătătoare şi a provocat un fenomen rarisim: fierberea scoicilor. Mai mult, zeci de mii de cochilii de scoici au fost descoperite plutind la câteva zile după ce temperaturile din atmosferă au fost de peste 32-33°C.