Primari sibieni păcăliți de niște borfași printr-o metodă ingenioasă de înșelăciune
FOTO: arhivă

Mai mulți primari din localități de pe teritoriul județelor Sibiu și Brașov, au fost victime ale unor înșelăciuni bine puse la punct de către mai multe persoane din Capitală și județul Gorj. Două persoane au fost reținute deja în acest caz.

Caz fără precedent, pe masa anchetatorilor, într-un dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,,Constituirea unui grup infracțional organizat”, ,,Înșelăciune în formă continuată” și ,,Complicitate la înșelăciune în formă continuată, anunță Brașov TV.
Potrivit acuzării, în perioada octombrie – noiembrie 2015, 5 persoane au constituit un grup infracțional organizat la care au aderat alte 4 persoane. Reprezentantul legal al unei firme din București a încercat, prin mijloace frauduloase, să obțină semnături din partea primarilor unor comune din județele Brașov și Sibiu, pe baza mai multor înscrisuri prezentate spre a fi semnate, în vederea implementării unor așa-zise sisteme informatice printre care se număra și un document denumit ”Acord de implementare a sistemului informatic integrat”, care însă, în realitate, reprezenta un contract de prestări servicii încheiat de fiecare U.A.T. cu S.C. Programul pentru Aplicații Bugetare S.R.L. . În urma semnării acelor contracte, decurgeau obligații de plată în sume foarte mari pentru fiecare U.A.T.
După semnarea acelor documente, inculpații au mers la primării din județele Sibiu şi Braşov, spunând că vin din partea Ministerului Finanțelor Publice sau din partea Corpului de Control al Guvernului, și i-au indus în eroare pe reprezentanții mai multor primării de comună: sub pretextul necesității completării datelor unui chestionar pentru furnizarea unor informații de interes public, au obținut în mod fraudulos semnăturile primarilor pe un înscris intitulat ”Acord de implementare a sistemului informatic integrat pentru sporirea capacității administrative e-buget.eu”, document care reprezenta în realitate un contract de prestări servicii cu una dintre firmele inculpaților.
În temeiul celor două documente încheiate, primăriile se obligau, de fapt, să plătească 600 USD/an timp de 3 ani în schimbul folosirii pachetului de servicii www.e-buget.eu.
Obținerea semnăturilor primarilor și a ștampilelor UAT-urilor implicate, contractele încheiate în cursul unei zile erau adunate de unul dintre inculpați, printre atribuțiile căruia intra și expedierea contractelor prin poștă către A.P.P.E.H.V.

Primari sibieni păcăliți de niște borfași printr-o metodă ingenioasă de înșelăciune

Înșelătorie descoperită după ce primarii au primit facturi la plată
Următoarea etapă în activitatea infracțională era aceea a emiterii și trimiterii facturilor fiscale către primăriile unde s-a reușit ”încheierea” acestor acorduri de implementare.
Reprezentanții UAT au luat la cunoștință despre existența acordurilor, abia la momentul la care au primit prima factură fiscală pentru servicii prestate aparent timp de câteva luni.
La momentul primirii acestor facturi niciuna din primării nu a achitat contravaloarea, pe considerentul că nu au fost derulate relații contractuale cu firmele inculpaților, iar serviciul invocat nu fusese instalat sau folosit.
Următorul pas în vederea asigurării folosului urmărit prin comiterea faptelor deschiderea unor procese primarilor care nu au vrut să achite facturile, pentru a le crea presiune psihică, în scopul determinării acestora să achite contravaloarea facturilor.

Două persoane arestate
,,Polițiștii brașoveni, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul I.P.J. Gorj, au pus în aplicare 4 mandate de aducere pentru persoane suspecte de săvârșirea infracțiunilor cercetate, iar în urma probatoriului administrat, au reținut, pentru 24 ore, doi bărbați, cu vârste de 36 ani, respectiv 42 ani, din municipiul București și municipiul Târgu-Jiu. Aceștia au fost introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Brașov, iar, la data de 10 iulie 2019, Tribunalul Brașov a dispus, față de ei, măsura arestării la domiciliu. Pe numele altor 3 membri, a fost dispusă măsura controlului judiciar, cu obligația de a nu părăsi țara.
Acțiunea a fost efectuată de polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Brașov și Biroului de Investigații Criminale Brașov, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, Secțiilor 1-5 Poliție din cadrul Poliției Municipiului Brașov, Serviciului de Investigații Criminale Cluj, Serviciului pentru Acțiuni Speciale Cluj și I.P.J. Gorj”, se precizează într-un comunicat de presă al I.P.J. Brașov. foto – arhivă

Ultima oră

Comentariul meu