Cum e un sat hunedorean - Va fi recreat în Muzeul din Dumbravă

Cu susținerea Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Complexul Național Muzeal Astra Sibiu, Agenția de Dezvoltare Economico-Socială a Județului Hunedoara organizează „Zilele Satului Hunedorean”, în perioada 23-25 august 2019. Evenimentul se va desfășura în zona Târgului de țară a Muzeului în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului, după un program zilnic cu începere de la ora 10:00 și până la ora 18:00.

În cadrul atelierelor organizate de meșterii și artizanii populari din județul Hunedoara, iubitorii de meșteșuguri și tehnici de manufactură populară sunt așteptați să descopere secretele prelucrării lemnului, picturii, broderiilor, cusăturilor, împletiturilor și ale altor îndeletniciri mai vechi sau mai noi. Bogăția folclorului, specifică ținuturilor noastre, va fi pusă în lumină prin intermediul costumelor, al dansurilor și al cântecelor populare. Ne vom bucura împreună de participarea ansamblurilor folclorice „Hațegana”, „Junii Petrileni”, „Ritmuri Zărăndene”, a grupului de Tulnicărese din Bulzeștii de Sus, a îndrăgitului artist Bogdan Toma împreună cu „Grupul Instrumental Hunedorenii”, a poetului popular Cornelia Neaga și, nu în ultimul rând, a marelui maestru al taragotului Pera Bulz, numit de UNESCO „tezaur uman viu”. Cultura gastronomică autohtonă va fi promovată prin preparatele tradiționale ale producătorilor locali participanți la eveniment. Astfel, vizitatorii vor putea gusta mai multe sortimente de virșli, pâine, miere, siropuri, dulcețuri, cozonaci, zacuscă, brânză, plăcinte pădurenești și multe alte delicii pregătite cu suflet, din ingrediente naturale și după rețete păstrate cu grijă.

Cum e un sat hunedorean - Va fi recreat în Muzeul din Dumbravă

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra din Sibiu reprezintă un reper în păstrarea și conservarea spiritului popular românesc, atrăgând, în fiecare an, un număr impresionant de vizitatori, atât din țară, cât și din străinătate. Prin organizarea „Zilelor Satului Hunedorean” în acest cadru atât de reprezentativ în spațiul culturii și civilizației rurale românești, ne propunem promovarea potențialului natural, cultural și turistic al tuturor zonelor etnografice din județul Hunedoara, punând un accent deosebit pe autenticitatea obiceiurilor, diversitatea culinară, creativitatea meșteșugurilor și măiestria artiștilor populari.

Referindu-ne la tradiții, prin intermediul elementelor de artă și civilizație populară ne conectăm la valorile trecutului și le integrăm în cotidianul timpului prezent, proiectând amprenta identității noastre culturale asupra generațiilor viitoare.

Ultima oră

Comentariul meu