Cât de greu poate fi să faci o radiografie? Ei bine, dacă eşti internat zilele astea în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă poate fi chiar imposibil să faci o asemenea investigaţie medicală, considerată ceva obişnuit. Asta după ce s-au stricat ambele aparate unde sunt trimişi de pe multe secţii, pacienţii internaţi, nevoiţi să aştepte mult mai mult decât de obicei, mai ales dacă nu vin pe targă sau în cărucior cu rotile.
Aparat stricat de trei săptămâni şi care încă nu este reparat
Laboratorul de radiologie situat în vecinătatea Secţiei de Oncologie este locul unde în fiecare dimineaţă este coadă de pacienţi internaţi pe diverse secţii, care aşteaptă până la ora 10.30, când sunt preluaţi şi conduşi la etaj, la Radiologia situată lângă Secţia de Ortopedie. Aici urmează a doua coadă. Dacă vine un pacient pe targă sau unul în scaun cu rotile, aceştia au prioritate. Totul se întâmplă de trei săptămâni, au declarat surse din spital pentru Ora de Sibiu. Contactat telefonic, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, medicul Florin Grosu, prima dată ne-a întrebat de unde ştim informaţia aceasta. „Dar de unde ştiţi dumneavoastră informaţia aceasta? Sunt făcute toate solicitările care trebuiau făcute. Urmează să vine firma. Este o piesă stricată. Cei cu care avem contractul de servisare nu pot să schimbe piesa respectivă şi am solicitat firma producătoare să vină să îl serviseze. Procesul este în evoluţie”, ne-a spus medicul Grosu. Tot directorul medical ne-a asigurat că bolnavii nu rămân fără radiografii, sunt redirecţionaţi la alt aparat funcţional. Medicul Grosu susţine că a discutat vineri cu producătorul, care urmează să vină să rezolve problema.
Ghinion: Marţi s-a stricat şi cel de al doilea aparat de făcut radiografii
După ce luni am stat personal la coadă o oră jumătate ca să fac o radiografie, având internare în spitalul sibian, după care am renunţat să mai aştept, marţi m-am aşezat din nou la coadă pentru aceeaşi investigaţie medicală. Fix când să mi se facă radiografia, aparatul ce până marţi funcţiona, s-a stricat şi el. Aşa că, miercuri, a treia zi o să mă aşez din nou la coadă, pentru această procedură necesară, însă la coadă la aparatul de la Cardiologie, unde sunt repartizaţi pacienţii din secţia unde m-am internat. Una din explicaţii este că aparatele despre care scriem, sunt vechi, din anii 1970, adică de vreo patru decenii. O altă explicaţie este că atunci când se fac contractele de verificare a lor, aşa-numitul service, acestea se încheie prin licitaţii, la care câştigă cei mai ieftini, dar nu tot timpul aceştia şi pot să execute cu succes service-ul. Singura soluţie sănătoasă este însă achiziţia de aparate noi, performante, care să facă faţă cererii de investigaţii radiologice.