Majoritatea celor care merg la sala de forță își doresc să crească în masă musculară cât mai rapid. Este o dorință argumentată de munca grea prestată în sală, de eforturile fizice și psihice depuse într-un mod consistent, de consumarea de suplimente nutritive destinate atât bărbaților cât și femeilor
Pasionații de culturism sunt contraziși de unii body builderi care contestă posibilitatea creșterii musculare rapide, însă au de partea lor argumentele unui plan prealabil bine definit, care respectă anumiți pași. În primul rând, antrenamentul trebuie să fie normal, progresiv, evolutiv. Astfel, în timp, greutățile pot crește, gradat, asta va ajuta la creșterea musculară constantă.
Un alt factor important este antrenamentul dus până la epuizare. Este greșit să se lucreze până la epuizare mai mult de o dată pe săptâmână, deoarece se instalează o stare de oboseală cronică și rezultatele nu apar așa cum se scontează. Este bine să se aleagă exerciții compuse pentru câte 2 grupe de mușchi simultan, din cauză că timpul petrecut în sală este adeseori limitat. Din această cauză, nu trebuie insistat doar pe o anumită grupă de mușchi ci să fie alese niște combinații inspirate, care să dezvolte cât mai multe categorii de mușchi.
Programul asumat corpului trebuie efectuat în mod constant, fără pauze arbitrare induse. Corpul trebuie să consume aminoacizi pentru sintetizarea masei musculare, carbohidrați pentru energie și pentru rapiditatea creșterii masei musculare și calorii specifice constituției corpului tău.
La fiecare doua săptămâni, este necesar să se efectueze niște schimbări fie în modul și ordinea de efectuare a antrenamentelor, fie în perioadele de repaos, fie în tipurile de exerciții pe anumite grupe de mușchi.
În mod ideal, după un antrenament cu greutăți, trebuie lăsată o zi liberă dar dacă nu există această disponibilitate atunci măcar să fie alese 2 zile pe săptămână de repaos. A nu se înțelege că în acele zile de pauză nu este indicată activitatea fizică, ci dimpotrivă. Odihna activă este de preferat, astfel, plimbările, joggingul sau înotul rămân în topul preferințelor și acestea relaxează atât corpul cât și psihicul, iar rezultatele obținute ulterior vor confirma justețea acestor metode moderne.
„Majoritatea celor care merg la sala de forță își dorește”….isi „doresc”, nu isi „doreste” 🙂